POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [12.01.2023, 18:19:57] • Polska

Czy słodkie jest życie jarosza? Czyli łakocie w diecie wegan

Czy słodkie jest życie jarosza? Czyli łakocie w diecie wegan

fot. Organizator

Bez względu na dietę, styl żywienia czy kulinarne upodobania, czasem każdego z nas nachodzi chętka na coś słodkiego. Kiedy nasze receptory smakowe wyczują słodkość, mózg nagradza nas dopaminą i endorfinami tzw. hormonami szczęścia, wywołującymi dobre samopoczucie. Czy w diecie bez produktów odzwierzęcych jest miejsce na słodką przyjemność?

Dieta wegańska to bardziej restrykcyjna forma wegetarianizmu. O ile w obu tych dietach nie spożywa się mięsa, to weganie wykluczają z jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli nie tylko mięsa i ryby, lecz także nabiał, jaja czy żelatynę wieprzową. A przecież to właśnie produkty mleczne, takie jak masło, śmietanka czy twaróg oraz jaja są podstawami najpopularniejszych deserów. Czy to oznacza, że na diecie wegańskiej nie ma miejsca na słodkości? Nic bardziej mylnego! Cukier ze swej natury jest pochodzenia roślinnego – biały z buraków cukrowych, ciemny (i biały) z trzciny cukrowej – i jest obecny w wegediecie. Tak samo jak słodki syrop klonowy czy miód. Natomiast wszelkie produkty odzwierzęce są zastępowane składnikami pochodzenia roślinnego, co dotyczy także tych używanych do wyrobów ciast i deserów. Weganie mają więc szerokie pole do popisu, by zapewnić sobie słodkie życie.

Jakie słodycze mogą jeść weganie?
Wszystkie! Oczywiście, o ile składniki użyte do ich przygotowania nie zawierają produktów odzwierzęcych, czyli jaj, masła, śmietany, mleka, serów, jogurtów czy żelatyny wieprzowej. Każdy „klasyczny” składnik „tradycyjnych” ciast czy deserów posiada swój roślinny odpowiednik, dlatego przed wegańskimi miłośnikami słodkości świat cukierniczy stoi otworem. Torty, ciasta i ciasteczka, kremy, musy, galaretki, bezy, czekolady – każdą z tych pyszności można przyrządzić zgodnie z wegedietą.

Inne składniki, pyszność bez zmian
W wegetariańskich wypiekach zamiast masła znakomicie sprawdza się margaryna, olej rzepakowy lub kokosowy.

– Zamiast tradycyjnego mleka krowiego i śmietanki używanych do sporządzania deserów, także tych które nie wymagają pieczenia, dobrze sprawdza się schłodzone mleko kokosowe. Jego atutem jest to, że jest lepiej tolerowane przez alergików. Białko mleczne jest jednym z silniejszych alergenów. Warto przy tej okazji podkreślić, że dla alergików „mleko sojowe” nie jest dobrym zamiennikiem, ponieważ białko sojowe może alergizować podobnie jak białko mleka zwierzęcego. W sklepach jest coraz większa oferta różnych „mlek” a w istocie napojów roślinnych nazywanych „mlekiem roślinnym” takich jak napój owsiany, owsiano-kokosowy, ryżowy, migdałowy, z nasion konopi itd., które również mogą być wartościowymi odżywczo składnikami deserów – mówi dietetyk Jadwiga Przybyłowska, ekspertka kampanii Słodka Równowaga.

Natomiast mleko kokosowe jest niezastąpione w ciastach, które smakiem mają nawiązywać do sernika, czyli w tofurnikach (serniki z tofu) i jagielnikach (serniki z kaszy jaglanej). Mleczko kokosowe ubite na sztywno z cukrem doskonale zastępuje bitą śmietanę, jest więc gratką dla miłośników owoców podawanych z tym słodkim puchem.
Kto kocha torty bezowe, do ich wykonania zamiast kurzych białek użyje aquafabę, czyli wodę z ugotowanych warzyw strączkowych, np. pozyskaną z puszkowanej ciecierzycy.

Ubita z cukrem na sztywno i zapieczona jest doskonałym odpowiednikiem klasycznej bezy z jaj. A co dla miłośników ciast i deserów z galaretkami, do jakich używana jest odzwierzęca żelatyna? Tu sprawdza się żelujący agar-agar pozyskiwany z glonów, który jest źródłem błonnika i wielu cennych składników mineralnych.

– Jednym z bardziej popularnych deserów jest czekolada, która ze swej natury jest wegańska, o ile nie dodano do niej białek mlecznych. Np. składniki klasycznej gorzkiej czekolady to miazga kakaowa, cukier, kakao, tłuszcz kakaowy i emulgatory. Kakao jest bardzo dobrym źródłem magnezu i polifenoli, czyli antyoksydantów, zawiera ponadto żelazo, wapń, potas i cynk oraz witaminy z grupy B takie jak niacyna i ryboflawina. O ile czekolada zawiera dużo kakao, powinna wpłynąć na dobry nastrój, ze względu na kilka składników o lekkim działaniu psychoaktywnym takich jak kofeina, fenyloetyloamina, teobromina, tryptofan – dodaje ekspertka kampanii Słodka Równowaga.

Przepisów na ciasta i desery zgodnych z wegetariańską dietą jest mnóstwo, więc każdy odżywający się zgodnie z jej zasadami miłośnik łakoci znajdzie wśród nich coś dla siebie. Należy tylko pamiętać, że jak z każdymi słodyczami, z także z łakociami wegańskimi nie można przesadzać. Każdy z nas sięgając po słodycze, powinien kierować się umiarem i zdrową równowagą.

W każdej diecie jest miejsce na słodkości
Warto przypomnieć, że każdy organizm, w tym osoby na diecie wegańskiej, potrzebuje co dzień określonej dawki substancji odżywczych i kalorii. Węglowodany złożone powinny być głównym źródłem energii w codziennej diecie.

Pamiętajmy też, że nadmiar cukru – niezależnie od tego, czy są to cukry proste czy złożone, dostarczone nam w owocach, miodzie, wegeciastkach czy napojach – może powodować tycie, prowadząc do rozwoju szeregu chorób.

Według Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do 10% ogółu energii. Przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal będzie to około 200 kcal, czyli 10-12 łyżeczek białego cukru, bo jedna łyżeczka to ok. 20 kcal (5 gramów). Nie wliczamy w tę ilość cukrów występujących naturalnie w świeżych, nieprzetworzonych owocach oraz w produktach mlecznych. Zatem cukier w diecie tak, lecz w zdrowej równowadze.

Przepis na pyszny wegański mus czekoladowy
Składniki:
• 150 g gorzkiej czekolady bezmlecznej
• 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
• 1 – 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce, wystudzić.
2. Do miski wlać wodę z ciecierzycy i ubijać mikserem przez ok. 5 minut, do uzyskania sztywnej piany. Następnie miksując, dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać przestudzoną, płynną czekoladę, delikatnie wymieszać.
3. Przelać do pucharków i włożyć na godzinę do lodówki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Michał Jarzyna
ON BOARD THINK KONG / ECCO Network


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Od 1 lutego w Świnoujściu znów zacznie działać stacja dializ. Po tym, jak pod koniec ubiegłego roku z prowadzenia stacji zrezygnowała prywatna firma, pacjenci musieli dojeżdżać do najbliższej jednostki w Szczecinie ■ Zanim w tunelu pod Świną pojadą samochody, władze miasta chcą zaprosić mieszkańców do podwodnego spaceru pomiędzy wyspami. Nie znamy jeszcze terminu tej przechadzki. Prezydent Świnoujścia konsultuje datę z wykonawcą tunelu ■ Na skrzyżowaniu ulic Grunwaldzkiej i Nowokarsiborskiej nie będzie ronda lecz skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną ■ Od najbliższego piątku, 27 stycznia wznawia działalność stacja dializ w Świnoujściu ■ Kiedy 8 lat temu przygotowywana była dokumentacja projektowa przebudowy ulicy Wojska Polskiego na odcinku od ulicy Leśmiana do ulicy Matejki projektant uwzględnił zatoczkę dla przystanku autobusowego przy ul. Wojska Polskiego vis’a vis Urzędu Miasta (budynek12). Przystanek powstał, ale nie taki jak przewidywał projekt. Miała być zatoka autobusowa a wyszedł przystanek przychodnikowy, który przy okazji blokuje ruch samochodów. Czy to przypadek, nie sądzę... Konia z rzędem więc temu kto wytłumaczy dlaczego w tak newralgicznym miejscu autobusy miejskie nie mogą schować się spokojnie w zatoczce przy jezdni. Powstaje więc pytanie kto zdecydował i zmienił na gorsze rozwiązanie ■ Dramatyczny wypadek na S3 w pobliżu Skwierzyny. W zderzeniu kampera z wojskową ciężarówką zginął 44 - letni mieszkaniec Świnoujścia i jego 10 - letnia córka ■ Tragiczny wypadek wydarzył się na S3 w pobliżu miejscowości Skwierzyna w województwie lubuskim na drodze prowadzącej do Zielonej Góry. W zderzeniu kampera z wojskową ciężarówką amerykańskiej armii zginęli na miejscu 44 – letni mieszkaniec Świnoujścia i jego 10 – letnia córka. Zdjęcia z miejsca wypadku są wstrząsające. Widać na nich, że po kamperze którym podróżowały ofiary wypadku zostało jedynie podwozie. 44 – latek był znanym nie tylko w Świnoujściu ale także w całej Polsce miłośnikiem i pasjonatem caravaningu ■ Wygląda na to, że zeszłoroczne liście będą nam towarzyszyć przez całą zimę. Dopóki nie rozwieje ich wiatr lub nie usuną wiosenne porządki. Miasto, w bardzo wielu punktach pokryte jest liśćmi w różnym stopniu rozkładu. Zależnie od pogody, albo wirują unoszone podmuchami wiatru, albo, po dłuższych opadach, które mamy od kilku dni, zalegają na chodnikach, przy krawężnikach, na skwerach. A przecież tak niewiele trzeba, aby było czyściej, ładniej... ■ Spłonął punkt gastronomiczny na promenadzie! Świadkowie pożaru usłyszeli huk. Zobacz film! ■ Na pomoc pogorzelcom z Kodrąbka W domu państwa Piątkowskich wybuchł pożar, który pozbawił ich całego dorobku. Z ogniem, który wybuchł rano, walczyło 7 zastępów Straży Pożarnej, jednak po ugaszeniu zostało tylko pogorzelisko. Państwo Piątkowscy zdołali opuścić płonący dom, lecz nie zdążyli zabrać ze sobą niczego - uciekli z pożaru w piżamach. Żeby znów mogli zamieszkać pod własnym dachem, trzeba przeprowadzić gruntowny remont całego domu, kupić meble i sprzęty, które spłonęły. Konieczna jest wymiana wszystkich drzwi, okien, podłóg, trzeba skuć tynki i położyć je od nowa, wymalować, wymienić instalację elektryczną i wiele innych rzeczy. Dlatego została zorganizowana akcja zbierania pieniędzy na rzecz pogorzelców z Kodrąbka, liczy się każda złotówka, nie bądźmy obojętni wobec tej tragedii. https://zrzutka.pl/jmufu4 ■