POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [27.07.2024, 18:11:52] • zachodniopomorskie

Mały szprot i śledź z Bałtyku cenniejszy od atlantyckiego łososia hodowlanego

Mały szprot i śledź z Bałtyku cenniejszy od atlantyckiego łososia hodowlanego

fot. Organizator

Aby cenne w wartości odżywcze bałtyckie ryby trafiały na nasze talerze, a nie były przerabiane na pasze – badania w tym kierunku prowadzą naukowcy ZUT w ramach projektu „Re-Blue - Efektywna produkcja niebieskiej żywności z małych, niedostatecznie wykorzystywanych gatunków ryb pelagicznych", dofinansowanego przez Unię Europejską kwotą blisko miliona złotych (957 500 tys. zł).

Zespół profesora Mariusza Szymczaka poszuka metod łagodnych i ekologicznych sposobów przetwarzania śledzia i szprota, które ze względu na swoje małe rozmiary nie trafiają do konsumpcji. Nasi naukowcy współpracują w projekcie m.in. z kolegami ze Szwecji, którzy opracują innowacyjną linię do cięcia i filetowania małych ryb, czy z Danii, którzy badają szybkie i wydajne metody produkcji przypraw i sosów.

Badacze ZUT-u opracują technologię szybszego marynowania mięsa ryby, która jednocześnie poprawi jego smak, pozostawiając zdatnym do spożycia dłużej. To marynowanie i solenie ryb z dodatkiem enzymów rybnych pozyskiwanych autorskimi metodami, odbędzie się z zastosowaniem m.in. ultradźwięków i indukowanego pola magnetycznego.

Jak przypominają nasi badacze - w tym roku The Guardian podał, że zamiana czerwonego mięsa na śledzie, sardynki i anchois, mogłaby uratować życie 750 000 osób rocznie i pomóc zmierzyć się z kryzysem klimatycznym. Okazuje się, że białko tych ryb ma jeden z najniższych wskaźników obciążenia środowiska naturalnego.

Badania na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT będą wykonywane głównie przez: prof. dra hab. inż. Mariusza Szymczaka (kierownik badań), dr hab. inż. Agatę Witczak prof. ZUT wraz z zespołem, mgr inż. Patryka Kamińskiego (trójka na załączonym zdjęciu), prof. dra hab. inż. Edwarda Kołakowskiego oraz przez pozostałych wykonawców na innych uczelniach i w zakładach przemysłu rybnego. Nad bezpieczeństwem toksykologicznym badanych surowców i produktów będzie czuwać dr hab. inż. Agata Witczak, prof. ZUT wraz z zespołem. Projekt RE-BLUE pod kierownictwem prof. Szymczaka rozpoczął się 1 czerwca w partnerstwie z instytucjami m.in. ze Skandynawii i potrwa 3 lata.

Szanowni Państwo, w razie potrzeby, Pan Profesor Szymczak będzie w Szczecinie jutro i pojutrze, 25 i 25 lipca, potem wyjeżdża na 3 tygodnie.

Fot. Kamila Kozioł/ZUT (od prawej: prof. dr hab. inż. Mariusz Szymczak, dr hab. inż. Agata Witczak prof. ZUT, mgr inż. Patryk Kamiński)

Emilia Kujawa
Rzecznik Prasowy
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie


komentarzy: 16, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-16 z 16

Gość • Poniedziałek [29.07.2024, 15:18:00] • [IP: 78.30.96.***]

Mój sąsiad, zza płotu, jest chyba mądrzejszy od tych Panów ze zdjęcia. Lubi lokalne wyroby alkoholowe i lubi zjeść kawał świńskiej dupy. A Profesorowie niech sie głowią na tematem, co śmierdzi śledziem

Gość • Poniedziałek [29.07.2024, 07:52:52] • [IP: 31.0.25.**]

A niech sobie badaja, co chcą, ale za swoje pieniadze, bo tak idiotyczny temat do badań, smierdzi na kilometr. Maja nas za głupków, ryby pelagiczne? A może ryby z epoki kamienia łupanego, prezoozoiczne? Ja bym nie pozował do takiego zdjęcia

Gość • Poniedziałek [29.07.2024, 07:34:39] • [IP: 31.0.25.**]

Jest taka legenda, ze kiedys tam, 100 lat temu, w Bałtyku siedziała sobie okrakiem kobieta, ze Ś-cia oczywiście. I była fala i śledz wskoczył jej między nogi. Niby nic takiego, ale od tych 100 lat, tacy profrsorowie i decenci maja zagadke. Czy to śledź smierdzi. ..., czy. ...śledziem. Tym mogli by sie zająć

Gość • Poniedziałek [29.07.2024, 07:14:56] • [IP: 31.0.25.**]

No ja Cie kręcę. Sami profesorowie, doktorzy magistrowie i HGW kto jeszcze. Koła nie wymyśla i prochu też nie wymyślą. Ale badania będa robić. Tylko po co? Od wieków sie wie, że małe rybki jak szprotki to sie zjada w całości, najlepiej usmażone jak frytki. I jakos nikt biegunki nie dostał. A tu taka pompa, profesorowie będa badac kulinarny przysmak

Gość • Niedziela [28.07.2024, 11:25:19] • [IP: 80.51.215.**]

Wreszcie ktoś zauważył że ŚLEDŻ jest tak ważną rybą. Brawo

Gość • Niedziela [28.07.2024, 10:27:41] • [IP: 185.210.39.**]

Lubię rybki, ale ceny to totalna tragedia.

AnonymousMG76 • Niedziela [28.07.2024, 09:06:51] • [IP: 77.252.46.**]

Bałtyk kryje w sobie ok. 50 000 ton amunicji zawierającej bojowe środki toksyczne, która została zatopiona po II wojnie światowej. Najwięcej, bo ok. 35 000 ton, zdeponowano w okolicy Bornholmu. Także" na zdrowie" - #sarkazm

Gimbaza • Niedziela [28.07.2024, 08:49:38] • [IP: 37.47.135.**]

Profesor doktor habilitowany magister inżynier a komentarze będą wyPiSywać co najwyżej po podstawówce.

Gość • Niedziela [28.07.2024, 08:05:04] • [IP: 80.51.132.*]

Najlepsze szprotki i śledzie były ze świnoujskiej Odry. W puszce, w sosie pomidorowym. Rację ma Gość • Sobota [27.07.2024, 21:48:31] • [IP: 176.221.125.**], zwłaszcza odnośnie stanu polskiego rybołówstwa i drapieżnej postawy Duńczyków. A potem i tak to będzie nasza wina. Uległy rząd na wszystko się zgodzi.

Gość • Niedziela [28.07.2024, 07:58:29] • [IP: 37.47.137.***]

Ten pan po prawej mógłby ręce z kieszeni wyjąć.

Gość • Sobota [27.07.2024, 23:35:24] • [IP: 5.173.28.**]

Ryby zdrowe a szczególnie z zanieczyszczonego Bałtyku !

Gość • Sobota [27.07.2024, 21:49:38] • [IP: 164.127.251.**]

Fajna pani, z chęcią bym kawkę wypił w pani towarzyskie

Gość • Sobota [27.07.2024, 21:48:31] • [IP: 176.221.125.**]

A czy koncerny produkujące łososia pozwolą na takie działania które osłabiają ich zarobki! Duża polska firma zajmująca się przetwórstwem łososia została sprzedana zagranicy i tak postępują rekiny rynku, połykają mniejszych którzy mogą im zagrozić. Tak że mamy już po zamiatane gdyż polskie połowy w naszej strefie już praktycznie nie istnieją gdyż jest zakaz unii a do tego sprzęt połowowy jest na złomie i tylko Duńczycy co moment produkujący nowe super trawlery które zamiatają wszystko co żywe aby zarabiać właśnie na pokarmie dla łososi i innych ryb hodowlanych

Gość • Sobota [27.07.2024, 21:23:13] • [IP: 77.252.46.**]

Bardzo ciekawa inicjatywa, ryby są zdrowe wiadomo tylko te ceny! Powodzonka.

Gość • Sobota [27.07.2024, 21:16:15] • [IP: 151.248.62.***]

...ultra dżwięki i indukowane pole magnetyczne,. .. ręce precz od naturalnych metod przetwarzania

Gość • Sobota [27.07.2024, 20:04:14] • [IP: 176.221.124.**]

Hodowlany łosoś jest rakotworczy

Oglądasz 1-16 z 16
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■