POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [26.02.2023, 10:52:52] • Polska

Jajo na kurce – wielkanocne jajko w nowej odsłonie

Jajo na kurce – wielkanocne jajko w nowej odsłonie

Fot. Fermy Drobiu Jokiel_Wielkanocne jajo na kurce(fot. Organizator )

Jajko to jak wiadomo produkt silnie kojarzony ze świętami wielkanocnymi. Jednak na stole wcale nie musi pojawiać się tylko w klasycznej, ugotowanej postaci… Co powiecie na podanie go w całkiem nowy sposób?

Cała rodzina, elegancko ubrana w świątecznym nastroju siada do posiłku. Wszyscy oczekują, że na ich talerzach pojawi się jakiś kulinarny klasyk, czyli jaja na twardo z majonezem. Tymczasem otrzymują coś innego, atrakcyjnego wizualnie i wyjątkowo smacznego – jajo na kurce!

W tym przepisie najważniejsze jest przygotowanie jaja w koszulce. To wyzwanie, ale też spora frajda, czy wręcz kulinarna przygoda. Następnie obtacza się je w bułce tartej, dodatkowo w panierce panko (z chleba tostowego) i smaży na głębokim oleju. W efekcie powstaje sycąca potrawa ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Ale to jeszcze nie wszystko!

W naszym przepisie proponujemy połączenie jaja z kurkami. To pyszne i aromatyczne grzyby zawierające wartościowe białko oraz błonnik, które mają jeszcze dodatkową zaletę – podobnie jak jajko są niskokaloryczne. 100 g tych grzybów dostarcza około 60 kcal, a jedno jajko to ok. 70 kcal. To istotna informacja, zważywszy, że w czasie świąt zwykle przesadzamy z kaloriami. Przepis pomagający je ograniczyć powinien być zatem bardzo przydatny.

- Wydawałoby się, że jajko to produkt dobrze znany każdemu, a przez to trochę jednostajny w kuchni – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Nic bardziej mylnego! Możliwości zaserwowania jaj jest bez liku i myślę, że szczególnie z okazji „jajecznych” świąt Wielkiej Nocy warto podjąć wyzwanie wyczarować z nich dla bliskich coś specjalnego i nieoczywistego.

Jajo na kurce
Składniki na 1 porcję:
- jaja z Ferm Drobiu Jokiel 4 szt. (z jednej sztuki wykorzystamy tylko białko),
- grzyby kurki (świeże lub mrożone) 20 g
- bułka tarta,
- panierka panko,
- mała cebula dymka 1 szt.,
- masło,
- olej,
- sól, pieprz, majeranek, ocet
- świeże zioła lub kiełki do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy jajka w koszulce. W tym celu doprowadzamy garnek z wodą do wrzenia, dodajemy trochę octu, robimy wir w garnku za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Jajko przed włożeniem do wody dobrze jest wyłożyć na sitko, żeby oddzielić bardziej płynną część białka, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia i z niego wylewać delikatnie jajko do gotującej, osolonej wody. Jajko po ugotowaniu powinno mieć wtedy ładny owalny kształt i w środku płynne żółtko. Po około 2 minutach wyciągamy jajko i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Tak przygotowujemy 3 jajka. W jednym jajku oddzielamy białko i pozostawiamy surowe.
Ugotowane jaja delikatnie obtaczamy w białku, następnie w bułce tartej i panierce panko. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie (w sumie 3 razy). Po każdym panierowaniu odstawiamy na kilkadziesiąt sekund, aż panierka podeschnie i po raz kolejny obtaczamy. Po ostatnim obtaczaniu smażymy przez kilkadziesiąt sekund na głębokim oleju, aż bułka się zarumieni.
Kurki czyścimy pędzelkiem, opłukujemy i suszymy. Cebulę kroimy w cienkie paski. Następnie grzyby i cebulę delikatnie podsmażamy na maśle.
Na talerzu kładziemy kurki z cebulą, a na nich ustawiamy panierowane jaja. Ozdabiamy świeżymi ziołami lub kiełkami.

Marta Mikulska


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■