POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [05.02.2022, 10:43:49] • Polska

Na tropie wakacyjnych smaków – rozgrzewające dania zimową porą

Na tropie wakacyjnych smaków – rozgrzewające dania zimową porą

fot. Organizator

Sezon na rozgrzewające dania w pełni! Nic tak nie polepsza naszego nastroju, jak talerz pysznego, ciepłego obiadu, gdy zmarznięci wróciliśmy właśnie do domu. Aby jeszcze bardziej umilić chwile jedzenia, zdecydujmy się na egzotyczne potrawy z ciepłych krajów. Przeniosą nas na chwilę na hiszpańskie uliczki, upalne plaże w Meksyku czy gorące afrykańskie klimaty. Zapraszamy na rozgrzewającą, kulinarną podróż dookoła świata.

Aby choć na chwilę zapomnieć o szarudze na zewnątrz – proponujemy kilka aromatycznych inspiracji z kulinarnych wakacyjnych podróży. Rozgrzeją, zapewnią świetne samopoczucie, posmakują każdemu miłośnikowi piaszczystych plaż, upalnego słońca i pięknych letnich widoków.

Egzotyczna kuchnia afrykańska
Na początek przenosimy się do upalnej, bogatej w piękne widoki Afryki. Kulinarna Afryka to przede wszystkim źródło bardzo aromatycznych, wyrazistych przypraw, mięsnych tradycyjnych potrawek i strączków na różne sposoby. Podstawą kuchni północnoafrykańskiej są marokańskie, libańskie i tunezyjskie potrawy. Do najpopularniejszych dań Maroka należy z pewnością tajin – tradycyjny gulasz z delikatnym mięsem jagnięcym, duszonym z warzywami i przyprawami, takimi jak kardamon, kurkuma, kolendra czy kmin rzymski. Całość zapieka się w specjalnym, glinianym naczyniu o stożkowatej budowie. Marokański tajin podaje się najczęściej z ciecierzycą lub ryżem białym.

Tabbouleh z kolei to nic innego jak libańska wariacja lekkiej sałatki warzywnej, składająca się z pomidorów, zielonych ogórków, papryki, dużej ilości pietruszki i mięty z dodatkiem kaszy bulgur. Wyśmienita jako dodatek do obiadu lub na lekkostrawną kolację.

Rozgrzewający Meksyk na talerzu
Kuchnia meksykańska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Dlaczego tak jest? Najpewniej dzięki wyrazistym smakom, które zadowolą każdego smakosza potraw, również pikantnych. W narodowej kuchni meksykańskiej prym wiedzie tortilla podawana na różne sposoby, fasola oraz… papryczka chili. Meksykanie są także fanami aromatycznych, pomidorowych sals oraz guacamole. Współcześnie kultura jedzenia w Meksyku jest ściśle powiązana z dobrą zabawą, dlatego wszelkie dania meksykańskie sprawdzą się doskonale w roli ciepłych przekąsek okolicznościowych.

Do pysznych i dobrze znanych dań prosto z gorącego Meksyku należą: sycące burrito, czyli tortilla z aromatycznym farszem mięsnym i dodatkiem ryżu, serowa quesadilla, czyli placki tortilli przekładane nadzieniem z kurczaka, dużą ilością sera i kukurydzy czy też tacos – chrupiące minitortille wypełnione mięsem lub warzywami.

Hiszpańskie smaki
Sekretem tradycyjnej kuchni hiszpańskiej są przede wszystkim owoce morza, regionalne, śródziemnomorskie składniki i rozmaite sery. Do najciekawszych hiszpańskich posiłków należy oczywiście paella. Wywodząca się z Walencji jest najbardziej charakterystyczną potrawą hiszpańskiej kuchni. To aromatyczny, wolno gotowany ryż, najczęściej z dodatkiem kurkumy lub w wersji czarnej arroz negro – tuszu z kałamarnicy z kawałkami kurczaka lub królika, z owocami morza i warzywami.

Całość podaje się na specjalnej patelni, na której paella została wcześniej przyrządzona. Wspominając o kuchni hiszpańskiej, nie można zapomnieć o słynnych tapas: tradycyjnych przystawkach składających się z małych porcji wędlin, serów, oliwek z aioli – specjalnego sosu czosnkowego lub też patatas bravas: smażonych ziemniaczków podawanych z różnymi sosami.

Hiszpania na słodko to również smażone na głębokim oleju churros – wypiek z ciasta parzonego o podłużnej formie, w konsystencji podobny do ciasta pączkowego, oraz flan – delikatny deser o konsystencji budyniu z karmelowym sosem. Dużą popularnością cieszy się także pudding ryżowy: arroz con leche, czyli dosłownie ryż gotowany na mleku. Z dodatkiem cynamonu i wanilii może być też podawany jako pyszne śniadanie.

– Kuchnie z dalszych zakątków świata to świetny sposób na przełamanie nudy w naszych posiłkach. Oprócz właściwości rozgrzewających i poprawiających humor zimową porą, potrawy afrykańskie, meksykańskie czy hiszpańskie stanowią doskonałą inspirację na kolorowy posiłek pełen wyrazistych smaków i aromatów.

Pamiętajmy, aby każde z tych smacznych dań miało dobrej jakości bazę, jak aromatyczne odmiany ryżu, ale i sycące strączki lub kasze. Dobrze także uzupełnić nasze zapasy w przyprawy ciepłych krajów: kardamon, papryczkę chili, kolendrę, kminek czy kurkumę. Przygotowując potrawę z dalekiego Meksyku czy Maroka, z pewnością przeniesiemy się choć na chwilę w tamte rejony – przekonuje Lucyna Wysocka, ekspert marek Halina i Britta.

Odległe potrawy światowej sztuki kulinarnej to doskonała okazja do zasmakowania nowych lub też dobrze znanych smaków i aromatów. To także przyjemny czas do celebrowania w gronie najbliższych przy słonecznym obiedzie, pełnym wakacyjnych smaków.

Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■