Składniki:
• 250g ryżu basmati BIO (np. marki Ocelio)
• 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
• 1 czerwona cebula
• 1 brokuł
• garść grzybów shitake
• 2 bakłażany
• 1 ząbek czosnku
• 2 cm imbiru
• 1 słoik ugotowanej ciecierzycy
• 1 puszka mleka kokosowego
Metoda:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania
2. Bakłażany pokrój w drobną kostkę, przełóż na sito i delikatnie posól, aby pozbawić je nadmiaru wody (odstaw na 15 minut). Cebulę i grzyby pokrój w paski, brokuła podziel na małe różyczki, czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż wszystkie warzywa przez kilka minut i zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię dolej odrobinę oleju, dodaj imbir i czosnek, a następnie wlej mleczko kokosowe. W mleczku rozpuść pastę i pozostaw do zagotowania.
4. Wszystkie wcześniej podsmażone warzywa oraz ciecierzycę dodaj na patelnię z gorącym curry. Duś całość aż warzywa będą miękkie. Podawaj z cytryną lub limonką i ryżem.
Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist