Składniki:
• 180g suchej kaszy jaglanej (np. marki Halina)
• 120g mąki ziemniaczanej
• Sól
Metoda:
1. Kaszę prażyć na suchej patelni aż zacznie mocno pachnieć. Ściągnąć i opłukać pod bieżącą wodą.
2. Umieścić kaszę ponownie w garnku, dodać dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i trzymać jeszcze 10 minut.
3. Kaszę zmielić na papkę w malakserze lub blenderem, przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Będzie dość klejące.
4. Stólnicę podsypać mąka, uformować wałek i wykrawać kopytka.
5. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podawać z bułką tartą, okrasą lub jako dodatek do dań
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager