Składniki:
• 100g ryżu brązowego (np. Britta)
• 200g tofu
• 1 mała dynia piżmowa
• 2 marchewki
• 2 cebulki szalotki
• 1 papryka zielona
• 1 kolba kukurydzy
• 1 cebulka dymka
• 1 łyżeczka czarnego sezamu
• 1 łyżeczka chili w proszku
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 4 łyżki jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól
Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę.
3. W dużej misce mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i odkładamy na przynajmniej 30 minut. Zamarynowane składniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. z termoobiegiem co jakiś czas mieszając.
5. Upieczone warzywa i tofu podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager