Sk³adniki:
• 200g ry¿u bia³ego (np. Britta)
• 400g piersi z kurczaka
• 1 cukinia
• 1 puszka kukurydzy
• 1 cebula
• 2 z±bki czosnku
• 1 ³y¿eczka suszonego tymianku
• 1 ³y¿eczka suszonej papryki
• 1 ³y¿eczka oregano
• 600ml bulionu
• sól i pieprz
• natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroiæ w kostkê, doprawiæ sol± i pieprzem.
2. Cukiniê pokroiæ w du¿± kostkê, cebulê i czosnek drobno posiekaæ.
3. Na patelni rozgrzaæ olej. Usma¿yæ kurczaka tak aby ³adnie siê zarumieni³. Prze³o¿yæ do naczynia ¿aroodpornego, na tej samej patelni obsma¿yæ cebulê z cukini± i równie¿ prze³o¿yæ do naczynia. Tak samo obsma¿yæ kukurydzê.
4. W naczyniu wymieszaæ wszystkie sk³adniki z ry¿em i posiekan± natk± pietruszki i pozosta³ymi przyprawami.
5. Dodaæ bulion lub wodê z kostk± roso³ow± doprawiæ sol± i pieprzem, szczelnie przykryæ i piec przez 40 minut w 200 st. Celsjusza.
£ukasz Nocuñ
PR & Content Marketing Manager