POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [11.11.2021, 11:09:22] • Polska

Jesienne dania z dodatkiem superfoods – zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia

Jesienne dania z dodatkiem superfoods – zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia

fot. Organizator

Trend zdrowego odżywiania i żywności funkcjonalnej sprawia, że bardzo świadomie komponujemy naszą dietę. Sięgamy po najwyższej jakości produkty i czytamy etykiety. Popularne są tzw. superfoods, mające wyjątkowe właściwości odżywcze, ale też doskonałe walory smakowe. Wprowadzenie ich do diety pozwala wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym. Dodatkowo produkty te wpływają na zwiększoną produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. I co ważne – superfoods to nie tylko egzotyczne produkty – często znajdziemy je w naszych ogródkach czy sadach. Warto więc dowiedzieć się więcej o tych wyjątkowych owocach i warzywach oraz poznać sposoby na wprowadzenie ich do jesiennego jadłospisu.

Dynie, śliwki, jabłka – lokalna superżywność

Polska jesień obfituje w plony, które nie tylko pysznie smakują, ale też mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Dostępne w każdym sklepie czy bazarku mogą stać się podstawą codziennego jadłospisu. Dzień możemy zacząć od pożywnej owsianki z jabłkami, na obiad przygotować zupę-krem z dyni, a na deser – śliwkowe tiramisu. Dzięki temu będzie smacznie, zdrowo i różnorodnie.

Błyskawiczna owsianka z jabłkami – na dobry początek dnia

Jabłka – nasz lokalny superfood – regulują pracę jelit, wspierają pracę mózgu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Stosuje się je także na chorobę wrzodową u osób dorosłych, a napar ze skórki jabłka świetnie łagodzi stany zapalne jamy ustnej
i gardła. Poleca się spożywać surowe, nieobrane jabłka, gdyż właśnie pod ich skórką gromadzi się najwięcej witaminy C. Na pożywne śniadanie można szybko przygotować pyszną owsiankę z dodatkiem jabłek, która zapewni nam poczucie sytości na dłuższy czas.

Przepis na owsiankę z jabłkami, mascarpone i orzechami

Składniki:

• 500 ml Mleka Wiejskiego z Piątnicy
• pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• 100 g Sera Mascarpone z Piątnicy
• 2 jabłka
• łyżeczka cynamonu
• garść orzechów włoskich i laskowych
• 4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez 5 minut.
2. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Mieszaj wszystko przez około 5 minut.
3. Przelej owsiankę do miski. Pokrój na plasterki pozostałą połówkę jabłka i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe.
Wskazówka: Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Dzięki temu nie stracisz ich najcenniejszych właściwości i składników.
Dyniowa zupa-krem na wzmocnienie organizmu

Przez długi czas dynia nie była doceniana w kuchni. Powróciła jednak do łask w wielkim stylu. Najczęściej jest bazą kremowych zup, ale wykorzystywana jest również do przygotowania ciast, racuchów czy dżemów. Dynia zawiera witaminę C, błonnik, magnez, potas i wapń. Jej spożycie dostarcza nam więc cennych składników wzmacniających organizm oraz mających działanie przeciwnowotworowe.

Jak szybko przygotować najsmaczniejszą zupę z dyni? Poznajcie przepis kucharzy Piątnicy!

Składniki:
• 300 g mrożonych borowików
• 1 kg świeżej dyni
• 150 ml Śmietanki 30% z Piątnicy
• 135 g serka Twój Smak Aksamitny z Piątnicy
• starty świeży imbir do smaku (ok. 30 g)
• świeży tymianek do smaku (oraz do dekoracji)
• bagietka ciemna z ziarnami dyni
• 150 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
• 2 ząbki świeżego czosnku
• cebula
• 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
• pestki dyni (uprażone na suchej patelni) do dekoracji
• oliwa dyniowa do dekoracji
• pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Rozgrzej 50 g masła i podsmaż obraną, pokrojoną dynię, dołóż borowiki, pokrojoną cebulę, imbir i czosnek. Po chwili zalej bulionem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem, a w trakcie miksowania dodaj 100 g zimnego masła i serek Twój Smak, a także Śmietankę 30% z Piątnicy. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
2. Bagietkę pokrój na kromki, a następnie w kostkę i podsmaż na teflonowej patelni z dodatkiem czosnku i masła – tak powstaną chrupiące grzanki.
3. Zupę nalej na talerz, udekoruj grzankami, pestkami dyni, oliwą dyniową i świeżym tymiankiem.

Wskazówka: Śmietankę 30% OSM Piątnica można dodać w trakcie miksowania zupy, gdyż nie warzy się ona po dodaniu do gorących potraw. Można także użyć jej do dekoracji gotowego dania.
Śliwkowe tiramisu – włoski deser z lokalnym twistem

Śliwki to nasz polski superfood z sadu. Świetnie smakują, mają wiele zastosowań w kuchni, a dodatkowo działają prozdrowotnie. Śliwki poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią przed wolnymi rodnikami. Doskonale nadają się na przetwory – kompoty czy powidła, ale mogą stać się także wyjątkowym składnikiem niezwykłego deseru.

Przekonajcie się, jak smakuje śliwkowe tiramisu!

Składniki:

• 250 g Sera Mascarpone z Piątnicy (schłodzonego)
• 200 g Śmietanki 30% z Piątnicy (schłodzonej)
• 3 łyżki cukru pudru
• 200 g biszkoptów podłużnych
• 150 ml kawy espresso, wystudzonej
• 500 g śliwek
• ok. 60 g (4-5 łyżek) cukru
• sok z cytryny

Przygotowanie:
1. Umyj śliwki, przekrój, usuń pestki. Wymieszaj z cukrem, dolej kilka łyżek wody i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw do wystudzenia.
2. Śmietankę 30% z Piątnicy ubij na sztywno mikserem z dodatkiem cukru, a pod koniec ubijania dodaj Mascarpone z Piątnicy i mieszaj mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Uwaga: zbyt długie ubijanie spowoduje zwarzenie kremu.
4. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na przemian z kremem i śliwkami.
5. Wierzch posyp kakao i włóż do lodówki na min. 2h.
Wskazówka: deser możesz przygotować w szklanych pucharkach lub naczyniu żaroodpornym.

Superfoods – zwłaszcza te lokalne – to wyjątkowo cenne dla naszego organizmu i zdrowia produkty, które warto na stałe wprowadzić do menu. Spożywajmy je zatem regularnie – zarówno w daniach głównych, deserach, jak i formie przekąsek.

Katarzyna Tomczak
PR Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Na północnym - zachodzie będą występować temperatury maksymalne wzrastające do 30°C/31°C powodując upały ■ Pożar na działkach Przy ulicy Krzywej na terenie ogródków działkowych doszło do pożaru. Palił się duży kontener na śmieci po brzegi wypełniony odpadami. Na działki przyjechali strażacy. Na miejsce zadysponowano jeden wóz strażacki. Strażacy w niecałą godzinę poradzili sobie z zagrożeniem. - Podano jeden prąd wody w natarciu na palące się śmieci - poinformowała straż pożarna w Świnoujściu. Pożar wybuchł w niedzielę rano, przed godziną 6:00 ■ No i stało się to co zwykle, czy inwazja komarów na Świnoujście wystartowała. Komary równo żrą starszych i młodszych, biednych i bogatych, Polaków i Niemców. Niestety władze miasta zdają się problemu nie dostrzegać. Już w zeszłym tygodniu pojawiły się małe krwiopijcze bestie, które nie pozwalały spokojnie chodzić ulicami czy posiedzieć na plaży. Spóźnione jak co roku opryski robione „po taniości” jak widać znowu powodują, że wolny czas to teraz lepiej spędzić w domu, niż na działce czy z przyjaciółmi albo rodziną na promenadzie. W zeszłym tygodniu redakcja zadała pytanie gdzie i kiedy były ostatnie opryski i jak miasto zamierza teraz walczyć z komarami. Niestety kilka dni to za mało dla świnoujskiego magistratu, żeby dać prostą informację. Póki co mieszkańcom i turystom pozostaje wykupywanie znowu wszystkich możliwych środków na komary i pośpiewywanie znanej piosenki Crazy Boys „lato z komarami lato swędzące bez przerwy lato, komary i nerwy latoooooo”. ■ Dlaczego często do działań wyjeżdża kilka wozów strażackich? Zgodnie z ogólnokrajowymi zasadami dysponowania jednostek ochrony przeciwpożarowej do zgłoszenia o charakterze medycznym, dysponowanych jest minimum 6 strażaków Państwowej Straży Pożarnej. Ze względu na zapewnienie ciągłej gotowości do realizacji pozostałych ustawowych zadań i możliwości wystąpienia zdarzeń o innym charakterze, do większości zdarzeń dysponowane są minimum dwa bojowe pojazdy pożarnicze - wyjaśnił kpt. Paweł Piorun ■ Świnoujście najbardziej zadłużonym miastem w Polsce! 6.935 zł. tyle wynosi dług w przeliczeniu na jednego mieszkańca Świnoujścia! Taką informację podał dzisiaj Portal Samorządowy, który opisał roczne sprawozdanie Krajowej Rady Regionalnej izby Obrachunkowej. Świnoujście wyprzedziło Szczecin i Wałbrzych. Powiaty grodzkie są najbardziej zadłużoną grupą samorządów – czytamy na stronie portalu. Do tej pory słyszymy co chwilę informację prezydenta o sukcesach jego i współpracowników. Jakoś zapomniał jednak głośno powiedzieć, że te „sukcesy” opiera na zadłużania Miasta i Mieszkańców ■ W wyniku przeprowadzonych działań naprawczych, jakość wody w sieci wodociągowej w kwartale ulic Żeromskiego 31 do Żeromskiego 21, cała ul. M. Konopnickiej oraz dla budynków przy ul. B. Prusa 7 i 9 w Świnoujściu przy ul. Olsztyńskiej nie wykazuje przekroczenia norm mikrobiologicznych. Woda nadaje się do spożycia bez ograniczeń. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu w dniu dzisiejszym tj. 18.07.2022 r. wydał stwierdzenie przydatności wody do spożycia ■