POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [19.05.2024, 17:50:29] • Polska

Polacy wracają do fast foodów. To zasługa odpuszczającej inflacji i wzrostu płacy minimalnej

Polacy wracają do fast foodów. To zasługa odpuszczającej inflacji i wzrostu płacy minimalnej

fot. Organizator

W I kw. 2024 r. ruch w restauracjach typu fast food wzrósł o 4,7% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Tak wynika z najnowszego badania. W przypadku pizzerii wynik jest lepszy rdr. o 3,1%, a w kwestii lokali oferujących kanapki i dania z kurczaka – o 6,5%. Z kolei liczba klientów w fast foodach wzrosła w tym okresie ogółem o 4,2% rdr. W I kw. br. średnia liczba wizyt przypadająca na klienta w jednym miesiącu wyniosła dla całego rynku 4,75. Rok wcześniej było to 4,73. Rok do roku z kolei nie zmienił się średni czas trwania wizyty w lokalu, który wynosił ponad 24 minuty. O minutę wzrósł rdr. średni łączny czas spędzony w takich lokalach. Trwał blisko 2 godziny.

Z najnowszego raportu Proxi.cloud wynika, że w I kw. 2024 roku ruch na całym rynku restauracji typu fast food zwiększył się o 4,7% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. W przypadku pizzerii wynik poprawił się rdr. o 3,1%, a dla lokali oferujących kanapki i dania z kurczaka wzrósł o 6,5%. Analiza powstała na podstawie obserwacji ruchu wokół prawie 1,9 tys. największych restauracji tzw. szybkiej obsługi, a na jej potrzeby sprawdzono ruch pochodzący z monitoringu zachowań blisko 1,4 mln konsumentów.
– Wzrosty najprawdopodobniej wynikają z większej stabilności cen.

Wysoka inflacja może powodować uczucie niepewności i prowadzić do ograniczenia wydatków na produkty i usługi inne niż podstawowe, w związku z czym jej spadek w ostatnich miesiącach potencjalnie przyczynił się do poprawy nastrojów konsumenckich – mówi dr Nikodem Sarna z Proxi.cloud. – Do tego trzeba dodać, że w zeszłorocznym sezonie letnim branża zaliczyła aż dwucyfrowy spadek ruchu. Natomiast w te wakacje wydaje się, że będzie dużo lepiej pod tym względem – dodaje ekspert.

Z raportu wynika również, że w I kw. br. liczba klientów w badanych lokalach zwiększyła się o 4,2%. W przypadku pizzerii był to wzrost o 2%, a w przypadku lokali oferujących kanapki i dania z kurczaka – o 5,8%. Jednocześnie właśnie te ostatnie lokale zyskują na znaczeniu. Rok do roku minimalnie na ich korzyść zmienił się udział w łącznej liczbie wizyt. W I kw. br. wynosił 72,9%. Wówczas na pizzerie przypadło 27,1%. W analogicznym okresie 2023 r. było to odpowiednio 72,2% i 27,8%.

– Po prostu zwiększyły się zarobki. Wskaźniki poprawiły się w momencie, kiedy inflacja zaczęła ostro hamować. W efekcie dużo osób doszło do wniosku, że wraca do wcześniejszych zachowań i znowu będzie częściej jadać na mieście – mówi dr Maria Andrzej Faliński, prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego. – Oferta takich miejsc z szybkimi posiłkami również jest dosyć duża, przybywa różnego rodzaju punktów ruchomych i sezonowych, co zachęca klientów do skorzystania z ich oferty – uzupełnia ekspert.

Jak zauważają autorzy badania, skoro mimo wszystko zmiany w udziale poszczególnych typów restauracji w ruchu w ujęciu rocznym są znikome, to świadczy o pewnej dojrzałości rynku fast foodów i niezmienności w przyzwyczajeniach klientów. – Z punktu widzenia konkretnych restauracji konsekwencją może być trudność z pozyskiwaniem nowych klientów w przyszłości – twierdzi Mateusz Nowak, jeden ze współautorów raportu.

W I kw. br. średnia liczba wizyt przypadająca na jednego klienta miesięcznie wyniosła dla całego rynku 4,75. Rok wcześniej było to 4,73. Rok do roku nie zmienił się za to przeciętny czas trwania wizyty w lokalu. Wyniósł 24 minuty 21 sekund. Minimalnie za to wzrósł rdr. średni łączny czas spędzony w fast foodach. Teraz to 1 godzina i 56 minut, a wcześniej – 1 godzina i 55 minut. Wygląda na to, że zmiana jest zaledwie kosmetyczna.

– Powyższe dane świadczą o niezmienności nawyków Polaków w podejściu do konsumpcji w restauracjach. Nie dopatrywałbym się tutaj wpływu konkretnego menu ani cen. Można oczekiwać, że w najbliższej przyszłości zachowania klientów restauracji nie zmienią się – zaznacza Nowak.

Niemniej sam sektor czekają zmiany i to prawdopodobnie na lepsze. Dr Faliński zwraca uwagę na to, że zmienia się model funkcjonowania rynku gastronomicznego, a korzeni można szukać jeszcze w pandemii. Zwrot w stronę restauracji tzw. szybkiej obsługi to kolejna zmiana wynikająca ze zbliżania się zwyczajów konsumenckich do tych znanych z Europy Zachodniej. Polacy chcą jadać nie tylko w domach, tylko mieć różne opcje.

– To jest rynek o dużych perspektywach, mocno zróżnicowany. Świetnie łączy cechy przedsiębiorczości drobnej z zarządzaniem centralnym, planowaną konkurencją z tą sterowaną i adaptacyjnością na zmiany. Do tego dochodzi ogromna elastyczność rynku. Perspektywy branży są obiecujące. Wynik będzie rósł także dzięki stopniowym zmianom w zwyczajach tej biedniejszej, a więc większej części społeczeństwa. To dobry wskaźnik ogólnych zmian w gospodarce, w popycie i nowych zwyczajach konsumenckich – podsumowuje dr Maria Andrzej Faliński.

MondayNews Polska


komentarzy: 28, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-25 z 28

Gość • Piątek [24.05.2024, 08:31:29] • [IP: 37.109.162.**]

O😝😝😝😝😝ԅ
41;😝😝😝😝...jak mona jesc takie U..wno! No chyba ze chcesz pozniej" estetycznie i zdrowo " wygladac

Gość • Wtorek [21.05.2024, 02:19:55] • [IP: 178.238.246.***]

Wieśniak ma smaka na wieśmaka

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 19:02:06] • [IP: 37.47.178.***]

Nażrą się fastfoodów a później dupska jak stodoły wielkie i rozdęte brzuszyska!

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 11:04:42] • [IP: 185.246.188.**]

Jak można żreć tekturę...?

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 10:18:40] • [IP: 37.248.167.**]

Bzdury !

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 09:57:56] • [IP: 37.225.44.***]

Żrą ten shit i się uśmiechają, to teraz najważniejsze

Gminny Mickiewicz • Poniedziałek [20.05.2024, 09:25:52] • [IP: 46.205.133.**]

Czyś młody, średni, czyś grzyb / żryj fast food, byś miał Fast RIP/ wdychaj też dym otworem gębowym swym / uwędzisz się jak makrela i ustarożytnisz jak Rzym/ dawaj, dawaj power w żołądek, by wybuchł w kloace/ jak Pershing polecisz stąd w Requiescat In Pace / jak puchną wargi girl-lasek i ich piersi, żryj i puchnij równo / kupuj i zasilaj tych, którzy produkują to Uwno

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 09:17:56] • [IP: 46.7.172.***]

ale to jest świetna informacja! Bo za mało w polsce jest ludzi otychłych, po zawałach, z cukrzycą i nadciśnieniem!

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 08:50:20] • [IP: 37.248.161.**]

Jak można jeść ten syf 🤢🤮

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 08:32:45] • [IP: 176.221.124.**]

Tak jest po zjedzeniu tego gówna śmieci oraz śmieci z domów rozwożą po stacjach benzynowych syfiarze

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 08:19:59] • [IP: 81.166.2.***]

Sanepid powinien częściej tam zaglądać żeby ten śmierdzący olej zmieniać ale motłoch niech żre to g..wno

Jurand ze spychacza • Poniedziałek [20.05.2024, 04:44:50] • [IP: 176.221.125.***]

Tak, inflacja spada co oznacza, że ceny rosną tylko wolniej. W podrzędnym barze za talerz zupy trzeba zapłacić 20 zł czyli mniej więcej równowartość świnoujskiej stawki godzinowej hahaha. Dla porównania pracując w Danii za godzinę pracy przy minimalnej stawce można takich zup zjeść 3 do 5. By żyło się lepiej.

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 01:29:08] • [IP: 89.64.45.***]

Fajnie, ale kogo to obchodzi?

Gość • Poniedziałek [20.05.2024, 00:29:51] • [IP: 213.155.174.***]

Trzeba być nieświadomym aby truć się tym syfem. Tylko domowe jedzenie. Żadne fast foody, restauracje czyszczące markety i inne świństwa.

Gość • Niedziela [19.05.2024, 22:51:24] • [IP: 176.221.124.***]

jak chcą niech się trują, mają takie prawo

Gość • Niedziela [19.05.2024, 21:53:45] • [IP: 178.238.250.***]

Prostemu ludowi nic więcej nie potrzeba: najeść się, wyspać, wypić i zapalić..." Motłoch" jest dobrze sterowalny przez władzę.

CHAZARSKA DZICZ • Niedziela [19.05.2024, 21:46:36] • [IP: 176.221.125.**]

ŁE OBRZYDLIWY TEN OBROK. PO CZYMŚ TAKIM CZŁOWIEK JEST SPASANY, A NIE ODŻYWIONY. ALE JAK CHCĄ NIECH ŻRĄ I ZDYCHAJĄ, NIC NAM DO TEGO.

Gość • Niedziela [19.05.2024, 21:42:02] • [IP: 2.106.93.**]

Z tego dobrobytu w I kwartale to już nie wiedzą co z kasą robić. Chyba zaczną bezdomnym rozdawać.

Gość • Niedziela [19.05.2024, 21:20:06] • [IP: 88.218.254.**]

No..zdrajcy Polskości powinni wszyscy wpie...schabowe.

Gość • Niedziela [19.05.2024, 21:05:21] • [IP: 108.145.161.***]

Bo tam je biedota

Gość • Niedziela [19.05.2024, 20:45:35] • [IP: 94.254.170.**]

Jak kobieta nią potrafi gotować to tak to się kończy

Gość • Niedziela [19.05.2024, 20:15:43] • [IP: 46.205.133.**]

18:46, poprawiam się, literówka: Requiescat, z literą C

Gość • Niedziela [19.05.2024, 20:05:45] • [IP: 62.69.252.**]

"Mówię to z całą odpowiedzialnością, że gdybym to ja dziś był premierem, to rachunki za prąd i gaz byłyby o połowę niższe".

Gość • Niedziela [19.05.2024, 19:52:24] • [IP: 46.205.140.***]

To onkologiczne żarcie

Paździoch • Niedziela [19.05.2024, 19:26:52] • [IP: 83.23.67.***]

Lenistwa chyba 😂

Oglądasz 1-25 z 28
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■