POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [22.06.2022, 14:39:59] • Polska

Bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybami

Bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybami

fot. Organizator

Azjatycka kuchnia pełna jest wspaniałych smaków, których połączenia nie zawsze wydają się oczywiste. Przedstawiamy przepis na smakowite pierożki gyoza z kapustą pekińską i grzybami w wersji bezglutenowej.

Ciasto:
• 300g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki piekarniczej (np. Ocelio)
• 200 ml wody
• 40 g oleju
• szczypta soli

Farsz:
• 350g grzybów (pieczarki, boczniaki, shitake)
• 200g kapusty pekińskiej
• 1 cebulka dymka
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżeczka soli

Sos:
• 50ml japońskiego sosu sojowego
• 50ml octu ryżowego

Metoda:
1. Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odstawiamy na 30 minut.

2. Wszystkie składniki na farsz siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy grzyby przez 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i całą cebulkę dymkę, smażymy przez minutę i dodajemy na patelnię kapustę. Całość smażymy przez 2 minuty i podlewamy 50ml wody. Czekamy aż cała woda odparuje. Przekładamy farsz do miski, doprawiamy solą oraz olejem sezamowym. Ręcznym blenderem mielimy farsz w 3-4 miejscach przez 1 sekundę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

3. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2cm. Z wałka odkrawamy 1 cm i wałkujemy na okrągłe placki. Nakładamy farsz i zawijamy delikatnie. Jeśli zrobi się dziura możemy zakleić łatą z ciasta. Gyozę układamy na oprószonym mąką blacie.

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na patelni pierożki tak aby się nie stykały. Smażymy aż się zarumienią od spodu. Dodajemy pół szklanki wody i od razu przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy aż woda odparuje. Mieszamy składniki na sos i podajemy do pierogów.
Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Miejski Dom Kultury, Uniwersytet Trzeciego Wieku w Świnoujściu mają zaszczyt zaprosić na XVII Morskie Juwenalia UTW Regionu zachodniopomorskiego "Aktywny Senior - 2025" w dniu 7 czerwca 2025 o godz. 11.00 na scenie Amfiteatru im. Marka Grechuty w Świnoujściu przy ul. Chopina 30. Celem przeglądu jest prezentacja twórczości oraz osiągnięć grup senioralnych w różnych dziedzinach artystycznych, rozwijanie pasji twórczych, integracja środowiska, aktywizowanie seniorów do tworzenia ruchu amatorskiego, propagowanie aktywnego i kulturotwórczego sposobu spędzania czasu wolnego. Przedsięwzięcie ma charakter przeglądu twórczości artystycznej Seniorów zrzeszonych w Uniwersytetach Trzeciego Wieku, Organizacjach Seniorów, Domach Kultury prowadzących zespoły artystyczne złożone z Seniorów (zespoły międzypokoleniowe) Regionu Zachodniopomorskiego ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■