W okresie świąt oraz na wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkich przekąsek, które wprowadzą nas w nastrój wyczekiwania pierwszej gwiazdki oraz prezentów. Oprócz tradycyjnych makowców i serników, warto wspólnie z najbliższymi przygotować ciekawe ciasteczka i pierniki, które nie tylko świetnie smakują, ale też doskonale wyglądają.
Piernikowa uczta – również dla oczu
Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa czy też goździki – aromatu tych przypraw nie może zabraknąć w Twoim domu podczas świątecznych przygotowań. A jeśli przyprawy korzenne - to pierniki! Przygotowane z dodatkiem miodu, naturalnego ciemnego kakao to pyszne małe co nieco, które możemy zjeść lub powiesić na choince. Smakowita zabawa gwarantowana! W poszukiwaniu idealnego przepisu na pierniki z pewnością pomoże nam najnowsza kolekcja – „Aromatyczne święta”, dostępna na platformie Cookidoo®, a powstała w wyniku wyjątkowej współpracy marki Thermomix® i Dr. Oetker Polska. Z kolekcją świątecznych przepisów przygotujemy nie tylko alpejskie pierniczki w wybranych przez najmłodszych kształtach, ale również propozycję dla nieco starszych miłośników korzennych smaków. Wilgotny piernik na ciemnym piwie to zaskakująca i niecodzienna propozycja, jednak jego głęboki smak, aromat i kolor sprawiają, że nie można przejść obok niego obojętnie.
Wyśmienity dodatek do delikatnej zimowej latte! Zarówno małe pierniczki jak i wierzch piernika na ciemnym piwie to doskonała przestrzeń do prac plastycznych z dziećmi np. w formie zadania z kalendarza adwentowego. Przydadzą się specjalne pisaki do wypieków – żelowe lub cukrowe, albo różne kolorowe posypki, których nie brakuje wśród propozycji od Dr. Oetker.
Imbirowe wariacje dla zdrowia i ducha
Pozostając w temacie pachnących i pysznie wyglądających ciasteczek nie można zapomnieć o prawdziwie zimowej przyprawie - imbirze. Ten niepozorny korzeń zapewnia wszystko, co pomocne przy zimowych infekcjach - rozgrzewa, wspomaga odporność i odkaża. W świątecznej cukierni możemy wykorzystać jego doskonale znaną wersję – w mielonej postaci. Nasza słodka propozycja? Ciastka imbirowe z białą czekoladą, która niczym biały puch okryje słodkości, a z pomocą kolorowych pisaków wyczarujemy na niej piękne, świąteczne motywy.
Wspólna kolekcja przepisów marek Thermomix® i Dr. Oetker „Aromatyczne święta” to w sumie aż 10 propozycji na świąteczne wypieki, a w każdym wykorzystane zostały sprawdzone produkty, takie jak proszek do pieczenia i cukrowe dekoracje, czy wyjątkowe przyprawy Dr. Oetker z kategorii „Ze świata natury” – wanilia z Madagaskaru, indonezyjski cynamon, czarne kakao, ekstrakt z brazylijskich pomarańczy, sycylijskich cytryn czy migdałów z Maroko.
Piernik na ciemnym piwie
(TM6, TM5)
Składniki
Piernik
120 g masła, pokrojonego na kawałki
100 g miodu
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina, Dr. Oetker® (40 g)
200 g piwa ciemnego, w temp. pokojowej
3 jajka, w temp. pokojowej
10 g kakao naturalnego, niesłodzonego, Dr. Oetker®
1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
½ łyżeczki sody oczyszczonej, Dr. Oetker®
300 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix
Piernik
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 3.
3. Dodać piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać 15 s/obr. 3.
4. Dodać mąkę, wymieszać 15 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.
Polewa czekoladowa
5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i śmietanę, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 2. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować posypką. Piernik na ciemnym piwie podawać jako deser.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix
Piernik
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewać mieszając.
3. Dodać piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać w mikserze.
4. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.
Polewa czekoladowa
5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę. Podgrzewać kilka minut ciągle mieszając. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować posypką. Piernik na ciemnym piwie podawać jako deser.
VORWERK POLSKA