POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [18.02.2023, 01:18:45] • Polska

Deser z włoską fantazją

Deser z włoską fantazją

fot. Fermy-Drobiu-Jokiel(fot. Organizator )

Ostatki, czyli koniec karnawału nieodparcie kojarzą nam się z przyjęciami połączonymi z tańcami i zabawami. Jest to również dobra okazja do kulinarnych szaleństw, w tym deserowych. Naszą propozycją na karnawałową słodycz jest lekkie i efektowne tiramisu.

„Tirami su” w dosłownie z włoskiego znaczy „podnieś mnie”. Trudno się dziwić tej nazwie, bo przysmak ten stanowi prawdziwą pokusę dla miłośników wyrafinowanych słodkości. Wiele jest opowieści o genezie powstania słynnego deseru. Najbardziej wiarygodna głosi, że recepturę stworzył w 1969 roku cukiernik z Treviso Roberto Linguanotto. Pierwowzorem był tradycyjny deser z jajek i cukru o nazwie sbatudin, czyli po prostu kogel-mogel. Niekiedy jedzono go z bitą śmietaną i biszkoptami.

Włoski deser, chociaż powstał niedawno, szybko znalazł wielbicieli na całym świecie. Jest lekki, aromatyczny i ekskluzywny, a kawałki gotowego przysmaku, posypane czekoladą efektownie wyglądają na talerzykach. Niezwykle istotnym składnikiem tiramisu oprócz cukru, serka mascarpone, biszkoptów i kawy są jajka. Ich jakość ma duży wpływ na właściwą konsystencję, ale też smak gotowego deseru.

- Przyrządzając tiramisu pamiętajmy, żeby nie ubijać bardzo świeżych jajek – mówi Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Najlepiej, aby postały w lodówce 3-4 dni, ale wyjmijmy je na 2 godziny przed ubijaniem, ponieważ nie mogą być zimne. Najlepszy efekt uzyskamy, wykorzystując jajka w temperaturze otoczenia.

Przepis na tiramisu w pucharkach

Porcja na 6 pucharków

Składniki
4 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel
4 żółtka z jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
120 g cukru pudru
pasta waniliowa
1000 g serka mascarpone
paczka biszkoptów typu Ladyfinfers
350 ml zaparzonej mocnej kawy (najlepiej esspresso)
25 ml likieru amaretto
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
szczypta soli

Jajka w skorupkach przelewamy wrząca wodą. Zaparzamy kawę, lekko ja studzimy, a następnie do ciepłej kawy wlewamy Likier Amaretto i odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, do jednej miseczki 8 żółtek, a do drugiej - 4 białka.

Wszystkie 8 żółtek ubijamy na puszystą i jasną masę razem z cukrem pudrem. Na początku (przez około 3 minuty, do momentu, kiedy masa zrobi się ciepła) ubijamy na żółtka na parze w misce postawionej na garnek z gorącą wodą, następnie ściągamy miskę z pary i ubijamy dalej standardowo na blacie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy do smaku pasty waniliowej.

Kolejnym krokiem jest dodawanie porcjami serka mascarpone do masy z jajek - dodajemy po trzy łyżki, w krótkich odstępach czasowych. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie 4 białka ubijamy (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Ważne jest, by białko było starannie oddzielone, bez odrobinki żółtka. Pozwoli to uzyskać idealną pianę. Pod koniec wykonujemy „test ubicia” - czyli odwracamy miskę do góry dnem i jeśli piana nie wylatuje, to znaczy że jest dobrze ubita.

Delikatnie mieszamy łyżką pianę z białek z masą z żółtek i serka mascarpone, do połączenia się składników.
Przygotowujemy pucharki lub kieliszki na blacie. Bierzemy ostudzona kawę i szybko (na 2 sekundy) zanurzamy w niej biszkopty z dwóch stron. Ważne, by ich nie rozmoczyć, a tylko nawilżyć. Nawilżone biszkopty od razu układamy w ozdobnym naczyniu - najlepiej po trzy sztuki.

Ścieramy na tarce gorzką czekoladę. Trochę zostawiamy do posypania dekoracyjnego całego deseru, a resztę wsypujemy na spód pucharka.

Na biszkopty i czekoladę wykładamy wcześniej przygotowaną puszystą masę jajeczno-serową i posypujemy dla ozdoby gorzką czekoladą.

Czas przygotowania ok. 25 minut
Smacznego!

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■