POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [16.10.2024, 10:29:42] • zachodniopomorskie

Recepturę zdrowych lodów z mleka kobyły opracowały badaczki ZUT

Recepturę zdrowych lodów z mleka kobyły opracowały badaczki ZUT

fot. Organizator

Są zdrowe, ponieważ w ich składzie, oprócz śmietanki i cukru znajdziemy przede wszystkim mleko klaczy poddane fermentacji z udziałem bakterii jogurtowych lub szczepów bakterii probiotycznych Lacticaseibacillus rhamnosus oraz Lactiplantibacillus plantarum, a także inulinę – składnik o walorach prebiotycznych, pozytywnie wpływający na florę bakteryjną jelit.

Mleko klaczy jest znacznie zdrowsze od krowiego, jego składniki mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, które przetrwają nawet niskie temperatury zamrażarki.

Do nowego przysmaku Naukowczynie ZUT dodały śmietankę, ponieważ mleko klaczy jest z natury ubogie w tłuszcz, a składnik ten jest konieczny, aby uzyskać desery o odpowiednich walorach smakowych. Lody mają biało-kremową barwę (mleko klaczy jest bielsze od krowiego), miękką i kremową konsystencję oraz przyjemny, śmietankowy, delikatnie kwaskowy smak, charakterystyczny dla lodów na bazie mleka fermentowanego. Lody występują tylko w jednym, swoim naturalnym, „śmietankowym" smaku, który w razie potrzeby można wzbogacić łączeniem z owocami, polewami i innymi dodatkami.

Mleko klaczy tradycyjnie spożywane jest w krajach Azji Środkowej, obecnie zyskuje popularność w Europie oraz USA. Pod względem składu jest ono znacznie bardziej zbliżone do mleka kobiecego niż mleko krowie. Ponadto zawiera związki o działaniu antybakteryjnym, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Białka mleka klaczy są dużo mniej alergizujące niż białka mleka krowiego. Mleko klaczy jest stosowane w żywieniu dzieci uczulonych na mleko krowie oraz polecane osobom chcącym poprawić swój stan zdrowia.

Recepturę zdrowych lodów z mleka kobyły opracowały badaczki ZUT

fot. Organizator

Udowodniono, że surowiec ten stymuluje układ odpornościowy oraz wspomaga leczenie lub pozwala zapobiegać chorobom układu oddechowego oraz pokarmowego. Lody jogurtowe są mniej kaloryczne od tradycyjnych.

Badania nad smakołykiem sfinansowano ze środków WNoŻiR ZUT. Dr inż. Katarzyna Szkolnicka, dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek, prof. ZUT oraz dr hab. inż. Izabela Dmytrów, prof. ZUT z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności (na zdjęciu) to twórczynie lodów.

Dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT z Katedry Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka czuwała nad jakością mikrobiologiczną produktów.

Emilia Kujawa
Rzecznik Prasowy
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Czwartek [17.10.2024, 08:15:46] • [IP: 89.151.21.**]

Byłem na tej uczelni. Za wysoki poziom. Zostałem skreślony w roku 2012 z listy studentów ówczesnego Wydziału Budownictwa i Architektury za brak postępów w nauce i niewniesienie opłat. Miałem tam aż 2 sprawy dyscyplinarne. A papiery, które złożyłem podczas rekrutacji 2008, uczelnia odesłała mi na podstawie podania o zwrot dokumentów na... Areszt Śledczy w Szczecinie, bez karty obiegowej. Siedziałem w więzieniu. Uczelnia nie widziała szansy na odzyskanie pieniędzy za pobyt w akademiku jako gość hotelowy po skreśleniu z listy studentów - nie pomógł nawet nakaz zapłaty z sądu ani komornik sądowy. Nie udało się uczelni też odzyskać książek, które wypożyczyłem z Biblioteki Głównej ZUT, i które po przetrzymywaniu wyrzuciłem do śmietnika. Dług został umorzony, bo siedziałem w więzieniu i uczelnia nie widziała szansy na odzyskanie ani książek, ani pieniędzy. To samo z pobytem w akademiku jako gość hotelowy - zadłużenie umorzone w całości po bezskutecznym postępowaniu egzekucyjnym prowadzonym przez komornika sądowego.

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Korekta rozkładów jazdy od 01.04.2025 r. Uprzejmie informujemy, że od 01 kwietnia 2025 r. nastąpi korekta rozkładów jazdy na linii nr A. Krekta związaną jest z dopasowaniem rozkładu jazdy linii nr A do rozkładu jazdy PKP. ■ Miejska Agora 44 przeniesiona na 16 kwietnia Zaplanowane na 19 marca 2025 r. spotkanie z Prezydent Miasta Świnoujście Joanną Agatowską, organizowane w ramach cyklu „Miejska Agora 44 – porozmawiajmy o Świnoujściu”, zostaje przeniesione na 16 kwietnia. Przepraszamy za wszelkie niedogodności i dziękujemy za zrozumienie. Data: 16 kwietnia 2025 r. (środa) godz. 18.00 Miejsce spotkania: Miejska Biblioteka Publiczna, ul. Piłsudskiego 15 ■ SOBOTA: Pożar w Graal SPA przy ul. Bałtyckiej. Ewakuowano 102 osoby. 22 strażaków walczyło z ogniem do nocy, dach częściowo rozebrano. Przyczyny pożaru wciąż nieznane. ■ Dramatyczna scena rozegrała się we wtorek tuż przed godziną 23:00 na skrzyżowaniu ulic 11 Listopada i Gdańskiej w Świnoujściu. Doszło tam do poważnego zdarzenia z udziałem dwóch samochodów osobowych. W wyniku zderzenia jedno z aut dachowało. Na miejsce natychmiast skierowano wszystkie służby ratunkowe: straż pożarną, policję oraz karetki pogotowia ■