POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [26.12.2021, 14:06:12] • Polska

Świąteczno-noworoczny napój jajeczny – przepis na tradycyjny anglosaski eggnog

Świąteczno-noworoczny napój jajeczny – przepis na tradycyjny anglosaski eggnog

fot. Organizator

Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas obfitujący w zwyczaje, również te kulinarne. Z przyjemnością co roku przygotowujemy potrawy według tradycyjnych, polskich przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Warto jednak zajrzeć też na stoły w innych krajach i spróbować nowych smakołyków. Polecamy eggnog – aromatyczny napój na bazie jajek, mleka i korzennych przypraw, którym świąteczne i noworoczne toasty od wieków wznoszą Anglicy i Amerykanie.

Trudno się dziwić, że eggnog od lat gości na świątecznych anglosaskich stołach, doskonale wpisuje się bowiem w świąteczną atmosferę. Rodziny zgromadzone przy choince i trzaskającym ogniu w kominku chętnie raczą się rozgrzewającym, pachnącym korzennymi przyprawami, słodkim napojem. Eggnog znany jest od XVII w., a jego korzeni upatruje się w posset pitym w średniowiecznej Anglii. Przez wieki powstało wiele receptur, jedną z nich stworzył nawet sam Jerzy Waszyngton. Niezmienne są jednak podstawowe składniki – jaja, mleko oraz korzenne przyprawy. W wersji bezalkoholowej serwowany był jako świąteczny przysmak dla całej rodziny, dla dorosłych tradycyjnie podawany był z dodatkiem whisky, rumu lub brandy. W tej wersji eggnog to rodzaj likieru jajecznego, zbliżony do znanego u nas ajerkoniaku.

- Przygotowanie eggnoga jest naprawdę proste – przekonuje Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Tak jak w przypadku innych napojów jajecznych, kluczem do sukcesu jest właściwa temperatura oraz stopniowe, powolne łączenie składników. Wyjmijmy wcześniej jaja z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Najważniejszym momentem jest wlewanie gorącego mleka do utartych żółtek, a następnie dodawanie piany z białek. Nie można tego robić zbyt gwałtownie, żeby jajka pod wpływem ciepła nie ścięły się.
Jeśli chcemy przygotować eggnog wcześniej pamiętajmy, aby przechowywać go w lodówce.

Przepis na świąteczno-noworoczny eggnog

Składniki:
- 1 jajko z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu (Fermy Drobiu Jokiel)
- 1 szklanka mleka
- ¼ szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Jajka sparzamy gorącą wodą i natychmiast ostudzamy, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Mleko i śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy na średnim ogniu prawie do zagotowania.

Gorące mleko dodajemy stopniowo, małymi porcjami do masy z żółtek, cały czas lekko ubijając trzepaczką. Masa może się spienić. Na koniec powoli wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Można podawać na ciepło bezpośrednio po sporządzeniu lub przygotować dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i serwować schłodzony. Jako napój dla całej rodziny przygotowujemy w wersji podstawowej, bezalkoholowej. Dla dorosłych eggnog można nieco wzmocnić procentami.

Smacznego i Wesołych Świąt!

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■