POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [10.12.2021, 21:02:54] • Polska

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste

fot. Organizator

Jesień to dla wielu z nas czas nostalgii, okresowego spadku formy i pogorszenia humoru. Czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii – najchętniej prosto po powrocie z pracy lub uczelni położyliśmy się do ciepłego łóżka. To wprost idealny czas na drobne przyjemności i jak nic w tej roli sprawdza się comfort food, czyli posiłki pocieszające. Oto nasze propozycje, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale też przygotujemy je zgodnie z ideą zero waste, bez marnowania żywności. Przyjemne z pożytecznym i ekologicznie!

Idea comfort food pojawiła się już w latach 60. ubiegłego wieku jako określenie dań, będących nostalgicznym wspomnieniem z bezpiecznego dzieciństwa. Współcześnie oznacza potrawę, która sprawia nam niebywałą przyjemność i poprawia nastrój. Dla każdego z nas będzie to inne danie – pyszna pizza z włoskich wakacji, nadmorskie gofry czy też niedzielny domowy rosół. Co ciekawe, smakołyki poprawiające nastrój wcale nie muszą wymagać od nas godzin spędzonych w kuchni. Wiele z nich przygotujemy z tego, co mamy w lodówce, a nawet z tego… co zostało nam z wczorajszego obiadu!

Drugie życie pieczywa
Każdego roku na świecie wyrzucane są miliony ton jedzenia i najczęściej jest to pieczywo. Tymczasem jest wiele sposobów, by dać wczorajszej bułce czy kromce chleba drugie życie, a przy okazji zaserwować sobie i bliskim prawdziwą ucztę. Możemy oczywiście część bochenka zamrozić, a zeschnięte bułki przerobić na bułkę tartą, czy zagęścić nimi zupę krem. Możemy też wykorzystać je inaczej, na przykład wyczarować z nich nietuzinkowy deser w angielskim stylu. Pudding chlebowy to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, sięgające aż XIII wieku. Wieczorna kawa lub herbata, a do niej pyszny słodki pudding z chleba i jabłek – brzmi jak scenariusz na dobry nastrój, a w jego realizacji pomoże nam przepis z jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Thermomix® – „Comfort Food w wersji zero waste”, dostępny na platformie Cookidoo®. Chcąc wykorzystać czerstwe bułki, możemy też pozwolić sobie na śniadanie niczym w jednej z paryskich kawiarenek i przygotować chrupiące tosty francuskie z ulubionymi dodatkami. Z nową kolekcją przepisów na Cookidoo®, z czerstwego pieczywa przygotujemy nawet pyszne obiadowe kluseczki, a nawet knedle!

Z rosołu z wczoraj – nie tylko pomidorowa!
Wiadomo, że zupy gotowane na mięsie są bardziej wyraziste i treściwe. Nie każdy jednak lubi gotowane mięso i wie co z nim zrobić, by nie musieć go wyrzucić. Tu znów z pomocą przychodzi kolekcja „Comfort Food w wersji zero waste”, a w niej przepis na muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą. Pizza to jeden z popularniejszych „poprawiaczy” nastroju – tu możemy mieć namiastkę jej smaku i wykorzystać to, co zalega nam w lodówce. Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się też jako baza do frittaty – to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie nawet najbardziej ponurego dnia!

Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
(TM6, TM5)

- 5 min - 1 godz. 5 min - Łatwy - 6 porcji - na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1812.6 kJ, Wartość kaloryczna 433.2 kcal, Białko 12.9 g, Węglowodany 52.4 g, Tłuszcz 20.0 g, Sód 330.9 mg, Tłuszcze nasycone 10.7 g, Błonnik 2.7 g

Składniki
masło, do natłuszczenia naczynia do zapiekania
3-4 czerstwe bułki (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
500 g jabłek, winnych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
4 jajka
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
450 g mleka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g twarogu, w kawałkach
30 g skrobi ziemniaczanej lub 30 g skrobi kukurydzianej
cukier puder, do oprószenia
Przydatne przybory kuchenne
naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm)
blender lub mikser

Części urządzenia Thermomix
kopystka, miarka
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć bułki i jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.

3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, wymieszać 30 s/obr. 3. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.

2. Kawałki bułek i jabłek zblendować. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.

3. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, zmiksować. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

Wskazówka
• Aby smak jabłek był wyczuwalny w puddingu, należy użyć kwaśnych lub winnych odmian.
• Przepisy „Cukier waniliowy”, „Cukier puder” i „Sos waniliowy” znajdują się na platformie Cookidoo®.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■