Podczas pandemii liczba wegan, czyli osób, które całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego wzrosła o 2% i aktualnie już 6% Polaków deklaruje całkowite wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. Liczba wegetarian, czyli osób, które nie jadają mięsa, ale w menu uwzględniają np. nabiał, jaja i miód nie zmieniła się w stosunku do 2020 roku i nadal wynosi 10%. Ponadto aż 12% respondentów zamierza wypróbować dietę wegetariańską a 7% dietę wegańską w najbliższym czasie.*
- Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Powszechna dostępność smacznych i dobrych jakościowo roślinnych zamienników mięsa i nabiału, a także obecność potraw wegetariańskich w prawie każdym lokalu gastronomicznym również sprzyja popularyzacji roślinnego odżywiania. – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Kukuła Healthy Food
Kto i gdzie najchętniej wybiera diety bezmięsne?
Według danych sprzedażowych Kukuła Healthy Food** najwięcej zamówień na dietę wegańską jest w Warszawie, Gdańsku i Krakowie, identyczna kolejność jest w przypadku programu wegetariańskiego. Najwięcej zamówień na diety wykluczające mięso bez podziału na płeć przypada na województwo pomorskie. Na drugim miejscu jest mazowieckie, a na trzecim śląskie. Diety roślinne chętniej zamawiają kobiety (76%).
- Mieszkańcy województwa pomorskiego, mazowieckiego i śląskiego zamawiają najwięcej zestawów wegetariańskich zarówno w ujęciu ogólnym jak i w podziale na płeć. Nieco inaczej kształtuje się ranking miast. Wśród kobiet są to: Warszawa, Gdańsk i Kraków, a wśród mężczyzn: Warszawa, Gdańsk i Gdynia - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i właściciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.
Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021”* najwięcej wegan jest
w grupie wiekowej 25-34 lata, zaś największą grupę wegetarian stanowią osoby w wieku 18-24 lata.
Inne ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie Polaków*
Do stosowania różnego typu ograniczeń żywieniowych w diecie aktualnie przyznaje się 85% Polaków
i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020r. Prawie połowa tej grupy (45%) to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier. Dużą uwagę przywiązujemy również do spożywania określonej liczby kalorii w ciągu dnia (44%), a także nie jadania posiłków po określonej godzinie (33%). Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniamy: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, redukcja masy ciała, problemy zdrowotne.
Co decyduje o zdrowym stylu życia?*
Podczas pandemii zaczęliśmy doceniać równowagę work-life-balance. W styczniu 2020 r. ten czynnik jako istotny dla zdrowia wymieniało zaledwie 4% Polaków. Aktualnie jest on ważny już dla 15%. Według 40% Polaków o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie i jest to o 8% mniej niż w 2020r., spokojny tryb życia jest istotny dla 26% i jest to o 3% więcej niż w badaniu przeprowadzonym przed pandemią. Uprawianie sportu jako kluczowe dla zdrowia wymienia aktualnie 19% respondentów (25% w 2020r.).
Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru. Żywność wegetariańska i wegańska została uznana za zdrową przez 40% badanych.
*Raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021”. Badanie zostało zrealizowane jesienią 2021 roku
na reprezentatywnej grupie 1008 Polaków w wieku 18-65 lat.
** Raport sprzedaży Kukuła Healthy Food 2021
Joanna Guz
Senior Consultant
weganie mieszkają najczęsciej w smietniku i jedza plastik