POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [23.02.2023, 08:46:08] • Polska

Przepisy wersja fit

Przepisy wersja fit

fot. Organizator

Kilka ciekawych przepisów.

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI (10 sztuk) • 1 jajko • 100g mleka (dałam sojowe) • 50g mąki kukurydzianej • 50g mąki ryżowej • 50g mąki jaglanej •  aromat waniliowy • łyżka octu jabłkowego • 10g oleju rzepakowego • 150ml wody 

Jajko rozbełtaj. Dodaj wszystkie pozostałe skadniki i bardzo dokładnie rozmieszaj. Ciasto na naleśniki powinno być bardzo płynne, jeśli chcesz aby wyszły cienkie. W razie potrzeby, dolej trochę wody. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu. 

Przepis: MajAcademy

TARTA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM 

SKŁADNIKI:

• 150g mąki orkiszowej 1850
• 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 150g masła
• 5 jajek
• 200g śmietanki 30%
• duża garść szpinaku
• zielona cześć dymki
• 100g wędzonego pstrąga
• kilka pomidorków koktajlowych
• 30g sera feta

Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i kawałki zimnego (!) masła. Wszystko dokładnie rozgnieć - im szybciej, tym lepiej. Ciasto kruche nie powinno być ogrzewane. Wyrobioną kulkę ciasta odstaw na 30 minut do lodówki i nagrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie, ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty. Zrób trochę dziurek widelcem, połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążenie, np ryż lub fasolę. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie z papierem i pieczemy kolejne 12 minut. W międzyczasie przygotuj farsz... Szpinak i cebulkę drobni posiekaj. Dodaj rozbełtane jajka, śmietankę, całość przypraw i wymieszaj. Na upieczony spod tarty wylej masę. Połóż kawałki wędzonej ryby, pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Włóż znów do piekarnika (temperatura 180 stopni) i piecz przez 20 minut. 

Przepis: MajAcademy

RACUCHY

SKŁADNIKI (10 placków):

• 25g drożdży świeżych lub 7g suszonych
• 100g letniej wody
• 3g cukru
• 60g mąki pszennej
• 20g mąki jaglanej
• 20g mąki żytniej razowej (wszystkie mąki można zmienić np. na orkiszową jasną)
• 300g jabłek
• 1 jajko
• 100g jogurtu naturalnego
• 5g oleju rzepakowego
• cynamon, aromat waniliowy, słodzik

Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 15-20 minut, aby zaczęły pracować. Zwiększą swoją objętość i powstanie pianka. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie składniki, a następnie - połącz z drożdżami i odstaw na kolejne 30-40 minut. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie, smażymy racuchy! Patelnię posmaruj olejem - robię to przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego i smaż niewielkie racuchy.

Przepis: MajAcademy

MUFFINY MARCHEWKOWE 

SKŁADNIKI (12 muffinek):

• 300g marchewki
• 25g oleju rzepakowego
• 3 jajka
• 15g masła orzechowego
• 100g jogurtu Maluta
• 300g mąki (wymieszałam mniej więcej po równo orkiszową jasną, jaglaną i kukurydzianą)
• pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody
• 100g mleka sojowego
• 15g cukru pudru
• szczypta soli 
• cynamon 
• słodzik do smaku

Marchew obierz, ugotuj, a gdy wystygnie - zblenduj na papkę. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę przesiej! W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki z marchewką. Wykorzystaj same żółtka jaj! Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Teraz tylko piana... Wymieszaj bardzo delikatnie i przełóż do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni... Muffiny piekłam 25 minut, a chlebek 40 minut.

Przepis: MajAcademy

Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■