Zadaniem uczestników konkursu by³o dotarcie do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie od co najmniej dwóch pokoleñ. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy uczniowie przedstawili na pisemnych zg³oszeniach. Jednym z punktowanych elementów by³o pokazanie na wspó³czesnym zdjêciu walorów estetycznych produktów i potraw. Ten punkt zachêca³ do wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami i podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne.
- Chcemy zainteresowaæ m³ode osoby tematyk± produktów i potraw tradycyjnych, zachêciæ do wspólnego, rodzinnego przygotowywania smacznych dañ, ale przede wszystkich do odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego. Gratulujê tegorocznym laureatom konkursu, który ma ju¿ ponad dziesiêcioletni± historiê. Kto wie, mo¿e niektóre ze zwyciêskich potraw bêd± reprezentowaæ nasze województwo na Li¶cie Produktów Tradycyjnych? - mówi marsza³ek województwa Olgierd Geblewicz.
Konkurs cieszy siê najwiêksz± popularno¶ci± w¶ród uczniów szkó³ podstawowych. To w³a¶nie od nich co roku wp³ywa najwiêcej zg³oszeñ. W tym roku wp³ynê³o ich 35.
Na podium XI edycji konkursu „Poszukiwacze smaków” na poziomie szko³y podstawowej znale¼li siê:
I miejsce
Aleksandra Jarczewska ze Szko³y Podstawowej nr 3 im. Polskich Olimpijczyków w Nowogardzie. Uwagê komisji konkursowej zwróci³a wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem. - To tradycyjne danie, obecne w mojej rodzinie od piêciu pokoleñ. Zawsze pojawia siê na wigilijnym stole - informuje Aleksandra.
II miejsce
Mi³osz Maciejewski ze Szko³y Podstawowej nr 8 im. Kpt. ¿. w. Konstantego Maciejewicza w Ko³obrzegu. Nagrodê otrzyma³ za plaskankê. - To ser, który podajemy pokrojony w plastry. Ma lekko ¿ó³ty kolor i ³agodny smak. ¦wietnie komponuje siê ze ¶wie¿ym chlebem czy bia³± kie³bas± - wyja¶nia laureat.
III miejsce
Na podium znalaz³y siê tak¿e bu³eczki z serem praprababci W³adzi, które zaprezentowa³ Przemys³aw Rotter ze Szko³y Podstawowej nr 74 im. Stanis³awa Groñskiego w Szczecinie. – Zawsze przypominaj± mi wakacje u mojej babci Jadzi na wsi. W trakcie pieczenia ³adnie zmieniaj± kolor na z³ocisty. Wilgotne ciasto rozp³ywa siê w ustach. Nigdy siê nie nudz± – tak o bu³eczkach mówi laureat.
Wynale¼li ko³o od nowa.