POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [23.12.2022, 08:52:39] • Polska

Jednogarnkowe przepisy na święta - gotuj tanio i smacznie - przepisy do 50 zł

Jednogarnkowe przepisy na święta - gotuj tanio i smacznie - przepisy do 50 zł

fot. Organizator

Zakupy spożywcze są obecnie jednym z największych wydatków w budżecie każdej rodziny, a w okresie świątecznym jest to jeszcze mocniej odczuwalne. Wszystko wskazuje na to, że tegoroczne święta będę bardzo drogie. Ceny żywności przez szalejącą inflację wzrastają z miesiąca na miesiąc, w ujęciu rocznym notuje się wzrost cen na poziomie ponad 20%. W tej chwili, aby zaoszczędzić na produktach spożywczych, trzeba w to włożyć sporo czasu, wysiłku i zaangażowania. Organizacja tegorocznych świat dla wielu rodzin będzie finansowym wyzwaniem. Przeprowadzone niedawno badanie Barometr Providenta pokazuje, że przeciętne gospodarstwo domowe będzie musiało wydać aż o 307 zł więcej niż rok temu.

Taniej, pyszniej i ekonomiczniej
Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas dla rodzin, ich uroczysty charakter podkreślany jest na każdym kroku, także za sprawą wyjątkowych dań. W wielu polskich domach przygotowania do świat ruszają już na początku grudnia, najpierw porządki we wszystkich kątach i zakamarkach, dekoracje, wymyślanie prezentów i oczywiście planowanie potraw. Co zrobić by nadchodzące święta były smaczne, a zarazem o ile to możliwe stosunkowo tanie? Po pierwsze planuj dania jednogarnkowe, należy jednak pamiętać, aby posiłki komponować w takich sposób, by były pełnowartościowe, dlatego warto dodawać do nich produkty najwyższej jakości. Tłuszcz mleczny jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, a prawdziwe masło jest właśnie skondensowanym tłuszczem mlecznym. Jest to produkt w pełni naturalny i łatwostrawny, warto dodawać go do większości posiłków - twierdzi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Zakupy rób z głową, a najlepiej z listą!
Pierwszym krokiem jest przygotowanie listy zakupów ze sporym wyprzedzeniem i sukcesywne dokupowanie produktów, zaczynając od tych z długim terminem ważności. Ewa Polińska z MSM Mońki podkreśla – Robiąc zakupy spożywcze, a zwłaszcza wybierając produkty nabiałowe warto zwracać uwagę na skład i wybierać te z najkrótszą listą składników. Masło również powinno spełniać standardy, ilość zawartego w nim tłuszczu nie powinna być niższa niż 82% i koniecznie musi być to tłuszcz mleczny!

Masło zawiera szeroką gamę korzystnych dla serca i ciśnienia krwi kwasów tłuszczowych. Dietetyk kliniczna Roksana Środy z MajAcademy zauważa jeszcze inne korzystne aspekty spożywania masła, zwłaszcza w miesiącach zimowych - Tłuszcze mleczne zawierają około 1% fosfolipidów, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy człowieka, sprzyjają szybkiej regeneracji organizmu, a nawet ułatwiają koncentrację. Masło jest także bogatym źródłem witaminy A, witaminy D, witaminy E i witaminy K.

Staraj się zanotować wszystkie produkty spożywcze, jakie będą potrzebne do zaplanowanych potraw, przeanalizuj listę i zastanów się, czy któreś można zastąpić ich tańszymi wersjami. Gdy lista jest gotowa, pomyśl jeszcze raz czy wszystko będzie potrzebne. Marnowanie żywności to zmora naszych czasów, a w okresie świątecznym ilości wyrzucanego jedzenia są zatrważające. Spontaniczne i nieprzemyślane zakupy sprawiają, że kupuje się mnóstwo zbędnych rzeczy, na zasadzie – a może się przyda. W konsekwencji nadmiar produktów ląduje w koszu na śmieci.

Sprawdź gazetki promocyjne w okolicznych sklepach, porównaj je, a następnie kupuj tam, gdzie jest najtaniej. Korzystaj z oferty kup więcej za mniej, a następnie podziel się z sąsiadką, mama lub przyjaciółką, niech zyskają wszyscy.

Świąteczne dania w wersji jednogarnkowej
Myśląc o daniach świątecznych w wersji jednogarnkowej, na pierwszy plan wysuwa się bigos, zaraz po nim kapusta z grzybami i oczywiście gulasz. Dania jednogarnkowe z reguły są sycące, a w konsekwencji rozważnych i przemyślanych zakupów mogą być również tanie. Bigos z jednej strony jest daniem tradycyjnym, a z drugiej pozwala na wiele eksperymentów i wariacji, dlatego odpowiednio modyfikując przepis, jesteśmy w stanie sporo zaoszczędzić.

Bigos to tradycyjne danie uwielbiane przez większość Polaków, smaczne, rozgrzewające i wzmacniające. Możne wykonać je w wersji klasycznej, ale też wegetariańskiej zastępując mięso grzybami, mogą być to boczniaki lub pieczarki. Wersja wegetariańska będzie też zdecydowania tańsza, a koszt przygotowania porcji dla całej rodziny oraz niespodziewanych gości nie powinien przekroczyć 50 zł.

Bigos wegetariański
Składniki:
kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1 kg
pieczarki 600 g
śliwki wędzone – do smaku
cebula 3 szt.
marchewka 2 szt.
liść laurowy
ziele angielskie.
słodka papryka
pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Do garnka wkładam kapustę kiszoną i białą surową. Dodaję cebule, pieczarki, posiekane pieczarki, marchew, śliwki suszone i przyprawy. Dolewam tyle wody, żeby kapusta była delikatnie przykryta. Stawiamy na ogień i gotujmy około 2 godzin. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace


komentarzy: 11, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-11 z 11

Gość • Piątek [23.12.2022, 21:46:40] • [IP: 31.0.177.***]

PISOWCOM POLECAM ZUPĘ NA RYBCE Z ODRY.

Gość • Piątek [23.12.2022, 21:24:18] • [IP: 31.0.177.***]

ILE TO MISEK RYŻU?

Gość • Piątek [23.12.2022, 18:38:48] • [IP: 5.173.30.*]

Owłosione głowy twu

Gość • Piątek [23.12.2022, 17:46:20] • [IP: 31.0.177.***]

BŁĄD POWINNO BYĆ 1410

Gość • Piątek [23.12.2022, 17:44:21] • [IP: 31.0.177.***]

1942

Gość • Piątek [23.12.2022, 15:00:20] • [IP: 31.0.76.***]

Kolejna sugestie od globalistów niewolnicy jedzcie byle jakie badziewie byle taniej a najlepiej robaki które notabene już niedługo trafię do polskich sklepów... Oczywiście elity jedzą owoce morza kawior wołowinę z Argentyny i wszystko co najlepsze i najdroższe... Niewolnicy nie latajcie samolotami bo za drogo przecież samochody też za drogie używajcie hulajnóg rowerów elity oczywiście prywatna odrzutowce i jachty na Karaibach... Teoria spiskowa?😁

Postojowy • Piątek [23.12.2022, 13:41:13] • [IP: 83.20.90.***]

A po co gotować, zapier...w kuchni. Normalnie, zjeść, pokulać, pobawić i pospacerować. Ta tradycja żarcia jest" nienormalna"

Gość • Piątek [23.12.2022, 12:52:24] • [IP: 31.0.176.***]

KACZKA WIADOMO PO JAKIEMU I PIWO DO TEGO WIADOMO KTÓRE CENA 50 PLN NIE PRZEKROCZY.

Gość • Piątek [23.12.2022, 10:50:27] • [IP: 5.173.170.**]

Młodym babom nie chce się gotować albo wola zamawiać na koszt konkubenta. Co ambitniejsza to może z thermomixem coś zrobi.

Gość • Piątek [23.12.2022, 09:41:30] • [IP: 178.238.245.**]

nie zjadłabym niczego przygotowanego przez te osoby, ohydne jest takie trzepania włosami nad potrawami. błeeee

Gość • Piątek [23.12.2022, 09:27:06] • [IP: 88.218.253.***]

To nie bigos ale kapuśniak :-( (- słodka kapusta" puszcza " dużo soku i nie ma potrzeby zalewać wodą :-))

Oglądasz 1-11 z 11
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ze względu na wejście dzikich zwierząt do środka tunelu, obiekt był chwilowo zamknięty. Do czasu wypłoszenia zwierząt ze środka. Od godziny 7:46 tunel został otwarty! ■ Do końca miesiąca ma zakończyć się budowa promenady wzdłuż ulicy uzdrowiskowej ■ Od minuty ciszy dla uczczenia pamięci zmarłego radnego Cezarego Zdzieszyńskiego rozpoczęły się obrady IX sesji Rady Miasta ■ Adam Bodnar bierze się za świnoujską prokuraturę. Prokuratura Rejonowa w Świnoujściu, wraz z Prokuraturą Okręgową w Szczecinie, znalazła się pod ścisłym nadzorem nowo powołanego Rzecznika Dyscyplinarnego Ministra Sprawiedliwości. Minister Adam Bodnar, decyzją z 17 października 2024 r., powierzył Zbigniewowi Górszczykowi zadanie wyjaśnienia przewinień dyscyplinarnych dotyczących niewłaściwego zarządzania, które trwały od 2016 roku do marca 2024 roku w świnoujskiej prokuraturze ■ Koncert charytatywny dla powodzian. Zebrano ponad 20 tys. złotych ■ W Świnoujściu właśnie rozpoczął się przegląd 500 drzew rosnących w pasach drogowych, obejmujący ich inwentaryzację – obmiar, ocenę stanu sanitarnego oraz sporządzenie dokumentacji fotograficznej ■ Punkt zbiórki rzeczowej dla powodzian w sportowej MDK przy ul. Matejki 11 będzie działał w dni robocze od 8.00 do 14.30 do 30 września 2024 r. W celu pozostawienia darów należy najpierw zadzwonić pod nr telefonu 91 321 59 49. ■