Sk³adniki na ciasto: (foremka ok. 42 cm na 26):
• 3 jajka L (w temp. pokojowej)
• 50g cukru bia³ego drobnego do wypieków
• 50 g m±ki pszennej tortowej
• 30 g m±ki ziemniaczanej
• ¾ ³y¿eczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Sk³adniki na nadzienie:
• 500 g serka mascarpone (sch³odzone co najmniej przez 1 dobê)
• 250 ml ¶mietany 36% (sch³odzonej co najmniej przez 1 dobê)
• 200 g migda³ów tartych BackMit
• 4 ³y¿ki gorzkiego kakao
• 1-2 ³y¿ki cukru
Dodatkowo:
• cukier puder
• gorzka czekolada
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. ¯ó³tka oddziel od bia³ek.
3. Bia³ka prze³ó¿ do misy miksera dodaj sól i ubij na sztywno.
4. £y¿ka po ³y¿ce dodawaj cukier, miksuj±c do rozpuszczenia cukru.
5. Dodawaj po 1 ¿ó³tku, miksuj±c.
6. M±ki i proszek przesiej dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do po³±czenia sk³adników.
7. Formê wy³ó¿ papierem do pieczenia, wy³ó¿ ciasto, wyrównuj±c, aby by³o równomiernie u³ó¿one.
8. Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zez³ocenia.
9. ¦ciereczkê kuchenn± u³ó¿ na stole, na to wy³ó¿ blaszkê do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
10. Zroluj ciasto wg d³u¿szego boku. Odstaw do wystudzenia.
11. Mascarpone, ¶mietanê, cukier, kakao umie¶æ w misie miksera i ubij na sztywno.
12. Dodaj migda³y wymieszaj przy pomocy szpatu³ki lub du¿ej ³y¿ki drewnianej.
13. Wystudzony biszkopt odwiñ, wy³ó¿ na niego krem. Zwiñ w taki sam sposób z rêcznikiem jak poprzednio. Koñcówki rêcznika mo¿na zabezpieczyæ gumkami.
14. Prze³ó¿ ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
15. Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady.
VOG Polska Sp. z o.o.