Owsianka to bogactwo składników odżywczych. Jej bazę stanowią płatki owsiane zawierające m.in. białko, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz zdrowych kości. Błonnik natomiast pomaga utrzymać uczucie sytości po posiłku i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dlatego po owsiankę tak chętnie sięgają sportowcy i osoby na diecie. Owsianka z dodatkiem mleka lub tłustego serka jest źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny, co pozytywnie wpływa na obniżenie poziom cukru we krwi. Takie śniadanie to również bogate źródło witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, witamin A, E, K, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Spożywanie owsianki działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, dzięki wielonasyconym kwasom tłuszczowym. Obniża też poziom cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Ziarna owsa zawierają również substancje antydepresyjne. Warto więc korzystać z dobrych właściwości owsianki i zajadać ją na zdrowie!
Przepisy na pożywne jesienne śniadania z Piątnicy, no bo skąd!
Owsianka z owocami i bakaliami to doskonała propozycja na ciepłe i pyszne śniadanie w jesienne poranki. Jeśli dodamy do niej serek mascarpone z Piątnicy, cynamon i jabłka, to stworzymy pożywne śniadanie, które zapewni nam dobry start, rozgrzeje i nasyci. Do owsianki można dodać również napój roślinny owsiany Piątnica Roślinna, który nie zawiera cukru i zbędnych dodatków, za to ma kremową konsystencję oraz delikatny, harmonijny smak. Do przygotowania jesiennego śniadania wspaniale sprawdzą się również kasza jaglana lub płatki jaglane – koniecznie w towarzystwie serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy. Jesień zapowiada się kolorowo i smacznie!
Owsianka z jabłkami, mascarpone i orzechami
Przygotowanie: 10 minut
Porcje: 2
Składniki:
• Mleko Wiejskie Piątnica – 500 ml
• płatki owsiane błyskawiczne – ½ szklanki
• Mascarpone z Piątnicy – 100 g
• jabłko – 2 sztuki
• cynamon – 1 łyżeczka
• orzechy włoskie i laskowe – 1 garść
• syrop klonowy – 4 łyżki
Wykonanie:
1. Podgrzej mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj razem przez 5 minut. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
2. Przelej owsiankę do miski. Pozostałą połówkę jabłka pokrój na plasterki i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe. Udanego dnia!
Jaglanka z orzechami nerkowca, serkiem i borówkami
Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:
• kasza jaglana lub płatki jaglane – 100 g
• Mleko Wiejskie Piątnica – 250 ml
• woda – 250 ml
• miód – kilka łyżek
• orzechy nerkowca – 100 g
• Serek Twój Smak Naturalny OSM Piątnica – 1 opakowanie
• borówki – 100 g
Wykonanie:
1. Orzechy nerkowca utłucz na miazgę w moździerzu. Do rondla wlej mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj łyżkę miodu, serek Twój Smak z Piątnicy i wymieszaj.
2. Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i pokruszonymi orzechami, dodaj miodu. Smacznego!
Nocna owsianka z borówkami i bananem
Przygotowanie: 5 minut + noc
Porcje: 2
Składniki:
• Napój owsiany Piątnica Roślinna – 500 ml
• płatki owsiane – 8 łyżek
• szczypta cynamonu
• miód – 1 łyżka
• garść borówek
• banan – 1 sztuka
• prażone płatki migdałowe – 2 łyżki
Wykonanie:
1. Płatki wsyp do dwóch miseczek, a następnie zalej napojem owsianym Piątnicy Roślinnej.
2. Dodaj miód, cynamon i wymieszaj.
3. Wstaw miseczki do lodówki na noc.
4. Rano wyjmij owsiankę z lodówki.
5. Pokrój banana w plastry, ułóż na gotowej owsiance, dodaj borówki oraz posyp prażonymi płatkami migdałowymi, dodaj odrobinę miodu. Smacznego!
Katarzyna Tomczak
PR Manager