POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [31.10.2021, 10:14:49] • Polska

Aksamitna pasta buraczana z pestkami s³onecznika i dyni - smakowite menu, dobre z natury dla ma³ych i du¿ych smakoszy

Aksamitna pasta buraczana z pestkami s³onecznika i dyni - smakowite menu, dobre  z natury dla ma³ych i du¿ych smakoszy

fot. Organizator

Aksamitna pasta buraczana z pestkami s³onecznika i dyni to absolutne kulinarne „must have”, a raczej „must eat” tej jesieni. Podbija podniebienia ma³ych i du¿ych smakoszy. ¦wietnie sprawdzi siê w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, mo¿e byæ dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gêstych zup. Doskonale smakuje na zimno i ciep³o. Prosto, szybko, smacznie i efektownie, a do tego zdrowo i w zgodzie z natur±! Dzieci i doro¶li lubi± to! Smacznego!

Sk³adniki:
300g buraków
1 ma³a marchewka
1 z±bek czosnku
1 ³y¿ka kaszki warzywnej z dyni± i kukurydz± Holle
5 ³y¿ek oliwy z oliwek Holle
1 ³y¿eczka soli
3 ³y¿ki soku z cytryny
2 ³y¿ki pestek dyni
2 ³y¿ki pestek s³onecznika
Majeranek i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pestki s³onecznika i dyni upra¿yæ na patelni do zarumienienia. Marchewkê i buraki umyæ, obraæ i zetrzeæ na tarce z du¿ymi oczkami. Starte warzywa podsma¿yæ na oliwie, zmniejszyæ ogieñ i dusiæ je a¿ zmiêkn±. Krótko przed koñcem duszenia dodaæ wyci¶niêty przez praskê czosnek, majeranek, sól i pieprz, ca³o¶æ jeszcze chwilê pozostawiæ na ma³ym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudziæ, wymieszaæ z upra¿onymi pestkami, sokiem z cytryny i ³y¿k± kaszki warzywnej z dyni± i kukurydz±. Ca³o¶æ zmiksowaæ blenderem na g³adk± masê.

Porada: Pastê mo¿na opcjonalnie doprawiæ ³y¿k± majonezu lub jogurtu naturalnego

Smacznego!

Wiêcej o zdrowej diecie ma³ych smakoszy na Holle.pl

Kamila Nowakowska
Senior PR Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ Miejski Dom Kultury, Uniwersytet Trzeciego Wieku w ¦winouj¶ciu maj± zaszczyt zaprosiæ na XVII Morskie Juwenalia UTW Regionu zachodniopomorskiego "Aktywny Senior - 2025" w dniu 7 czerwca 2025 o godz. 11.00 na scenie Amfiteatru im. Marka Grechuty w ¦winouj¶ciu przy ul. Chopina 30. Celem przegl±du jest prezentacja twórczo¶ci oraz osi±gniêæ grup senioralnych w ró¿nych dziedzinach artystycznych, rozwijanie pasji twórczych, integracja ¶rodowiska, aktywizowanie seniorów do tworzenia ruchu amatorskiego, propagowanie aktywnego i kulturotwórczego sposobu spêdzania czasu wolnego. Przedsiêwziêcie ma charakter przegl±du twórczo¶ci artystycznej Seniorów zrzeszonych w Uniwersytetach Trzeciego Wieku, Organizacjach Seniorów, Domach Kultury prowadz±cych zespo³y artystyczne z³o¿one z Seniorów (zespo³y miêdzypokoleniowe) Regionu Zachodniopomorskiego ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwa³a zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 z³, 176,97 euro, 2 korony czeskie i ¿eton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkaj± siê 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anio³a – to coroczna okazja, by powróciæ wspomnieniami do czasów, gdy zak³ad zatrudnia³ tysi±ce osób i têtni³ ¿yciem. W przeddzieñ Dnia Rybaka bêdzie czas na rozmowy, u¶miechy i integracjê przy grillu ■