Składniki:
• 100g ryżu białego długoziarnistego (np. Britta)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę
• 1/2 małego ogórka pokrojonego w kostkę
• 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
• 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
• 1/4 awokado pokrojonego w plastry
• Mała garść mieszanki sałat
• 4 sztuki groszku cukrowego
• 2 łyżki jogurtu
• 1 łyżka soku z cytryny
Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Kurczaka smażymy na oleju aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Groszek cukrowy obsmażamy na oleju przez minutę.
4. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i ogórkiem. Doprawiamy do smaku solą.
5. W naczyniu układamy warstwę ryżu, kurczaka sałaty, ogórka, cebuli, papryki, awokado i groszku.
6. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager