POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedzia³ek [07.11.2022, 10:07:04] • Polska

Rolada biszkoptowa z nadzieniem czekoladowo - migda³owym

Rolada biszkoptowa z nadzieniem czekoladowo - migda³owym

fot. Organizator

Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migda³owym zachwyca swoim wysublimowanym smakiem, jak i wygl±dem. To ¶wietny i prosty deser idealny do popo³udniowej kawy. Smacznego!

Sk³adniki na ciasto: (foremka ok. 42 cm na 26):

• 3 jajka L (w temp. pokojowej)
• 50g cukru bia³ego drobnego do wypieków
• 50 g m±ki pszennej tortowej
• 30 g m±ki ziemniaczanej
• ¾ ³y¿eczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Sk³adniki na nadzienie:

• 500 g serka mascarpone (sch³odzone co najmniej przez 1 dobê)
• 250 ml ¶mietany 36% (sch³odzonej co najmniej przez 1 dobê)
• 200 g migda³ów tartych BackMit
• 4 ³y¿ki gorzkiego kakao
• 1-2 ³y¿ki cukru

Dodatkowo:

• cukier puder
• gorzka czekolada

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. ¯ó³tka oddziel od bia³ek.
3. Bia³ka prze³ó¿ do misy miksera dodaj sól i ubij na sztywno.
4. £y¿ka po ³y¿ce dodawaj cukier, miksuj±c do rozpuszczenia cukru.
5. Dodawaj po 1 ¿ó³tku, miksuj±c.
6. M±ki i proszek przesiej dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do po³±czenia sk³adników.
7. Formê wy³ó¿ papierem do pieczenia, wy³ó¿ ciasto, wyrównuj±c, aby by³o równomiernie u³ó¿one.
8. Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zez³ocenia.
9. ¦ciereczkê kuchenn± u³ó¿ na stole, na to wy³ó¿ blaszkê do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
10. Zroluj ciasto wg d³u¿szego boku. Odstaw do wystudzenia.
11. Mascarpone, ¶mietanê, cukier, kakao umie¶æ w misie miksera i ubij na sztywno.
12. Dodaj migda³y wymieszaj przy pomocy szpatu³ki lub du¿ej ³y¿ki drewnianej.
13. Wystudzony biszkopt odwiñ, wy³ó¿ na niego krem. Zwiñ w taki sam sposób z rêcznikiem jak poprzednio. Koñcówki rêcznika mo¿na zabezpieczyæ gumkami.
14. Prze³ó¿ ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
15. Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady.

VOG Polska Sp. z o.o.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ Miejski Dom Kultury, Uniwersytet Trzeciego Wieku w ¦winouj¶ciu maj± zaszczyt zaprosiæ na XVII Morskie Juwenalia UTW Regionu zachodniopomorskiego "Aktywny Senior - 2025" w dniu 7 czerwca 2025 o godz. 11.00 na scenie Amfiteatru im. Marka Grechuty w ¦winouj¶ciu przy ul. Chopina 30. Celem przegl±du jest prezentacja twórczo¶ci oraz osi±gniêæ grup senioralnych w ró¿nych dziedzinach artystycznych, rozwijanie pasji twórczych, integracja ¶rodowiska, aktywizowanie seniorów do tworzenia ruchu amatorskiego, propagowanie aktywnego i kulturotwórczego sposobu spêdzania czasu wolnego. Przedsiêwziêcie ma charakter przegl±du twórczo¶ci artystycznej Seniorów zrzeszonych w Uniwersytetach Trzeciego Wieku, Organizacjach Seniorów, Domach Kultury prowadz±cych zespo³y artystyczne z³o¿one z Seniorów (zespo³y miêdzypokoleniowe) Regionu Zachodniopomorskiego ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwa³a zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 z³, 176,97 euro, 2 korony czeskie i ¿eton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkaj± siê 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anio³a – to coroczna okazja, by powróciæ wspomnieniami do czasów, gdy zak³ad zatrudnia³ tysi±ce osób i têtni³ ¿yciem. W przeddzieñ Dnia Rybaka bêdzie czas na rozmowy, u¶miechy i integracjê przy grillu ■