POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [03.02.2023, 14:24:28] • Polska

Karnawał z De Care: sprawdź 5 propozycji przepisów na azjatyckie dania

 	Karnawał z De Care: sprawdź 5 propozycji przepisów na azjatyckie dania

fot. Organizator

Sałatki, wrapy i sushi. Sprawdź propozycje ciekawych przepisów, które urozmaicą karnawałowe przyjęcia.

OSTRA SAŁATKA SURIMI Z MAKARONEM VERMICELLI
Składniki:
100 g Makaronu Vermicelli House of Asia
2 łyżki pokrojonego cienko marynowanego Imbiru różowego House of Asia
100 g paluszków surimi
10-12 pomidorków cherry pokrojonych na pół
30 g białej części pora pokrojonej w cienkie zapałki
30 g marchewki pokrojonej w cienkie zapałki
Sos:
2 łyżeczki Ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno Casa de Mexico
50 g Kaktusa krojonego w zalewie Casa de Mexico
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
2. W małej misce wymieszaj składniki sosu.
3. Paluszki surimi za pomocą widelca podziel na włókna. Do większej miski przełóż pora, imbir, marchewkę, surimi i pomidorki cherry. Całość delikatnie wymieszaj z ugotowanym makaronem.
4. Na koniec polej sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.

SAŁATKA Z FASOLKĄ I WIEPRZOWINĄ
Składniki:
100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
1 łyżka Ostrego sosu BBQ z papryki jalapeno Casa de Mexico
60 g Sosu Teriyaki House of Asia
2 łyżki Sosu Ostrygowego House of Asia
2 łyżki Papryki Jalapeno czerwonej krojonej Casa de Mexico
1 łyżka uprażonego Sezamu Białego House of Asia
200 g wieprzowiny cienko pokrojonej (np. polędwiczki)
100 g fasolki szparagowej zielonej
1/2 cebuli cienko pokrojonej
Kilka listków kolendry
Sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. W osolonym wrzątku blanszuj fasolkę szparagową przez 3-4 min, następnie zahartuj w zimnej wodzie, osusz, pokrój na pół i przełóż do miski.
2. Wieprzowinę zamarynuj w sosie ostrygowym, następnie smaż na rumiany kolor z cebulą przez 4-5 min, dodaj fasolkę szparagową, czarną fasolę oraz papryczki jalapeno. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sosem BBQ i wymieszaj z sosem teriyaki.
3. Gotową sałatkę przełóż do miski, posyp sezamem i kolendrą.

SAŁATKA Z FASOLKĄ I WIEPRZOWINĄ
Składniki:
100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
1 łyżka Ostrego sosu BBQ z papryki jalapeno Casa de Mexico
60 g Sosu Teriyaki House of Asia
2 łyżki Sosu Ostrygowego House of Asia
2 łyżki Papryki Jalapeno czerwonej krojonej Casa de Mexico
1 łyżka uprażonego Sezamu Białego House of Asia
200 g wieprzowiny cienko pokrojonej (np. polędwiczki)
100 g fasolki szparagowej zielonej
1/2 cebuli cienko pokrojonej
Kilka listków kolendry
Sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. W osolonym wrzątku blanszuj fasolkę szparagową przez 3-4 min, następnie zahartuj w zimnej wodzie, osusz, pokrój na pół i przełóż do miski.
2. Wieprzowinę zamarynuj w sosie ostrygowym, następnie smaż na rumiany kolor z cebulą przez 4-5 min, dodaj fasolkę szparagową, czarną fasolę oraz papryczki jalapeno. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sosem BBQ i wymieszaj z sosem teriyaki.
3. Gotową sałatkę przełóż do miski, posyp sezamem i kolendrą.

SUSHI Z TORTILLI Z KURCZAKIEM
Składniki:
1 opakowanie Tortilla Wraps Casa de Mexico
½ puszki Pasty z fasoli Pinto z Chipotle Casa de Mexico
200 g ugotowanego Ryżu do sushi House of Asia
3 łyżki Sosu Teriyaki House of Asia do podania
1 pierś z kurczaka
2 łyżki majonezu
1 świeży ogórek
Sól, pieprz czarny
Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż na oliwie na rumiany kolor. Gotową pierś wyjmij, wystudź, następnie pokrój w paski.
2. Pastę z fasoli wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Wrapy grilluj na suchej patelni, tak aby delikatnie się zarumieniły. Następnie rozsmaruj cienko pastę z fasoli połączoną z majonezem na całej powierzchni placka, dodaj na środku kurczaka, ryż do sushi i na końcu obranego i pokrojonego w słupki ogórka. Zwiń tortille, tak samo jak sushi, czyli w rulon.
4. Wrapy pokój na mniejsze kawałki i poukładaj na półmisku, podawaj z sosem teriyaki.

WRAP ZE STRIPSAMI Z KURCZAKA
Składniki:
1 opakowanie Tortilla Wraps Casa de Mexico
1 opakowanie Panierki Panko House of Asia
10-12 kawałków Papryczek Jalapeno Casa de Mexico oczerwonych krojonych
1 średnia pierś z kurczaka pokrojona w paski
2 jajka
1 opakowanie rukoli
1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry
1 średnia czerwona cebula pokrojonaw półplastry
Sól, pieprz czarny

Sos:
2 łyżki Pasty z fasoli Pinto z Chipotle Casa de Mexico
3 łyżki majonezu
Sok z połowy limonki
1 łyżka posiekanej Kolendry

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie panieruj w roztrzepanym jajku i panko, smaż na rozgrzanym tłuszcz na złoty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy. Połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.
2. Wrapy podgrzej na suchej, ciepłej patelni po 30 sekund z każdej strony, następnie posmaruj każdy placek wcześniej przygotowanym sosem i ułóż kolejno: umytą rukolę, kurczaka, awokado, cebulę i kawałki papryczek jalapeno. Zwiń ciasno w rulon.
3. Podawaj wrapy pokrojone na kawałki i przebite wykałaczką.

Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■