POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [12.03.2023, 17:52:42] • Polska

W kuchni z babcią i dziadkiem

W kuchni z babcią i dziadkiem

Fermy_Drobiu_Jokiel(fot. Organizator )

Wspólne przygotowywanie posiłków to wspaniały pomysł na rodzinne spędzanie czasu, zawsze wywołujący uśmiech na twarzach dzieci. Przedstawiamy trzy przepisy z wykorzystaniem jajek – gwarantujemy, że zabawa przy gotowaniu będzie przednia!

Czas spędzany z dziadkami może być dla dzieci nie tylko źródłem radości, szansą na budowanie bliskich rodzinnych relacji, ale też okazją do przekazywania wiedzy i różnych umiejętności z pokolenia na pokolenie. Jednym z miejsc, gdzie najmłodsi mogą uczyć się od seniorów, jednocześnie świetnie się bawiąc, jest kuchnia, gdzie mogą wspólnie coś ugotować. Nie muszą to być trudne potrawy, ale dobrze, by były atrakcyjne dla maluchów. Świetnie nadają się do tego dania z jajkami, które są łatwe do wykonania, smaczne, a ich stworzenie może dać ogromną satysfakcję.

- Pamiętajmy, że przygotowując potrawy z jajkami, powinniśmy zadbać o higienę, szczególnie gdy kucharzami są dzieci – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Przed rozpoczęciem kulinarnych przygód sprawdźmy, czy jaja są całe, a skorupka czysta. Bezpośrednio przed wykorzystaniem powinniśmy przemyć je pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie powinniśmy też używać do jedzenia sztućców, które wcześniej miały kontakt z surowymi jajkami.

W kuchni z babcią i dziadkiem

Fermy_Drobiu_Jokiel(fot. Organizator )

Wesołe jajka
Proste, ale dające szczególnie dzieciom olbrzymią satysfakcję jest dekorowanie jajek, a szczególnie nadawanie im kształtów zwierząt czy roślin. Możliwości jest tutaj naprawdę wiele, my opisujemy, jak zamienić je w myszki i muchomorki.

Zacznijmy jednak od ugotowania jajek. Najlepiej wyjąć je z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową, wtedy jest mniejsze ryzyko, że pękną w wodzie. Gotujemy 8-10 minut. Jeśli przekroczymy ten czas wokół żółtka pojawi się sina obwódka, a przegotowane jajka tracą też wiele wartości odżywczych i gorzej smakują. Kiedy są już ugotowane obieramy je ze skorupki. Czas na najlepsze, czyli jajeczne metamorfozy!

Myszki: Najpierw ugotowane jajka przecinamy na połówki. Będzie nam też potrzebny szczypiorek, rzodkiewka i sałata. Dzieci mogą umyć warzywa, a dziadkowie pokroić szczypiorek i rzodkiewkę. Warto wyposażyć się w plastikowe noże, którymi mali pomocnicy delikatnie ponacinają jajka, żeby włożyć plasterki rzodkiewki jako uszy. Na wąsy i ogony wykorzystujemy szczypiorek. Do wykonania nosów i oczu mogą posłużyć ziarnka pieprzu lub goździki – pamiętajmy jednak, aby wyjąć je przed spożyciem. Gotowe myszki układamy na liściach sałaty. Muchomorki: Do wykonania grzybków będziemy oprócz jajek potrzebować kilku mniejszych, okrągłych pomidorów malinowych. W jajkach delikatnie przycinamy oba czubki, ustawiamy na talerzu. Następnie przekrajamy pomidory, które posłużą do zrobienia grzybowych kapeluszy. Dekorujemy je kropkami z majonezu. Dookoła gotowych grzybków sypiemy pokrojony szczypiorek.

W kuchni z babcią i dziadkiem

Fermy_Drobiu_Jokiel(fot. Organizator )

Jajecznica na mleku
To znane danie śniadaniowe w wersji z mlekiem jest lżejsze i bardziej delikatne, co sprawia, że dzieci jedzą je chętniej niż w klasycznej wersji. Gdy przyrządzamy to danie z maluchami najwygodniej jest połączyć składniki w szklanej misce, a dopiero potem wlewać na patelnię. A zatem zaczynamy od wbicia jajek do naczynia i doprawienia solą oraz pieprzem. Następnie mieszamy je z niewielką ilością mleka. Smażymy na maśle ciągle mieszając.

