Od czego zacząć?
Na początek opracuj plan prac biorąc pod uwagę m.in. ilość wolnego czasu, jaki jesteś w stanie przeznaczyć na robienie zakupów wraz z czasem spędzonym w kuchni. Jeśli mieszkasz w większym mieście, to praktycznym rozwiązaniem mogą okazać się zakupy online, które zostaną dostarczone Ci pod same drzwi o dogodnej porze. Sprawdzi się tu też opcja zapisywania koszyka zakupowego, dzięki któremu zakupy spożywcze możesz zrobić nawet w kilka sekund. Taka forma zakupów, przeprowadzana raz na jakiś czas jest mniej czasochłonną opcją niż regularne, codzienne wizyty w sklepie.
Kombinuj i minimalizuj
By zminimalizować ryzyko powstawania resztek, korzystaj z zamrażarki i porcjuj wybrane produkty. Dobrą praktyką będzie też ugotowanie dań od razu w większej ilości, a następnie mrożenie. Gdy najdzie Cię apetyt, wystarczy wtedy jedynie odgrzać potrawę. Co więcej, do zamrażania nadają się także zupy! Najpraktyczniej jest ugotować większą porcję bulionu warzywnego, na którym potem ugotujesz każdą zupę.
Przegląd sprzętów kuchennych
Dobrze rozplanowana przestrzeń, logicznie poukładane sprzęty i porządek w zapasach to podstawa. Gruntowne porządki znacznie przyspieszą proces całego gotowania. Warto zrobić przegląd kuchennego zaopatrzenia i sprzętów oraz zastanowić się nad tym, co ewentualnie mogłoby się nam jeszcze przydać lub czego powinniśmy się pozbyć. Pamiętaj, że lepiej jest kupować mniej sprzętów, ale lepiej zainwestować w takie o lepszej jakości.
Jak nie zbankrutować?
Osoby żyjące w pojedynkę często czują zniechęcenie do gotowania samej/samemu z uwagi na aspekt ekonomiczny. Prowadząc względnie zorganizowany tryb życia możemy jednak odżywiać się zdrowo bez obciążania naszych portfeli. Warto brać pod uwagę akcje promocyjne czy kupować wielopaki. Przed wyjściem do sklepu koniecznie przyszykuj wcześniej listę zakupów, by uniknąć impulsywnych zachcianek i nie kupować za dużo. Jeśli pojawią się resztki z gotowania – nie wyrzucaj ich! Internet pełen jest kreatywnych przepisów przygotowanych w oparciu właśnie o resztki. Takie składniki mogą być świetną bazą do różnego rodzaju zapiekanek, zup, sałatek, czy past do pieczywa. Otwieraj się na eksperymenty!
Przyjaciel w kuchni i jego nowa funkcja
Idealnym rozwiązaniem dla każdego singla może być flagowy produkt firmy Vorwerk – urządzenie Thermomix® TM6, które słynie ze swojej łatwości w obsłudze i niezliczonej ilości przepisów. W jednym urządzeniu można przygotować każde danie, a jego użytkowanie znacznie zaoszczędza czas. Sprzęt łączy 20 funkcji: miesza, miksuje, rozdrabniania, wyrabia ciasto, ubija, sieka, waży, gotuje (również na parze i sous-vide), dusi, emulguje. Oferuje tryby gotowania jak fermentacja, gotowanie jajek, gotowanie ryżu, obieranie i mycie wstępne. Od niedawna jest też dostępna nowa funkcjonalność na dedykowanej urządzeniu Thermomix® platformie z przepisami Cookidoo®, dzięki której możesz w łatwy sposób dostosowywać liczbę porcji do ilości osób zasiadających przy stole. Od teraz gotowanie jest jeszcze sprawniejsze – niezależnie, czy odwiedzą nas goście, czy zaplanowaliśmy romantyczną randkę z samym/ą sobą. Do 27 listopada trwa też wyjątkowa promocja, na zasadach której zakup Thermomix® TM6 jest możliwy w ratach z zerowym oprocentowaniem.
Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska
Nie jem poza domem, gotuję sama i nie wiem co to jest rostrój żołądka (ale tego uczymy się od dziecka) Pozdrawiam