POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [29.07.2024, 13:06:57] • zachodniopomorskie

Zachodniopomorskie smaki na największych imprezach w regionie

Jarmark Jakubowy, Festiwal Słowian i Wikingów oraz The Tall Ships Races to trzy tegoroczne wakacyjne imprezy, podczas których będzie można przespacerować się „Aleją Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”. Uczestnicy kulinarnej podróży spróbują nie tylko paprykarza, ale także miodów, dżemów, wędlin czy produktów z róży. Nowością w alei będą oleje rzepakowe smakowe czy oleje tłoczone na zimno m.in. z nasion lnu brązowego, ostropestu, dyni i czarnuszki.

- To wydarzenia, które zapisały się w kalendarzu kulturalnym naszego regionu. Każda edycja przyciąga mnóstwo odwiedzających, zarówno mieszkańców Pomorza Zachodniego jak i turystów. To także doskonała okazja do sprawdzenia jak różnorodnie smakuje nasze Pomorze Zachodnie – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

XV edycja Jarmarku Jakubowego odbędzie się w dniach 24-28 lipca br. na terenie Bazyliki Archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie i na Placu Orła Białego. Podczas wydarzenia zaprezentuje się ponad dwustu wystawców z kraju i zagranicy z wyrobami rękodzielniczymi, produktami spożywczym, przetwórstwem mięsnym, mlecznym i warzywnym. Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymce, mszy świętej ucieszyli oko i posilili się kolorowym jarmarkiem. Specjalny sektor „Aleja Zachodniopomorskie Smaki” złożony będzie z kilkunastu drewnianych domków, w których wystawcy zaprezentują produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z terenu Pomorza Zachodniego. Będą to m.in. miody i produkty pszczele, chleby, rogale, bułki, ciasta, pierniki, przetwory z róży i pomidorów, paprykarz oraz przetwory z ryb i wina. Pierwszy raz w alei pojawią się oleje tłoczone na zimno z nasion lnu brązowego, ostropestu, rzepaku, dyni, wiesiołka czy czarnuszki.

Tematem przewodnim 29. edycji Festiwalu Słowian i Wikingów (1-4 sierpnia br.), jest ,,Chrystianizacja Pomorza”. Obejmuje on dwa powiązane ze sobą wydarzenia historyczno–kulturalne: część historyczną organizowaną przez Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów Wolin–Jomsborg–Vineta na Wyspie Ostrów oraz część kulturalną organizowaną przez Gminę na Błoniach miasta Wolin. W czasie trwania festiwalu Wolin odwiedza około 2 tys. odtwórców historycznych z całego świata oraz 30 tys. turystów. Zwiedzający mają okazję m.in. przeżyć żywą lekcję historii i zobaczyć, jakie zawody wykonywano, jakie potrawy spożywano, jak spędzano wolny czas oraz jak wyglądały i ile ważyły zbroje wojowników. I w tym roku nie zabraknie lokalnych produktów z Pomorza Zachodniego, które zlokalizowane zostaną w „Alei Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”. Pojawią się tam m.in. cukinie, dżemy, soki z Gospodarstwa Rolnego Leszek Jager; miody z "Cuda z Ula" czy "Miody Jana". Spróbować będzie można też paprykarza z Ryb z Wyspy Wolin.

Po siedmiu latach do Szczecina wracają wielkie żaglowce. Finał regat The Tall Ships Races rozegra się u stóp Wałów Chrobrego, na Łasztowni i przede wszystkim na wodzie (2-5 sierpnia br.). Na to żeglarskie święto zostały zaproszone także jednostki, które nie biorą udziału w samych regatach. Łącznie, zgodnie z planem, ma być 65 jednostek. Będą to międzynarodowe gwiazdy klasy A, B, C i D z Danii, Norwegii, Litwy, Szwecji, Niemiec czy Wielkiej Brytanii. Nieodłącznym elementem finału regat The Tall Ships Races są dodatkowe atrakcje i strefy zabaw. Uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z zachodniopomorskimi smakami, które prezentowane będą w kilkunastu drewnianych domkach, zlokalizowanych na Wałach Chrobrego, naprzeciwko Muzeum Narodowego. Swoje produkty zaprezentują m.in. zachodniopomorskie winnice: Molias, Bard, Invictus, Grabowski, Sydonia. Pojawią się także miody z pasiek: „Cuda z ula”, „Miody Jana” i Miody Puszczy Barlineckiej. Po raz pierwszy obecne będzie „Gospodarstwo Rolne Mateusz Leszkiewicz” z olejami rzepakowymi smakowymi.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Uprzejmie informujemy, że w poniedziałek 7 i 8 października zmianie ulegają godziny otwarcia biura Karty Wyspiarza. Wszystkich chętnych do odbioru karty lub wypełnienia wniosku zapraszamy w godzinach od 8:00 – 14:00. ■ Punkt zbiórki rzeczowej dla powodzian w sportowej MDK przy ul. Matejki 11 będzie działał w dni robocze od 8.00 do 14.30 do 30 września 2024 r. W celu pozostawienia darów należy najpierw zadzwonić pod nr telefonu 91 321 59 49. ■ AKTUALIZACJA KOMUNIKATU: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu potwierdził przydatność wody do spożycia z wodociągu „Granica-Wydrzany” na odcinku ul. Chrobrego obejmującym budynki przy ul. Chrobrego 19, 21, 26 i 28 ■