POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [27.10.2021, 14:41:31] • Polska

Dyniowa tarta nie tylko na Halloween – przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert

Dyniowa tarta nie tylko na Halloween – przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert

fot. Organizator

Pumpkin pie, czyli dyniowy placek na kruchym spodzie, to tradycyjny wypiek amerykański, bez którego trudno wyobrazić sobie w USA Halloween czy Święto Dziękczynienia. Klasyczna tarta dyniowa podawana jest tam na słodko jako deser. Równie smaczna jest jednak także jej wersja wytrawna. Tarta z masą jajeczną z dynią, serem camembert i porem to świetny pomysł na pożywną kolację nie tylko w halloweenowy wieczór.

Przygotowanie tarty wbrew pozorom nie jest trudne. Jest tylko kilka zasad, których należy się trzymać.

– Podstawą udanej tarty jest kruche ciasto, które powinno rozpływać się w ustach, nie może być zbyt twarde ani rozmiękłe od nadmiaru wilgoci z farszu – stwierdza Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Sekret udanego ciasta kruchego tkwi w dobrych składnikach – świeżych jajach, lekkiej, przesianej mące i dobrej jakości tłuszczu. Bardzo ważna jest struktura surowego ciasta. Składniki nie powinny połączyć ze sobą na jednolitą, gładką masę. Nie należy więc ciasta kruchego zbyt długo zagniatać, a jedynie wymieszać ze sobą składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Pamiętajmy, że kruche ciasto lubi chłód. I to już od samego początku. Wszystkie składniki powinny być więc bardzo zimne, włącznie z miską, w której będzie ugniatane ciasto. Z tego też względu malakser stanowi lepsze rozwiązanie niż zagniatanie ręczne, unikniemy bowiem ogrzewania ciasta dłońmi. Po wymieszaniu składników ciasto wkładamy do lodówki, dobrze jest też je ponownie schłodzić po wyłożeniu w formie, zanim przystąpimy do pieczenia.

– Temperatura ma również znacznie w momencie łączenia jajek z duszonymi warzywami – zaznacza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jeśli wrzucimy jajka bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, na której mamy bulgoczącą dynię, jest duże prawdopodobieństwo, że się zetną. Dobrze jest farsz przełożyć do miski, lekko ostudzić, a jajka wcześniej zmieszać ze śmietaną. Taki jajeczno-śmietanowy sos powoli wlewamy do purée z dyni i pora.
Tradycyjny amerykański pumpkin pie swój wspaniały aromat zawdzięcza mieszance korzennych przypraw. Także w tarcie wytrawnej nie powinno ich zabraknąć. Jajeczno-dyniowe nadzienie nabierze charakteru, jeśli doprawimy je gałką muszkatołową, pieprzem i imbirem. Kropką nad „i” będą świeże zioła.

Przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert
Składniki na ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
• ½ łyżeczki soli
• 1 jajko z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)

Składniki na nadzienie:
• 80 g masła, pokrojonego na kawałki
• 130 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
• 400 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
• 200 ml wody
• 70 g śmietany 18%
• 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)
• ser camembert, pokrojony w 1 cm kostkę (całe opakowanie)

Przyprawy na nadzienie:
• 1 płaska łyżeczka soli
• ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
• ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
• 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego

Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać jedno jajko i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 2h do lodówki.

Blachę do tarty posmarować masłem. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu na grube wióry. Następnie przełożyć je do formy do tarty i ugniatając, wyłożyć całą blaszkę łącznie z brzegami (ciasto można również rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie, partiami układać w formie). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 20 min (200°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 5 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C.

Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę, pora pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło (można dolać odrobinę wody, aby masło nie zaczęło się przypalać). Następnie dodać pokrojoną dynię, pora i resztę wody. Całość doprawić. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i sprawdzić, czy dynia nabrała miękkości. Jeżeli tak, należy ugnieść ją na papkę, po czym smażyć bez przykrycia do odparowania wody. Przełożyć do garnka lub miski, poczekać aż delikatnie ostygnie. W tym czasie, w osobnym kubku, wymieszać śmietanę z jajkami. Następnie tak otrzymany sos dodawać partiami do usmażonej dyni z porem.

Na wierzchu podpieczonej, ostudzonej tarty równomiernie wyłożyć nadzienie dyniowe. Piec 20 min w temperaturze 170°C w trybie góra-dół. Po upływie czasu, tartę posypać pokrojonym camembertem, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i podpiekać dodatkowe 15 minut, również w trybie góra-dół.

Tartę należy podawać ostudzoną, można udekorować pokrojonym, świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Pożar na działkach Przy ulicy Krzywej na terenie ogródków działkowych doszło do pożaru. Palił się duży kontener na śmieci po brzegi wypełniony odpadami. Na działki przyjechali strażacy. Na miejsce zadysponowano jeden wóz strażacki. Strażacy w niecałą godzinę poradzili sobie z zagrożeniem. - Podano jeden prąd wody w natarciu na palące się śmieci - poinformowała straż pożarna w Świnoujściu. Pożar wybuchł w niedzielę rano, przed godziną 6:00 ■ No i stało się to co zwykle, czy inwazja komarów na Świnoujście wystartowała. Komary równo żrą starszych i młodszych, biednych i bogatych, Polaków i Niemców. Niestety władze miasta zdają się problemu nie dostrzegać. Już w zeszłym tygodniu pojawiły się małe krwiopijcze bestie, które nie pozwalały spokojnie chodzić ulicami czy posiedzieć na plaży. Spóźnione jak co roku opryski robione „po taniości” jak widać znowu powodują, że wolny czas to teraz lepiej spędzić w domu, niż na działce czy z przyjaciółmi albo rodziną na promenadzie. W zeszłym tygodniu redakcja zadała pytanie gdzie i kiedy były ostatnie opryski i jak miasto zamierza teraz walczyć z komarami. Niestety kilka dni to za mało dla świnoujskiego magistratu, żeby dać prostą informację. Póki co mieszkańcom i turystom pozostaje wykupywanie znowu wszystkich możliwych środków na komary i pośpiewywanie znanej piosenki Crazy Boys „lato z komarami lato swędzące bez przerwy lato, komary i nerwy latoooooo”. ■ Dlaczego często do działań wyjeżdża kilka wozów strażackich? Zgodnie z ogólnokrajowymi zasadami dysponowania jednostek ochrony przeciwpożarowej do zgłoszenia o charakterze medycznym, dysponowanych jest minimum 6 strażaków Państwowej Straży Pożarnej. Ze względu na zapewnienie ciągłej gotowości do realizacji pozostałych ustawowych zadań i możliwości wystąpienia zdarzeń o innym charakterze, do większości zdarzeń dysponowane są minimum dwa bojowe pojazdy pożarnicze - wyjaśnił kpt. Paweł Piorun ■ Świnoujście najbardziej zadłużonym miastem w Polsce! 6.935 zł. tyle wynosi dług w przeliczeniu na jednego mieszkańca Świnoujścia! Taką informację podał dzisiaj Portal Samorządowy, który opisał roczne sprawozdanie Krajowej Rady Regionalnej izby Obrachunkowej. Świnoujście wyprzedziło Szczecin i Wałbrzych. Powiaty grodzkie są najbardziej zadłużoną grupą samorządów – czytamy na stronie portalu. Do tej pory słyszymy co chwilę informację prezydenta o sukcesach jego i współpracowników. Jakoś zapomniał jednak głośno powiedzieć, że te „sukcesy” opiera na zadłużania Miasta i Mieszkańców ■ W wyniku przeprowadzonych działań naprawczych, jakość wody w sieci wodociągowej w kwartale ulic Żeromskiego 31 do Żeromskiego 21, cała ul. M. Konopnickiej oraz dla budynków przy ul. B. Prusa 7 i 9 w Świnoujściu przy ul. Olsztyńskiej nie wykazuje przekroczenia norm mikrobiologicznych. Woda nadaje się do spożycia bez ograniczeń. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu w dniu dzisiejszym tj. 18.07.2022 r. wydał stwierdzenie przydatności wody do spożycia ■