POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [10.12.2021, 21:02:54] • Polska

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste

fot. Organizator

Jesień to dla wielu z nas czas nostalgii, okresowego spadku formy i pogorszenia humoru. Czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii – najchętniej prosto po powrocie z pracy lub uczelni położyliśmy się do ciepłego łóżka. To wprost idealny czas na drobne przyjemności i jak nic w tej roli sprawdza się comfort food, czyli posiłki pocieszające. Oto nasze propozycje, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale też przygotujemy je zgodnie z ideą zero waste, bez marnowania żywności. Przyjemne z pożytecznym i ekologicznie!

Idea comfort food pojawiła się już w latach 60. ubiegłego wieku jako określenie dań, będących nostalgicznym wspomnieniem z bezpiecznego dzieciństwa. Współcześnie oznacza potrawę, która sprawia nam niebywałą przyjemność i poprawia nastrój. Dla każdego z nas będzie to inne danie – pyszna pizza z włoskich wakacji, nadmorskie gofry czy też niedzielny domowy rosół. Co ciekawe, smakołyki poprawiające nastrój wcale nie muszą wymagać od nas godzin spędzonych w kuchni. Wiele z nich przygotujemy z tego, co mamy w lodówce, a nawet z tego… co zostało nam z wczorajszego obiadu!

Drugie życie pieczywa
Każdego roku na świecie wyrzucane są miliony ton jedzenia i najczęściej jest to pieczywo. Tymczasem jest wiele sposobów, by dać wczorajszej bułce czy kromce chleba drugie życie, a przy okazji zaserwować sobie i bliskim prawdziwą ucztę. Możemy oczywiście część bochenka zamrozić, a zeschnięte bułki przerobić na bułkę tartą, czy zagęścić nimi zupę krem. Możemy też wykorzystać je inaczej, na przykład wyczarować z nich nietuzinkowy deser w angielskim stylu. Pudding chlebowy to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, sięgające aż XIII wieku. Wieczorna kawa lub herbata, a do niej pyszny słodki pudding z chleba i jabłek – brzmi jak scenariusz na dobry nastrój, a w jego realizacji pomoże nam przepis z jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Thermomix® – „Comfort Food w wersji zero waste”, dostępny na platformie Cookidoo®. Chcąc wykorzystać czerstwe bułki, możemy też pozwolić sobie na śniadanie niczym w jednej z paryskich kawiarenek i przygotować chrupiące tosty francuskie z ulubionymi dodatkami. Z nową kolekcją przepisów na Cookidoo®, z czerstwego pieczywa przygotujemy nawet pyszne obiadowe kluseczki, a nawet knedle!

Z rosołu z wczoraj – nie tylko pomidorowa!
Wiadomo, że zupy gotowane na mięsie są bardziej wyraziste i treściwe. Nie każdy jednak lubi gotowane mięso i wie co z nim zrobić, by nie musieć go wyrzucić. Tu znów z pomocą przychodzi kolekcja „Comfort Food w wersji zero waste”, a w niej przepis na muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą. Pizza to jeden z popularniejszych „poprawiaczy” nastroju – tu możemy mieć namiastkę jej smaku i wykorzystać to, co zalega nam w lodówce. Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się też jako baza do frittaty – to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie nawet najbardziej ponurego dnia!

Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
(TM6, TM5)

- 5 min - 1 godz. 5 min - Łatwy - 6 porcji - na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1812.6 kJ, Wartość kaloryczna 433.2 kcal, Białko 12.9 g, Węglowodany 52.4 g, Tłuszcz 20.0 g, Sód 330.9 mg, Tłuszcze nasycone 10.7 g, Błonnik 2.7 g

Składniki
masło, do natłuszczenia naczynia do zapiekania
3-4 czerstwe bułki (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
500 g jabłek, winnych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
4 jajka
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
450 g mleka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g twarogu, w kawałkach
30 g skrobi ziemniaczanej lub 30 g skrobi kukurydzianej
cukier puder, do oprószenia
Przydatne przybory kuchenne
naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm)
blender lub mikser

Części urządzenia Thermomix
kopystka, miarka
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć bułki i jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.

3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, wymieszać 30 s/obr. 3. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.

2. Kawałki bułek i jabłek zblendować. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.

3. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, zmiksować. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

Wskazówka
• Aby smak jabłek był wyczuwalny w puddingu, należy użyć kwaśnych lub winnych odmian.
• Przepisy „Cukier waniliowy”, „Cukier puder” i „Sos waniliowy” znajdują się na platformie Cookidoo®.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Już 19 maja hala sportowa SP nr 1 przy ul. Witosa w Świnoujściu zamieni się w arenę pełną tańca i emocji. Ponad 200 tancerzy z sześciu szkół tanecznych z różnych miast, w tym ze Szczecina, Kołobrzegu i Rzeszowa, stanie do rywalizacji w Turnieju Tańca Nowoczesnego „Roztańczone Wyspy”. ■ Nowi zastępcy: Joanna Agatowska będzie miała dwóch zastępców. Zastępcą do spraw społecznych będzie pan Roman Kucierski, zastępcą do spraw inwestycyjnych będzie pan Arkadiusz Mazepa. Natomiast sekretarzem miasta zostanie pan Paweł Juras ■ Ryszard Teterycz Przewodniczącym Rady Miasta Świnoujścia ! Nowy przewodniczący był jedynym zgłoszonym kandydatem. Poparło go 19 radnych. 2 było przeciw ■ 21 nowych radnych Rady Miasta Świnoujście odebrało zaświadczenia o wyborze oraz uroczyście złożyło ślubowanie. Wśród nich jest wielu społeczników. Na tej samej sesji nowa prezydent Świnoujścia Joanna Agatowska złożyła ślubowanie i formalnie objęła urząd. ■ Na poniedziałek 6 maja 2024r. Komisarz Wyborczy w Szczecinie zwołał I sesję Rady Miasta Świnoujście IX kadencji. Obrady odbędą się w sali numer 315 Miejskiego Domu Kultury przy ulicy Wojska Polskiego 1/5. Początek o godzinie 10.00. Porządek obrad 1. Otwarcie inauguracyjnej sesji rady. 2. Wręczenie zaświadczeń o wyborze na radnego. 3. Złożenie ślubowania przez radnych. 4. Stwierdzenie kworum i przyjęcie porządku obrad. 5. Wybór przewodniczącego rady. 6. Wręczenie zaświadczenia o wyborze na Prezydenta Miasta Świnoujście. 7. Złożenie ślubowania przez prezydenta. 8. Zakończenie obrad ■ Joanna Agatowska Prezydentem Świnoujścia w I turze! To historyczne zwycięstwo! Oczywiście musi być potwierdzone oficjalnymi danymi z PKW ale na podstawie protokołów z 27 komisji wyborczych w Świnoujściu Joanna Agatowska w mistrzowskim stylu pokonała trzech swoich konkurentów i w I turze została prezydentem Świnoujścia! ■ Ostateczne rozliczenie tunelu nie zostało jeszcze dokonane. Nastąpi po wydaniu Świadectwa Wykonania, co spodziewane jest ok. września br. Roszczenia obu stron w związku z prowadzonymi mediacjami są objęte tajemnicą mediacji - tłumaczy Jarosław Jaz Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Świnoujście ■