POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [12.01.2022, 18:34:57] • Polska

Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie

Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie

fot. Organizator

Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten - od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej - był czasem pożegnania z… mięsem.

Zwyczaj narodził się na południu Europy, prawdopodobnie we Włoszech. Wywodzi się z kultury ludowej, rolnictwa i odprawianych pod koniec zimy obrzędów, mających zapewnić urodzaj i obfite plony. Był to czas przerwy w uprawach oraz gospodarskich obowiązkach, kiedy można było sobie pozwolić na zabawy, uczty i swawolę. Ważnym elementem tego okresu były tańce. Wierzono, że im wyższe będą skoki w trakcie zabawy, tym wyżej wyrośnie zboże.

Nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, z łaciny: carnem levāre ("usuwać mięso") bądź caro, vale ("żegnaj mięso"). Do Polski zwyczaj przywędrował w średniowieczu. W staropolskiej tradycji okres ten nazywano mięsopustem bądź zapustami. Bawiono się zgodnie ze statusem społecznym i zamożnością, wszędzie jednak dużo jedzono, tańczono i pito. Organizowano także wystawne bale i uczty, kostiumowe reduty oraz kuligi.

Roślinne menu
Skoro karnawał to czas pożegnania z mięsem, warto przygotować nowe, smaczne i bogate w składniki odżywcze menu.

Dieta roślinna jest niezwykle różnorodna, a zmiana w kierunku takiego sposobu odżywiania otwiera przed nami nowe i zaskakujące możliwości kulinarne – mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa z organizacji ProVeg Polska, partner merytoryczny kampanii PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. – Warto pamiętać również, że sposób życia, w którym wykluczamy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko wybór dietetyczny. Ta drobna zmiana na talerzu może być korzystna dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje Lotkowska.

W codziennym jadłospisie warto uwzględnić warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także produkty pełnoziarniste i zboża. Ważnym dodatkiem do dań powinny być, stosowane z umiarem, tłuszcze roślinne, czyli orzechy i nasiona lub tłoczone z nich oleje np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Źródła:
nikidw.edu.pl/2021/02/16/ostatki-kusaki-miesopust-ludowe-zabawy-na-ostatni-dzien-karnawalu/
proveg.com/pl/roslinne-jedzienie-styl-zycia/dieta-roslinna-co-jedza-weganie/
www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/

Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 1 puszka białej fasoli
• ½ szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 ml)
• 2 cebule
• 1 jabłko
• 8 suszonych, wędzonych śliwek
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka majeranku
• 1 pęczek lubczyku
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
• W drobną kostkę pokrój cebulę i śliwki, a jabłko zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek i natkę lubczyku.
• Usmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, by była lekko rumiana, a następnie dodaj czosnek, śliwki i jabłko. Poczekaj aż wszystko wystygnie.
• Fasolę z częścią wody z puszki zmiksuj, dodaj oliwę i podsmażone składniki. Przypraw lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem.
• Pastę podawaj schłodzoną z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym.

Pulpeciki z soczewicy w sosie curry
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki przyprawy curry
• 150 g soczewicy czerwonej
• 50 g płatków owsianych
• 1 puszka gęstego napoju kokosowego
• 200 ml bulionu warzywnego
• 250 ml wody
• 1 limonka
Sposób przygotowania:
• Posiekaną cebulę i czosnek usmaż na oliwie. Dodaj soczewicę i 2 łyżki przyprawy curry. Wlej 250 ml wody i całość duś ok. 10-15 minut, aż większość płynu odparuje.
• Zdejmij garnek z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kolejne 10 minut.
• Z tak przygotowanej soczewicy zrób kulki przypominające pulpety, a następnie usmaż je na oliwie i zdejmij z patelni.
• Na patelnię wlej napój kokosowy i dodaj 200 ml bulionu warzywnego oraz 1 łyżkę przyprawy curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z dzikim ryżem oraz sosem, skropione limonką i posypane kolendrą.

Chrupiąca cieciorka
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 1 puszka ciecierzycy
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki przyprawa Za'atar Knorr
• 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej
• szczypta soli

Sposób przygotowania:
• Odsącz ciecierzycę i osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, by równomiernie się zarumieniła.
• Ostrą paprykę, Za’atar i sól zmieszaj z oliwą z oliwek. Do powstałej mieszanki przypraw wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj. Podawaj wystudzone.

Karolina Wojewodzic
PR Manager
Yellowcups


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Od godz. 9 w Świnoujściu funkcjonują obie przeprawy promowe. O godz. 9 pierwszy prom Karsibór skierowany został na przeprawę Centrum. Na przeprawie Warszów wciąż kursują cztery promy, by jak najszybciej rozładować kolejki. Już o godz. 9.20 sytuacja po stronie zachodniej przeprawy Warszów jest opanowana, kolejki zostały rozładowane. Samochody ciężarowe przekierowane zostały na przeprawę Centrum. Normuje się również sytuacja na wyspie Wolin. Kierowcy przez CB Radio nadają komunikaty, by kierować auta na przeprawę Centrum, do działań włączyła się również Straż Miejska. ■ Ze względu na trudne warunki atmosferyczne, od czwartku (20 stycznia) od godz. 21.30 nie pływają promy Karsibór w Świnoujściu. Woda w kanale portowym przekroczyła stan alarmowy. Taki stan może utrzymać się nawet do godzin popołudniowych. Na przeprawie Warszów pływają obecnie trzy promy Bielik i jeden Karsibór. Ruch jest spory, wciąż ustawiają się kolejki, przede wszystkim dlatego, że na miejską przeprawę kierowane są wszystkie samochody ciężarowe. Według informacji od dyrektora Żeglugi Świnoujskiej Pawła Szynkaruka, taka sytuacja może utrzymać się nawet do godz. 14 w piątek. ■ Mieszkaniec podzielił się swoimi spostrzeżeniami z przechadzki po mieście. Jego uwagę zwrócił zły stan nawierzchni Placu Wolności. - Przechodząc przez centrum miasta (plac Wolności) i widząc odpadnięte duże płyty, należałoby zadać pytanie, czy w miejscu tym nie powinno się przeprowadzić kontroli stanu płytek i innej infrastruktury i zaplanować remont, zanim nastanie sezon letni, zanim tłumy turystów zapełnią plac? Do tego brudny wręcz zasyfiony. ■ Nowy Rok 2022 witamy w domach, wśród najbliższych, z nadzieją na lepsze 365 dni! ■ Dokładnie 15 minut trwała 57 sesja Rady Miasta. Po krótkiej dyskusji radni zatwierdzili wykaz wydatków, które nie wygasają z końcem roku budżetowego ■ Dwa tysiące dwadzieścia jeden lat mija od cudu Betlejemskiej Stajenki. Boże Narodzenie upływa nam w cieniu obostrzeń i informacji o kolejnych ofiarach koronawirusa. Mimo wszystko to najcieplejsze święta w roku. Świętujmy radośnie i… rozważnie! ■ Mieszkańcy Świnoujścia dołączyli do ogólnopolskich manifestacji przeciw Lex TVN - apel.tvn.pl ■ Mimo wątpliwości- radni przyjęli prezydencki projekt budżetu miasta na 2022. Poparcie rajców zyskał też projekt wieloletniej prognozy finansowej miasta do roku 2035 ■ Rada Miasta Świnoujście przyjęła apel do Sejmowej Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi o wsparcie polskiej branży rybackiej w negocjacjach Rządu RP z Komisją Europejską w sprawie rekompensat za obecny oraz przyszłe zakazy połowów ryb. Przyjęcie apelu poprzedzone zostało wysłuchaniem przedstawicieli rybaków ■