POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [23.12.2021, 09:47:47] • Polska

Aromatyczne święta pełne słodyczy i to bez wysiłku. Sprawdź!

Aromatyczne święta pełne słodyczy i to bez wysiłku. Sprawdź!

fot. Organizator

Święta Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych spotkań, ale również przygotowań, które poprzedzają ten magiczny okres. Wspólne przyrządzanie domowych słodkości może być doskonałym pomysłem na rodzinne wieczory. Oto nasze propozycje na bożonarodzeniowe wypieki, które dzięki odpowiedniemu sprzętowi, aromatycznym przyprawom i słodkim dodatkom przygotujesz w mgnieniu oka, a resztę czasu poświęcisz na najprzyjemniejsze – dekorowanie ich z pociechami!

W okresie świąt oraz na wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkich przekąsek, które wprowadzą nas w nastrój wyczekiwania pierwszej gwiazdki oraz prezentów. Oprócz tradycyjnych makowców i serników, warto wspólnie z najbliższymi przygotować ciekawe ciasteczka i pierniki, które nie tylko świetnie smakują, ale też doskonale wyglądają.

Piernikowa uczta – również dla oczu
Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa czy też goździki – aromatu tych przypraw nie może zabraknąć w Twoim domu podczas świątecznych przygotowań. A jeśli przyprawy korzenne - to pierniki! Przygotowane z dodatkiem miodu, naturalnego ciemnego kakao to pyszne małe co nieco, które możemy zjeść lub powiesić na choince. Smakowita zabawa gwarantowana! W poszukiwaniu idealnego przepisu na pierniki z pewnością pomoże nam najnowsza kolekcja – „Aromatyczne święta”, dostępna na platformie Cookidoo®, a powstała w wyniku wyjątkowej współpracy marki Thermomix® i Dr. Oetker Polska. Z kolekcją świątecznych przepisów przygotujemy nie tylko alpejskie pierniczki w wybranych przez najmłodszych kształtach, ale również propozycję dla nieco starszych miłośników korzennych smaków. Wilgotny piernik na ciemnym piwie to zaskakująca i niecodzienna propozycja, jednak jego głęboki smak, aromat i kolor sprawiają, że nie można przejść obok niego obojętnie.

Wyśmienity dodatek do delikatnej zimowej latte! Zarówno małe pierniczki jak i wierzch piernika na ciemnym piwie to doskonała przestrzeń do prac plastycznych z dziećmi np. w formie zadania z kalendarza adwentowego. Przydadzą się specjalne pisaki do wypieków – żelowe lub cukrowe, albo różne kolorowe posypki, których nie brakuje wśród propozycji od Dr. Oetker.

Imbirowe wariacje dla zdrowia i ducha
Pozostając w temacie pachnących i pysznie wyglądających ciasteczek nie można zapomnieć o prawdziwie zimowej przyprawie - imbirze. Ten niepozorny korzeń zapewnia wszystko, co pomocne przy zimowych infekcjach - rozgrzewa, wspomaga odporność i odkaża. W świątecznej cukierni możemy wykorzystać jego doskonale znaną wersję – w mielonej postaci. Nasza słodka propozycja? Ciastka imbirowe z białą czekoladą, która niczym biały puch okryje słodkości, a z pomocą kolorowych pisaków wyczarujemy na niej piękne, świąteczne motywy.

Wspólna kolekcja przepisów marek Thermomix® i Dr. Oetker „Aromatyczne święta” to w sumie aż 10 propozycji na świąteczne wypieki, a w każdym wykorzystane zostały sprawdzone produkty, takie jak proszek do pieczenia i cukrowe dekoracje, czy wyjątkowe przyprawy Dr. Oetker z kategorii „Ze świata natury” – wanilia z Madagaskaru, indonezyjski cynamon, czarne kakao, ekstrakt z brazylijskich pomarańczy, sycylijskich cytryn czy migdałów z Maroko.

Piernik na ciemnym piwie
(TM6, TM5)

Składniki

Piernik
120 g masła, pokrojonego na kawałki
100 g miodu
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina, Dr. Oetker® (40 g)
200 g piwa ciemnego, w temp. pokojowej
3 jajka, w temp. pokojowej
10 g kakao naturalnego, niesłodzonego, Dr. Oetker®
1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
½ łyżeczki sody oczyszczonej, Dr. Oetker®
300 g mąki pszennej

Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix

Piernik
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 3.

3. Dodać piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać 15 s/obr. 3.

4. Dodać mąkę, wymieszać 15 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.

Polewa czekoladowa
5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i śmietanę, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 2. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować posypką. Piernik na ciemnym piwie podawać jako deser.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix

Piernik
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewać mieszając.

3. Dodać piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać w mikserze.

4. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.

