POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [25.01.2022, 14:52:25] • Polska

Polskie dania z kiełbasą – trzy tradycyjne potrawy na zimowe miesiące

Polskie dania z kiełbasą – trzy tradycyjne potrawy na zimowe miesiące

fot. Organizator

Zimowa, mroźna pogoda to idealny czas, aby odkryć w kuchni magię wyrazistych smaków i aromatycznych przypraw. Tak przygotowane dania postawią nas na nogi, rozgrzeją i zapewnią dużo energii – tak potrzebnej przy zimowej aurze. Doskonałą bazą do tego rodzaju dań może być tradycyjna kiełbasa wędzona, która odda swój niepowtarzalny smak do potraw.

Tradycyjny bigos – król polskich stołów
Doceniany szczególnie zimową porą – jest niezwykle rozgrzewający i sycący. Przepisów na bigos istnieją niezliczone ilości – można nawet stwierdzić, że każda rodzina ma swój przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nie zmienia się jedno – głównym składnikiem jest kapusta (biała i kiszona) oraz zestaw mięs, m.in. łopatki, wędzonego boczku oraz właśnie kiełbasy wędzonej. Doskonały smak bigosu zapewni kiełbasa podwawelska oryginalna Pekpol, produkowana na niezmiennej recepturze od 48 lat. Swoim aromatem idealnie wkomponuje się w charakter klasycznego bigosu.

Uzupełnieniem wyjątkowego smaku dania powinny być przyprawy, które sprawią, że danie będzie esencjonalne i pyszne. Wśród przypraw nie może zabraknąć suszonych grzybów, dużej ilości ziela angielskiego, liścia laurowego oraz wędzonych śliwek.

Fasolka po bretońsku – potrawa pełna smaku
Czy fasolka po bretońsku ma francuskie korzenie? Nic bardziej mylnego! To typowo polskie danie, które swoją nazwę zawdzięcza stwierdzeniu „a la bretonne” czyli danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, która przypomina nieco naszą rodzimą fasolę Jaś. Klasyczna fasolka po bretońsku to gęsta potrawa przygotowana z ugotowanej fasoli, sosu na bazie wysokiej jakości pomidorów i przecieru oraz z dodatkiem mięsa i wyrazistych przypraw.

Sekretem dobrze przygotowanej fasoli jest jej uprzednie namoczenie w wodzie przez przynajmniej 10 godzin. Po tym czasie fasolę gotujemy, aż będzie miękka i delikatna. Do ugotowanej fasoli dodajemy pomidory, przecier oraz wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz boczek
- Wysokiej jakości kiełbasa ma duży wpływ na przygotowanie aromatycznej potrawy. Do fasolki po bretońsku idealnie sprawdzi się również kiełbasa podwawelska oryginalna Pekpol, wyprodukowana z mięsa wieprzowego z dodatkiem specjalnie wyselekcjonowanych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz, kierownik marketingu ZM Pekpol

Polskie leczo – węgierski przysmak w nadwiślańskim stylu
Klasyczna węgierska potrawa, a więc leczo (węg. lecsó) to warzywne danie z pomidorów, świeżej papryki przygotowanej na smalcu z dodatkiem słoniny oraz papryki w proszku. W kraju swojego pochodzenia podaje się je jako dodatek do potraw. Polskie leczo jest inspirowane tym węgierskim, jednak najczęściej spotykamy je z dodatkiem kiełbasy i stanowi samodzielną potrawę podawaną np. z pieczywem. Podstawą naszego leczo jest kolorowa papryka, cebula oraz coraz częściej kabaczek lub bakłażan. Mięsną „wkładkę” stanowi pyszna kiełbasa. Leczo to szybkie danie jednogarnkowe, które z pewnością pozwoli najeść się do syta, jednocześnie nie zabierając nam wiele czasu. Aromat i smak papryki, połączonej ze smakiem wysokiej jakości tradycyjnej kiełbasy doskonale rozgrzeje nas po powrocie z zimowego spaceru.

Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Czwartek [27.01.2022, 13:59:33] • [IP: 185.210.39.**]

fajna jest ta tytułomania, taka angielska, taka światowa: Senior PR & Content Marketing Specialist

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■