PRZEPISY
z E-booka - MajAcademy MajDiet
Chleb gryczany
Przepis Bez nabiału, bez sorbitolu, bez glutenu, bez fruktozy
Składniki:
40g świeżych drożdży
400g mąki gryczanej
100g mąki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej)
100g płatków owsianych górskich (opcjonalnie bezglutenowych)
600ml cieplej wody
150g nasion słonecznika
100g siemienia lnianego
sól
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wlej ciepłą wodę i wrzuć pokruszone drożdże. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże się spieniły.
2. Następnie, do miski wsyp mąki, płatki owsiane. Dodaj nasiona słonecznika, siemię lniane, sól, całość dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
3. Masę odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Następnie, ciasto przełóż do foremki. Odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce - przykryj ściereczką. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 185 stopni.
5. Wyrośnięty chleb piecz 60 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia przed pokrojeniem.
Granola świąteczna
Przepis Bez nabiału, bez sorbitolu
Składniki:
50g mieszanki orzechów laskowych i włoskich
35g syropu amaretto
25g syropu klonowego
20g oleju kokosowego
100g soku z pomarańczy
125g płatków owsianych
15g jagły ekspandowanej
20g pestek dyni
10g płatków kokosa
10g siemienia lnianego
Łyżeczka przyprawy do piernika LF
szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce połącz syrop amaretto, syrop klonowy, roztopiony olej kokosowy, sok z pomarańczy.
2. W oddzielnym naczyniu połącz poszatkowane orzechy, płatki owsiane, jagłę, pestki, płatki kokosa i nasiona siemienia lnianego. Posyp przyprawą i szczyptą soli.
3. Do suchych składników wlej mokre i całość dokładnie wymieszaj. Całość przełóż na blachę do pieczenia.
4. Piecz przez 35 minut w 160 stopniach, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.
5. Granolę można przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rozgrzewający krem marchewkowy
Przepis Bez nabiału, bez sorbitolu, bez glutenu, lekkostrawne
Składniki:
450g marchewki
200g ziemniaków
10g imbiru
15g bulionu drobiowego lub warzywnego LF
500g wody
sól, pieprz, słodka papryka, oregano
Przygotowanie:
1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj bulion, surowy - obrany imbir i pozostałe przyprawy. Całość bardzo dokładnie zmiksuj.
4. Jeśli wolisz zupy bardziej płynne, dolej wody i przypraw do smaku.
Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace
reintrodukcja – w biologii termin określający ponowne wprowadzenie na stare miejsca bytowania rodzimych gatunków zwierząt i roślin. Jest środkiem (ostatnim “etapem”) restytucji gatunku, czyli odbudowania jego populacji. NIE ROZUMIEM! O CO CHODZI ?!