POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [19.02.2023, 12:41:27] • Polska

Ostatki – smakowity koniec karnawału

Ostatki – smakowity koniec karnawału

fot. Organizator

Końcowe dni karnawału, zwane „ostatkami”, trwają od Tłustego Czwartku aż do kolejnego wtorku, poprzedzając Wielki Post. Święto smaków i tańca jest hucznie celebrowane nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Przyciąga fanów znakomitego jedzenia i szampańskiej atmosfery. W tym okresie warto puścić wodze kulinarnej fantazji i przygotować dla najbliższych smakowite dania.

W Tłusty Czwartek królują rozkoszne pączki, które zachwycają wieloma wariantami smakowymi: z nadzieniem różanym, czekoladowym, budyniowym, posypane cukrem pudrem lub oblane lśniącym lukrem. Popularnością cieszą się także faworki, zwane chrustem. Podobnie jak pączki – smaży się je w głębokim tłuszczu, a podaje posypane cukrem pudrem. Tego dnia musi być obficie i słodko!

Jak przygotować szybkie i pyszne domowe pączki? Oto sprawdzony przepis!

Pączki z serkiem waniliowym
Składniki:
• 300 g Serka homogenizowanego waniliowego z Piątnicy
• 3 jajka
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Dodatkowo:
• olej do smażenia
• cukier puder
Wykonanie:
1. Połącz jajka z serkiem homogenizowanym z Piątnicy i alkoholem, miksując mikserem na wolnych obrotach.
2. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i miksuj do całkowitego połączenia się składników.
3. Rozgrzej w garnku olej. Używając dwóch łyżek, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
4. Smaż do zarumienienia i wykładaj na ręcznik papierowy.
5. Udekoruj cukrem pudrem i ciesz się smakiem pączków!

Ostatki na wytrawnie
Wiele regionów w naszym kraju ma swoje unikalne tradycje związane z zakończeniem karnawału. Na Śląsku czy na Kaszubach ostatki – nazywane śledzikiem – to przede wszystkim kulinarne uczty. Na stołach, obok słodkich pączków oraz ciast, królują ryby, a w szczególności śledzie, np. w occie. My natomiast polecamy przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym, którymi zaskoczycie bliskich!

Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
• 200 g Śmietany 18% OSM Piątnica
• 6 sztuk filetów śledziowych
• 1 łyżka majonezu
• 1 pęczek świeżego koperku
• 1 płaska łyżeczka cukru
• sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsącz je z wody i potnij na równe, niewielkie kawałki.
2. Śmietanę 18% OSM Piątnica połącz z majonezem, dodaj posiekany koperek i przyprawy do smaku.
3. Do gotowego sosu śmietanowo-koperkowego dodaj odsączone i pokrojone śledzie, dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Katarzyna Tomczak


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Miejski Dom Kultury, Uniwersytet Trzeciego Wieku w Świnoujściu mają zaszczyt zaprosić na XVII Morskie Juwenalia UTW Regionu zachodniopomorskiego "Aktywny Senior - 2025" w dniu 7 czerwca 2025 o godz. 11.00 na scenie Amfiteatru im. Marka Grechuty w Świnoujściu przy ul. Chopina 30. Celem przeglądu jest prezentacja twórczości oraz osiągnięć grup senioralnych w różnych dziedzinach artystycznych, rozwijanie pasji twórczych, integracja środowiska, aktywizowanie seniorów do tworzenia ruchu amatorskiego, propagowanie aktywnego i kulturotwórczego sposobu spędzania czasu wolnego. Przedsięwzięcie ma charakter przeglądu twórczości artystycznej Seniorów zrzeszonych w Uniwersytetach Trzeciego Wieku, Organizacjach Seniorów, Domach Kultury prowadzących zespoły artystyczne złożone z Seniorów (zespoły międzypokoleniowe) Regionu Zachodniopomorskiego ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■