Według badania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” ponad 40% badanych zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w ciągu 12 miesięcy.
Do stosowania ograniczeń żywieniowych lub diety aktualnie przyznaje się 85% respondentów i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020, czyli przed pandemią.
Najczęściej wskazywane zmiany to: spożywanie mniejszej ilości cukru, mięsa, jedzenie większej ilości warzyw, a także ograniczenie dziennej liczby przyjmowanych kalorii. Jako główny powód zastosowania zmian w żywieniu tak jak i przed pandemią ankietowani wskazali chęć prowadzenia zdrowego stylu życia.
Dla 40% badanych, pandemia wpłynęła pozytywnie na sposób odżywiania, 20% wskazało wpływ negatywny.
Właściwe odżywianie i spokojny tryb życia kluczem do zdrowia
Prawidłowe odżywianie nadal jest uważane jako najważniejszy element dla naszego zdrowia
(40% w 2021r.; 48% w 2020r.). Zdrowa żywność kojarzy się nam przede wszystkim ze świeżymi i nieprzetworzonymi produktami, bez konserwantów i o obniżonej zawartości cukru.
Warto jednak zaznaczyć, że podczas pandemii wzrosła również tendencja do dokonywania niekorzystnych dla naszego organizmu wyborów w obszarze dań gotowych i niezdrowych przekąsek. Pomimo, że ponad 40% ankietowanych zadeklarowało zwiększenie spożycia warzyw i owoców od początku pandemii to aż 30% wszystkich badanych przyznało również, że przez pandemię częściej sięgało po słodycze, 26% po słone przekąski, a 21% zamawiało fast food.
Raport Kukuła Healthy Food 2021 wskazuje także, że podczas pandemii zmniejszyło się dla nas znaczenie sportu, a zaczęliśmy doceniać spokojny tryb życia, który jako kluczowy dla zdrowia wymieniło w tym roku 26% ankietowanych (23% w 2020 roku). Natomiast uprawianie sportu jako ważne dla zdrowia wskazało tylko 19 % i jest to o 5% mniej niż w 2020 roku.
- Jako osoba, która od kilkunastu lat związana jest ze światem zdrowego odżywiania oraz sportów sylwetkowych zgadzam się z powszechną opinią, że na wygląd i samopoczucie w 70% składa się odpowiedni sposób odżywiania a w 30% aktywność fizyczna. – wyjaśnia Jakub Kukuła, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.
Wzrasta liczba Polaków całkowicie wykluczających produkty pochodzenia zwierzęcego
Podczas pandemii o 2% wzrosła liczba wegan, czyli osób, które całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganizm zadeklarowało w tym roku już 6% badanych. Liczba wegetarian, czyli osób, które nie jadają mięsa, ale w menu uwzględniają np. nabiał, jaja i miód nie zmieniła się w stosunku do ubiegłego roku i nadal wynosi 10%. Ponadto aż 12% respondentów zamierza wypróbować dietę wegetariańską a 7% dietę wegańską w najbliższym czasie.
- Coraz więcej osób wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Powszechna dostępność smacznych i dobrych jakościowo roślinnych zamienników mięsa i nabiału, a także obecność potraw wegetariańskich w prawie każdym lokalu gastronomicznym również sprzyja popularyzacji roślinnego odżywiania. – komentuje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Kukuła Healthy Food
Najczęstsze ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie
Do stosowania różnego typu ograniczeń żywieniowych w diecie aktualnie przyznaje się 85% Polaków
i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020r. Prawie połowa tej grupy (45%) to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier.
- O sposób słodzenia posiłków jesteśmy pytani bardzo często przez osoby, które zaczynają korzystać
z naszych usług. Od początku istnienia firmy, czyli od 6 lat do naszych deserów i słodkich śniadań w zależności od rodzaju diety wykorzystujemy tylko zdrowe zamienniki cukru jak ksylitol, syrop klonowy, z agawy, czy miód. – mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i właściciel cateringu dietetycznego Kukuła Kukuła Healthy Food
Dużą uwagę przywiązujemy również do spożywania określonej liczby kalorii w ciągu dnia (44%),
a także nie jadania posiłków po określonej godzinie (33%). Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniamy: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, redukcja masy ciała lub problemy zdrowotne.
37% Polaków korzysta z diet pudełkowych
Według raportu Kukuła Healthy Food 2021 na przełomie września i października bieżącego roku z diet pudełkowych korzystało 37% respondentów. Aż 60% tej grupy korzysta z cateringu dietetycznego w sposób okazjonalny (np. ważne, życiowe wydarzenie, redukcja masy ciała lub budowa masy mięśniowej), 21% kupuje „pudełka” stale lub przez dłuższy czas. Pozostała część tej grupy zamawia nieregularnie. Główne powody korzystania z diety pudełkowej to chęć: zdrowszego odżywiania, utraty masy ciała lub urozmaicenia dotychczasowej diety.
Kolejne 37% respondentów zamierza wypróbować usługę jeszcze w tym roku. Główne przyczyny chęci skorzystania z cateringu dietetycznego to: zdrowsze odżywianie, odchudzanie oraz brak czasu na gotowanie.
Jako największą zaletę diety pudełkowej wśród osób korzystających i nie korzystających z tej usługi wskazuje się oszczędność czasu związana z zakupami i przygotowaniem posiłków.
- Raport potwierdza, że Polacy zwracają uwagę na to, co jedzą i mają coraz większą wiedzę w temacie zdrowego odżywiania. Cykliczny wzrost zainteresowania ofertą cateringu dietetycznego stał się normą, bo to idealna usługa dla tych, dla których ważne jest regularne spożywanie zdrowych i odpowiednio zbilansowanych posiłków z sezonowych produktów. Widać również wzmacniający się trend żywienia wegetariańskiego, a także wzrost zainteresowania dietami o obniżonej wartości kalorycznej, z mniejszą ilością węglowodanów i dietami specjalistycznymi, jak np. dieta bezglutenowa. – komentuje Jakub Kukuła, pomysłodawca i właściciel cateringu dietetycznego Kukuła Kukuła Healthy Food
* Raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” na podstawie badania Kukuła Healthy Food przeprowadzonego we wrześniu 2021 r. na grupie 1008 Polaków w wieku 18-65 lat.
Biuro Prasowe Kukuła Healthy Food
Joanna Guz
Lensomai Communication