POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [24.07.2022, 11:05:44] • Polska

Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku

Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku

fot. Organizator

Naturalny, brązowy ryż to doskonały dodatek również do wegetariańskich dań! Pieczone warzywa i tofu marynowane w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym to smakowita uczta bez dodatku mięsa.

Składniki:
• 100g ryżu brązowego (np. Britta)
• 200g tofu
• 1 mała dynia piżmowa
• 2 marchewki
• 2 cebulki szalotki
• 1 papryka zielona
• 1 kolba kukurydzy
• 1 cebulka dymka
• 1 łyżeczka czarnego sezamu
• 1 łyżeczka chili w proszku
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 4 łyżki jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól

Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę.
3. W dużej misce mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i odkładamy na przynajmniej 30 minut. Zamarynowane składniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. z termoobiegiem co jakiś czas mieszając.
5. Upieczone warzywa i tofu podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■