W kuchni z babcią i dziadkiem

Fermy_Drobiu_Jokiel(fot. Organizator )

Chmurka na toście
Przyrządzenie tego przysmaku jest najtrudniejsze z wymienionych w tym artykule, ponieważ wymaga użycia piekarnika, dlatego przygotowując je musimy szczególnie uważać na bezpieczeństwo dzieci. Jednak nagrodą za nasze wysiłki będzie smaczny i interesujący wizualnie posiłek.

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek, które następnie ubijamy doprawiając solą. Kiedy uzyskamy sztywną pianę, przygotowujemy blachę pokrytą papierem do pieczenia, na który wykładamy białka w taki sposób, aby uformować chmurkę z wgłębieniem pośrodku. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy białka na 5-7 minut do zarumienienia.

W czasie, gdy chmurki są w piekarniku smarujemy chleb tostowy masłem. Następnie kładziemy je na chlebie i we wgłębienia wlewamy żółtka. Tak przygotowane tosty ponownie wkładamy do piekarnika na 7-8 minut. Wyciągamy, gdy się zarumienią i posypujemy szczypiorkiem.

W kuchni z babcią i dziadkiem

Fermy_Drobiu_Jokiel(fot. Organizator )

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Już w najbliższy poniedziałek, 26 maja, do Świnoujścia zawita Trzaskobus – ogólnopolska inicjatywa spotkań z mieszkańcami, organizowana z udziałem polityków Koalicji Obywatelskiej. Z tej okazji o godzinie 11:30 na Promenadzie, w pobliżu Galerii Promenada, odbędzie się briefing prasowy z udziałem czołowych postaci polskiej sceny politycznej. W wydarzeniu wezmą udział m.in.: • Marek Belka – były Premier RP i były prezes Narodowego Banku Polskiego, a także były europoseł, • Paweł Kowal – poseł na Sejm RP, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych i były wiceminister spraw zagranicznych, • Artur Łącki – poseł na Sejm RP, reprezentujący region Pomorza Zachodniego, • Olgierd Geblewicz – marszałek Województwa Zachodniopomorskiego. W trakcie briefingu poruszone zostaną m.in. tematy związane z polityką krajową, samorządnością, wyzwaniami rozwoju regionów oraz nadchodzącymi wyborami. Organizatorzy zapowiadają również obecność kolejnych gości, których udział jest w trakcie potwierdzania. Trzaskobus to nie tylko wydarzenie polityczne, ale także przestrzeń do otwartego dialogu z obywatelami. Wizyta w Świnoujściu wpisuje się w szerszą trasę, której celem jest bezpośredni kontakt z mieszkańcami i rozmowa o sprawach najważniejszych dla lokalnych społeczności. Wydarzenie ma charakter otwarty. Organizatorzy zapraszają zarówno mieszkańców, jak i przedstawicieli mediów ■ 25 maja w Muszli Koncertowej w Świnoujściu wystąpi Oksana Biłozir. Jest uważana za epokowego artystę w historii swojego kraju. Artystka ludowa Ukrainy, minister kultury Ukrainy, filantropka i wolontariuszka jest dla milionów Ukraińców ulubioną piosenkarką. Jej koncerty są zawsze wypełnione energią życzliwości i miłością, a jej piosenki od dawna są wyrazistym symbolem tego, co ukraińskie ■ Nasze dziewczęta ze Świnoujścia i ich opiekun i choreograf Izabela Gromek - Świątek zdobyły pierwsze miejsce w 27 FESTIWALU TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ WOJSKA POLSKIEGO . TEATR TAŃCA GOTHIKA PO RAZ DRUGI Z RZĘDU ZOSTAŁ LAUREATEM 27. FESTIWALU TWÓRCZOŚCI DZIECIĘCEJ WOJSKA POLSKIEGO ORAZ NAGRODY SPECJALNEJ POLSKIEJ GRUPY ZBROJENIOWEJ. TEATR TAŃCA GOTHIKA 🥇🏆 Liliana Ośmialowska, Nadia Guzik, Wiktoria Mokrzycka, Zofia Tałanda, Hanna Puźniak, Łucja Drachal, Luiza Kradyna, Ida Świątek, Zuzanna Wlczak, Julia Tarnowska. Tytuł widowiska tanecznego: "JESZCZE POLSKA NIE ZGINEŁA, KIEDY MY ŻYJEMY" 🇵🇱 ■