POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [11.03.2022, 09:01:16] • Polska

Dziczyzna – dlaczego warto ją jeść?

Dziczyzna – dlaczego warto ją jeść?

fot. Organizator

Choć króluje na polskich stołach od stuleci, nie każdy z nas miał okazję jej skosztować. Dziczyzna to niezwykle zdrowe i smaczne mięso, będące podstawą diety szlacheckiej w dawnej Polsce. Co sprawia, że jest tak wyjątkowe i dlaczego warto, aby zagościło w naszym jadłospisie?

Do dziczyzny zaliczamy każde mięso tzw. zwierzyny łownej, czyli jelenia, sarny, królika, dzika oraz dzikiego ptactwa jak bażanty, gęsi czy kaczki. W XVI wieku za sprawą tradycyjnych polowań szlachty, stała się mięsiwem niezwykle prestiżowym, zarezerwowanym tylko na królewskie magnackie uczty. Dania z dziczyzny były serwowane przede wszystkim z okazji różnych uroczystości, stąd dziś kojarzą się głównie z ucztą na specjalne okazje.

Staropolskie potrawy z dziczyzny stanowią okazały rozdział w polskiej sztuce kulinarnej. Dlatego też coraz częściej wraca się do tradycyjnych przepisów na dania z mięsa z królika, jelenia czy dzika ze względu na to, że ich mięsiwo jest w pełni ekologiczne, o wysokiej jakości. Charakterystyczny aromat i delikatny smak zawdzięczają leśnej diecie, bogatej w rośliny, owoce i grzyby.

Zdrowe właściwości dziczyzny
W czasach, kiedy coraz większą uwagę zwracamy na to, co mamy na talerzu, warto sięgnąć po dania z dziczyzny z kilku powodów. Jest to mięso wyjątkowo chude i niskokaloryczne: posiada małą zawartość tłuszczu przy jednoczesnej wysokiej zawartości wartościowego białka. Dzieje się tak, ponieważ leśna zwierzyna jest w ciągłym ruchu, dzięki czemu spala tłuszcz, a ich mięśnie są twardsze i bardziej zbite.

Dzikie mięsiwo to także polecany składnik diety ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu takich jak: żelazo, magnez, wapń czy fosfor.

Miłośnicy dziczyzny za zaletę wymieniają też naturalność i ekologiczność. Zwierzyna łowna nie potrzebuje terenów do hodowli oraz żywi się tym, co znajdzie w lesie lub na polach. Ich mięso nie posiada także konserwantów czy antybiotyków, dlatego przedstawiane jest jako zdrowsze.

Pyszne wyroby i potrawy z dziczyzny
Sekretem smacznej potrawy z dziczyzny jest jej marynowanie. Najczęściej – według staropolskich receptur – mięso marynuje się w czerwonym winie, aby skruszało i było bardziej miękkie oraz soczyste. Odpowiednio doprawione mięso to klucz do pysznego smaku: najpopularniejszymi ziołami do przyprawiania dziczyzny są obecne w polskich kulinariach gałązki jałowca, tymianku, rozmarynu, ale też pikantny czosnek i wyrazisty kminek. Co można przyrządzić z dziczyzny? Przede wszystkim wszelkie gulasze, pieczenie, szynki oraz oczywiście pasztety.

– Historia jadania dziczyzny w formie pasztetu jest długa. Na staropolskich dworach pasztet z najwyższej jakości dzikich mięs przygotowywał specjalnie do tego wykwalifikowany pasztetnik, jeden z ważniejszych osób w kuchni dworskiej. Smak pasztetów inspirowany dawnymi, staropolskimi recepturami możemy poznać dzięki naszym Pasztetom Dworskim. Dostępne w czterech wariantach smakowych: z dzikiem, królikiem, jeleniem i słodko-kwaśną żurawiną stanowią kwintesencję szlacheckich specjałów. Doskonale sprawdzą się jako smakowity dodatek do świeżej pajdy chleba – dodaje Ewelina Jędrzejewska, ekspert marki Pasztet Dworski.
Delikatne dzikie mięsiwo stanowi doskonały wybór dla wszystkich smakoszy, szukających bogatych wrażeń smakowych. Odpowiednio przyrządzone lub serwowane w smacznej formie pasztetów lub pieczeni stanowi zdrowe uzupełnienie codziennej diety oraz alternatywę dla popularnych mięs. Smacznego kosztowania!

Więcej o idealnych pasztetach z dziczyzną na www.pasztetdworski.pl.

Hanna Krawiec
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■