POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [18.11.2022, 16:35:25] • Polska

Gotowanie dla singla, czyli jak kreatywnie gotować w pojedynkę?

Gotowanie dla singla, czyli jak kreatywnie gotować w pojedynkę?

fot. Organizator

Panowie i panie żyjący bez rodziny, partnera czy współlokatorów stosunkowo często rezygnują z samodzielnego gotowania uważając, że jest to działanie nieekonomiczne i starta czasu. Przygotowanie posiłku wyłącznie dla siebie to nie lada wyzwanie. Zwłaszcza po ciężkim dniu, kiedy brakuje nam energii i chęci. Łatwiejszym rozwiązaniem jest złapanie czegoś w biegu na mieście bez zbędnego kombinowania i góry naczyń do umycia. Niestety odżywianie się w ten sposób jest kaloryczne, a przez to na dłuższą metę niezdrowe i obciążające organizm. Jak zatem gotować sprawnie i przy okazji zdrowo, nie wydając przy tym fortuny na składniki spożywcze? Przygotowaliśmy kilka rad, dzięki którym będziesz mógł/a łatwiej zorganizować swoje działania w kuchni.

Od czego zacząć?
Na początek opracuj plan prac biorąc pod uwagę m.in. ilość wolnego czasu, jaki jesteś w stanie przeznaczyć na robienie zakupów wraz z czasem spędzonym w kuchni. Jeśli mieszkasz w większym mieście, to praktycznym rozwiązaniem mogą okazać się zakupy online, które zostaną dostarczone Ci pod same drzwi o dogodnej porze. Sprawdzi się tu też opcja zapisywania koszyka zakupowego, dzięki któremu zakupy spożywcze możesz zrobić nawet w kilka sekund. Taka forma zakupów, przeprowadzana raz na jakiś czas jest mniej czasochłonną opcją niż regularne, codzienne wizyty w sklepie.

Kombinuj i minimalizuj

By zminimalizować ryzyko powstawania resztek, korzystaj z zamrażarki i porcjuj wybrane produkty. Dobrą praktyką będzie też ugotowanie dań od razu w większej ilości, a następnie mrożenie. Gdy najdzie Cię apetyt, wystarczy wtedy jedynie odgrzać potrawę. Co więcej, do zamrażania nadają się także zupy! Najpraktyczniej jest ugotować większą porcję bulionu warzywnego, na którym potem ugotujesz każdą zupę.

Przegląd sprzętów kuchennych
Dobrze rozplanowana przestrzeń, logicznie poukładane sprzęty i porządek w zapasach to podstawa. Gruntowne porządki znacznie przyspieszą proces całego gotowania. Warto zrobić przegląd kuchennego zaopatrzenia i sprzętów oraz zastanowić się nad tym, co ewentualnie mogłoby się nam jeszcze przydać lub czego powinniśmy się pozbyć. Pamiętaj, że lepiej jest kupować mniej sprzętów, ale lepiej zainwestować w takie o lepszej jakości.

Jak nie zbankrutować?
Osoby żyjące w pojedynkę często czują zniechęcenie do gotowania samej/samemu z uwagi na aspekt ekonomiczny. Prowadząc względnie zorganizowany tryb życia możemy jednak odżywiać się zdrowo bez obciążania naszych portfeli. Warto brać pod uwagę akcje promocyjne czy kupować wielopaki. Przed wyjściem do sklepu koniecznie przyszykuj wcześniej listę zakupów, by uniknąć impulsywnych zachcianek i nie kupować za dużo. Jeśli pojawią się resztki z gotowania – nie wyrzucaj ich! Internet pełen jest kreatywnych przepisów przygotowanych w oparciu właśnie o resztki. Takie składniki mogą być świetną bazą do różnego rodzaju zapiekanek, zup, sałatek, czy past do pieczywa. Otwieraj się na eksperymenty!

Przyjaciel w kuchni i jego nowa funkcja

Idealnym rozwiązaniem dla każdego singla może być flagowy produkt firmy Vorwerk – urządzenie Thermomix® TM6, które słynie ze swojej łatwości w obsłudze i niezliczonej ilości przepisów. W jednym urządzeniu można przygotować każde danie, a jego użytkowanie znacznie zaoszczędza czas. Sprzęt łączy 20 funkcji: miesza, miksuje, rozdrabniania, wyrabia ciasto, ubija, sieka, waży, gotuje (również na parze i sous-vide), dusi, emulguje. Oferuje tryby gotowania jak fermentacja, gotowanie jajek, gotowanie ryżu, obieranie i mycie wstępne. Od niedawna jest też dostępna nowa funkcjonalność na dedykowanej urządzeniu Thermomix® platformie z przepisami Cookidoo®, dzięki której możesz w łatwy sposób dostosowywać liczbę porcji do ilości osób zasiadających przy stole. Od teraz gotowanie jest jeszcze sprawniejsze – niezależnie, czy odwiedzą nas goście, czy zaplanowaliśmy romantyczną randkę z samym/ą sobą. Do 27 listopada trwa też wyjątkowa promocja, na zasadach której zakup Thermomix® TM6 jest możliwy w ratach z zerowym oprocentowaniem.

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Sobota [19.11.2022, 10:44:10] • [IP: 95.91.212.***]

Nie jem poza domem, gotuję sama i nie wiem co to jest rostrój żołądka (ale tego uczymy się od dziecka) Pozdrawiam

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■