Polewa czekoladowa
5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę. Podgrzewać kilka minut ciągle mieszając. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować posypką. Piernik na ciemnym piwie podawać jako deser.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Posiedzenie Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych zostało odwołane. O nowym terminie zostaną Państwo powiadomieni. Z poważaniem Grzegorz Koss Przewodniczący Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych ■ Rok temu, 24 marca, tragiczne wydarzenie wstrząsnęło mieszkańcami: śmierć trzynastoletniego ucznia Szkoły Podstawowej nr 6 (przy ulicy Kościuszki) pozostaje zagadką, budząc pytania o bezpieczeństwo i sprawiedliwość. Trzy tygodnie przed tym nieszczęśliwym porankiem, chłopiec doświadczył przemocy ze strony kolegi z klasy na terenie dawnej "Penelopy", zdarzenie to zostało zarejestrowane przez kamery. Bójkę oglądało i nagrywało wielu uczniów. Następstwa tego zdarzenia były na tyle poważne, że matka chłopca zdecydowała się na wyjazd do Szczecina na wykonanie tomografii komputerowej głowy dziecka. Lekarz wydał zaświadczenie zwalniające 13-latka z zajęć wf. Chłopiec nadal się źle czuł. ■ Linie 5 i 5T wracają na stałą trasę "Komunikacja Autobusowa” Sp. z o.o. informuje, że od piątku 22 marca 2024 r.: · linie 5 i 5T wracają na stałą trasę w związku z otwarciem ul. Mostowej dla ruchu pojazdów samochodowych, · tymczasowa linia 5O przestanie kursować, · rozkłady jazdy dostępne będą na stronie: www.ka.swinoujscie.pl Szczegółowych informacji udziela całodobowo dyspozytor Spółki pod numerami telefonów: 91 321 45 40 lub 797 403 504. Zachęcamy pasażerów o dokonywanie zakupu biletów i karnetów: · z wykorzystaniem aplikacji GoPay, mPay; · poprzez kasowniki – biletomaty do płatności bezgotówkowych; · w wyznaczonych punktach sprzedaży biletów ■ Od teraz w nocy za dyżur aptek uważane są te pełnione przez kolejne 2 godziny zegarowe między 19:00 a 23:00. Zarządzeniem Prezydenta Miasta Świnoujście Nr 168/2024 z 11 marca 2024 roku określono, że dyżury w porze nocnej na terenie miasta w 2024 roku w godzinach 21:00 – 23:00, będą pełnione przez Aptekę „Centrum Zdrowia” przy ul. Grunwaldzka 21, zaczynając od 16 marca 2024 roku ■ Kradzież aut w Polsce w 2023 to wzrost prawie 36 proc. do poprzedniego roku ■ Premier Donald Tusk po ujawnieniu przez "Newsweeka" nieprawidłowości w Collegium Humanum zarządził przyjrzenie się dyplomom kandydatów do spółek Skarbu Państwa. Nikt z dyplomem tej uczelni nie ma szans na stanowisko. Wśród polityków i działaczy obecnej większości rządzącej zaczęło się ukrywanie związków z Collegium Humanum ■ W sobotę, 2 marca, około godziny 18:00, na ogrodach działkowych, wjazd na końcu ulicy Krzywej, doszło do brutalnego ataku na kobietę. Zdarzenie miało miejsce kilkadziesiąt metrów za świetlicą ogródków działkowych. Ofiara, która doznała obrażeń głowy oraz klatki piersiowej, została niezwłocznie przewieziona do szpitala w Świnoujściu. Niestety, mimo usilnych starań, kobieta zmarła ■ Dostaliśmy list od Mieszkańca Ognicy na temat remontu ulicy Mostowej. "Witam serdecznie Panie redaktorze. Zwracam się z prośbą o zainteresowanie remontem ulicy Mostowej. W ciągu tej drogi występuje mostek na rzece Ognica. Mostek jest w stanie agonalnym. Odpowiada za odwodnienie znajdujących się w około łąk, pastwisk. Z obserwacji wynika że firma, która wykonuje remont nie zamierza poprawić naprawić zapadnięty mostek i dzięki temu udrożnić przepływ wody. Wprost przeciwnie w wyniku zagęszczania ziemi i tłucznia betonowego przepusty pod mostkiem są coraz bardziej zagłębiane. Jeśli tak ma wyglądać remont to lepiej byłoby nie ruszać tej drogi. Proszę o zainteresowanie. Pozdrawiam. Mieszkaniec Ognicy." ■ Jarosław Siergiej nowym prezesem Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście. Spółka Zarząd Morskich Portów Szczecin-Świnoujście jest odpowiedzialna za zarządzanie dwoma ważnymi portami w województwie zachodniopomorskim. Port w Szczecinie oraz port w Świnoujściu odgrywają kluczową rolę w obsłudze morskiego transportu towarowego ■ W środę w Bibliotece Narodowej w Warszawie ogłoszono wyniki 22. konkursu o Nagrody „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI”. Jednym z laureatów został Jarosław Molenda i jego książka „Nienacki. Skandalista od Pana Samochodzika”, którą opublikowało Wydawnictwo Prószyński i S-ka. ■ Projekt pod wodą: Dlaczego Park Zdrojowy w Świnoujściu nie wytrzymał deszczu? Park Zdrojowy w Świnoujściu jest znanym miejscem wypoczynku i rekreacji. Obszar pomiędzy ulicami Sikorskiego a Chrobrego został zalany wodą, co stanowi znaczny problem dla terenu, który jeszcze niedawno przechodził proces rewitalizacji. Ostatni, trzeci etap renowacji miał na celu odnowienie i przywrócenie blasku tej zielonej przestrzeni. Jednak pomimo zapewnień o kompleksowym podejściu do projektu, dzisiaj widoczne są poważne niedociągnięcia. Brak odpowiedniego systemu odwodnienia jest najbardziej widoczny w chwili, gdy deszcz pada; nie muszą to być ulewy, aby teren parku zamienił się w rozlewisko ■ W ostatni weekend (3,4 luty) zespoły ratownictwa medycznego udzielały pomocy 18 razy. Były to wezwania do zaburzeń i problemów kardiologicznych, zasłabnięć, duszności, infekcji, krwawienia z przewodu pokarmowego, udaru, jednego zdarzenia drogowego i złego samopoczucia ■