Składniki (2 porcje):
• 100g kaszy orkiszowej (np. marki Halina)
• 100g boczku pokrojonego w średnią kostkę
• 1 cebula drobno posiekana
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany
• 50g masła
• 1 szczypiorek drobno posiekany
• 2 jajka
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Jajka gotujemy na miękko – w zależności od wielkości jajka od 3,5 do 5 minut.
3. Rozgrzewamy patelnię i smażymy boczek, powinien się odrobinę zarumienić.
4. Do podsmażonego boczku dajemy cebulę i smażymy przez minutę, następnie dodajemy czosnek i dymkę. Patelnie ściągamy z ognia.
5. Boczek, cebulę, czosnek i dymkę mieszamy z kaszą, masłem i szczypiorkiem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Podajemy z jajkiem ugotowanym na miękko.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager