Składniki:
• 200g (2 saszetki) ryżu basmati (np. Britta)
• 3 nasiona kardamonu
• 5 goździków
• kawałek kory cynamonu
• 1 liść laurowy
• 500g mięsa z uda kurczaka
• 2 cebule
• 1-2 różyczki brokułu
• 2 ząbki czosnku
• 2cm imbiru
• 1 łyżka chili w proszku, kurkumy i garam masali
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki jogurtu
• 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry
• sól
Metoda:
1. Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny.
2. Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części.
3. Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie.
4. Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
5. Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje.
6. Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu.
7. Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki.
8. Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager