Sk³adniki:
300g buraków
1 ma³a marchewka
1 z±bek czosnku
1 ³y¿ka kaszki warzywnej z dyni± i kukurydz± Holle
5 ³y¿ek oliwy z oliwek Holle
1 ³y¿eczka soli
3 ³y¿ki soku z cytryny
2 ³y¿ki pestek dyni
2 ³y¿ki pestek s³onecznika
Majeranek i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pestki s³onecznika i dyni upra¿yæ na patelni do zarumienienia. Marchewkê i buraki umyæ, obraæ i zetrzeæ na tarce z du¿ymi oczkami. Starte warzywa podsma¿yæ na oliwie, zmniejszyæ ogieñ i dusiæ je a¿ zmiêkn±. Krótko przed koñcem duszenia dodaæ wyci¶niêty przez praskê czosnek, majeranek, sól i pieprz, ca³o¶æ jeszcze chwilê pozostawiæ na ma³ym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudziæ, wymieszaæ z upra¿onymi pestkami, sokiem z cytryny i ³y¿k± kaszki warzywnej z dyni± i kukurydz±. Ca³o¶æ zmiksowaæ blenderem na g³adk± masê.
Porada: Pastê mo¿na opcjonalnie doprawiæ ³y¿k± majonezu lub jogurtu naturalnego
Smacznego!
Wiêcej o zdrowej diecie ma³ych smakoszy na Holle.pl
Kamila Nowakowska
Senior PR Manager