POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [28.11.2021, 09:08:33] • Polska

Trzy przekąski na Andrzejki, których musisz spróbować

Trzy przekąski na Andrzejki, których musisz spróbować

fot. Organizator

Andrzejki tuż tuż. Jeśli planujesz imprezę w domu i chcesz zaprosić znajomych, przygotuj specjalne menu. Może zaserwujesz swoim gościom smakowite przekąski w formie finger food? Nie dość, że apetycznie wyglądają i wybornie smakują, to ich przygotowanie nie zajmie ci wcale dużo czasu.

W sam raz na raz
Przekąski finger food można jeść bez używania sztućców i talerzy, dlatego świetnie sprawdzą się na domówce. Taka forma serwowania jedzenia sprawia, że nie ma konieczności zasiadania przy stole. Po przekąski można sięgnąć w dowolnym momencie, kiedy ma się na to ochotę, dzięki temu impreza ma bardziej swobodny charakter. Mogą to być przysmaki o różnych smakach, słodkie, wytrawne, w wybranej formie np. kanapeczek, koreczków czy roladek. – Przekąski finger food, czyli na jeden kęs, są bardzo popularne, zarówno na mniejszych, jak i większych przyjęciach, np. garden party lub spotkaniach biznesowych. Dlatego świetnie sprawdzą się także na imprezie andrzejkowej, organizowanej w domu. Są lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych. Te mini-dania można jeść na stojąco – a to jest bardzo praktyczne – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Jak podawać finger food?
Przekąski finger food możesz podawać na różne sposoby. Najważniejsze, aby były różnorodne – wtedy każdy z gości będzie mógł wybrać coś dla siebie. Tartinki i babeczki lub zwinięte mini-tortille możesz umieścić na tacach (warto wyłożyć je białą serwetką) lub dużych ceramicznych talerzach. Jeśli jest to bardziej oficjalne przyjęcie, napisz na karteczkach, co znajduje się na talerzach. Kiedy serwujesz przekąski na łyżeczkach lub spięte wykałaczką, pamiętaj że goście muszą mieć łatwy dostęp do miejsca, gdzie będą mogli je odłożyć po zjedzeniu przekąski.

3 przepisy na przekąski w stylu finger food

Sakiewki z szynki Dębowej ZM Pekpol z gruszką faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi
Składniki:
• szynka Dębowa ZM Pekpol
• 3 gruszki
• 1 opakowanie serka feta
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 łyżka posiekanego rozmarynu
• rukola do ozdoby
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Z szynki wykroić plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ser feta wymieszać z orzechami i rozmarynem. Nadziać gruszki serem. Szynkę zawinąć wokół gruszek i spiąć wykałaczkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu udekorować rukolą. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pikantne tortille z golonką z kurczaka, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami
Składniki:
• 10 plasterków golonki z kurczaka ZM Pekpol
• 10 plasterków sera żółtego
• opakowanie małych tortilli
• mała sałata lodowa
• 2 pomidory
• 6 oliwek
• marynowana papryka pepperoni
• majonez

Przygotowanie:
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei golonkę, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami
Składniki:
• salami MIX ZM Pekpol
• kilka łyżek twarogu
• ząbek czosnku
• kilka gałązek szczypioru
• kilka czarnych oliwek
• kilka pomidorków koktajlowych
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.

Więcej przepisów na: www.pekpol.pl

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■