POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [27.10.2021, 14:41:31] • Polska

Dyniowa tarta nie tylko na Halloween – przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert

Dyniowa tarta nie tylko na Halloween – przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert

fot. Organizator

Pumpkin pie, czyli dyniowy placek na kruchym spodzie, to tradycyjny wypiek amerykański, bez którego trudno wyobrazić sobie w USA Halloween czy Święto Dziękczynienia. Klasyczna tarta dyniowa podawana jest tam na słodko jako deser. Równie smaczna jest jednak także jej wersja wytrawna. Tarta z masą jajeczną z dynią, serem camembert i porem to świetny pomysł na pożywną kolację nie tylko w halloweenowy wieczór.

Przygotowanie tarty wbrew pozorom nie jest trudne. Jest tylko kilka zasad, których należy się trzymać.

– Podstawą udanej tarty jest kruche ciasto, które powinno rozpływać się w ustach, nie może być zbyt twarde ani rozmiękłe od nadmiaru wilgoci z farszu – stwierdza Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Sekret udanego ciasta kruchego tkwi w dobrych składnikach – świeżych jajach, lekkiej, przesianej mące i dobrej jakości tłuszczu. Bardzo ważna jest struktura surowego ciasta. Składniki nie powinny połączyć ze sobą na jednolitą, gładką masę. Nie należy więc ciasta kruchego zbyt długo zagniatać, a jedynie wymieszać ze sobą składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Pamiętajmy, że kruche ciasto lubi chłód. I to już od samego początku. Wszystkie składniki powinny być więc bardzo zimne, włącznie z miską, w której będzie ugniatane ciasto. Z tego też względu malakser stanowi lepsze rozwiązanie niż zagniatanie ręczne, unikniemy bowiem ogrzewania ciasta dłońmi. Po wymieszaniu składników ciasto wkładamy do lodówki, dobrze jest też je ponownie schłodzić po wyłożeniu w formie, zanim przystąpimy do pieczenia.

– Temperatura ma również znacznie w momencie łączenia jajek z duszonymi warzywami – zaznacza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jeśli wrzucimy jajka bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, na której mamy bulgoczącą dynię, jest duże prawdopodobieństwo, że się zetną. Dobrze jest farsz przełożyć do miski, lekko ostudzić, a jajka wcześniej zmieszać ze śmietaną. Taki jajeczno-śmietanowy sos powoli wlewamy do purée z dyni i pora.
Tradycyjny amerykański pumpkin pie swój wspaniały aromat zawdzięcza mieszance korzennych przypraw. Także w tarcie wytrawnej nie powinno ich zabraknąć. Jajeczno-dyniowe nadzienie nabierze charakteru, jeśli doprawimy je gałką muszkatołową, pieprzem i imbirem. Kropką nad „i” będą świeże zioła.

Przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert
Składniki na ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
• ½ łyżeczki soli
• 1 jajko z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)

Składniki na nadzienie:
• 80 g masła, pokrojonego na kawałki
• 130 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
• 400 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
• 200 ml wody
• 70 g śmietany 18%
• 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)
• ser camembert, pokrojony w 1 cm kostkę (całe opakowanie)

Przyprawy na nadzienie:
• 1 płaska łyżeczka soli
• ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
• ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
• 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego

Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać jedno jajko i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 2h do lodówki.

Blachę do tarty posmarować masłem. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu na grube wióry. Następnie przełożyć je do formy do tarty i ugniatając, wyłożyć całą blaszkę łącznie z brzegami (ciasto można również rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie, partiami układać w formie). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 20 min (200°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 5 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C.

Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę, pora pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło (można dolać odrobinę wody, aby masło nie zaczęło się przypalać). Następnie dodać pokrojoną dynię, pora i resztę wody. Całość doprawić. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i sprawdzić, czy dynia nabrała miękkości. Jeżeli tak, należy ugnieść ją na papkę, po czym smażyć bez przykrycia do odparowania wody. Przełożyć do garnka lub miski, poczekać aż delikatnie ostygnie. W tym czasie, w osobnym kubku, wymieszać śmietanę z jajkami. Następnie tak otrzymany sos dodawać partiami do usmażonej dyni z porem.

Na wierzchu podpieczonej, ostudzonej tarty równomiernie wyłożyć nadzienie dyniowe. Piec 20 min w temperaturze 170°C w trybie góra-dół. Po upływie czasu, tartę posypać pokrojonym camembertem, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i podpiekać dodatkowe 15 minut, również w trybie góra-dół.

Tartę należy podawać ostudzoną, można udekorować pokrojonym, świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Od godz. 9 w Świnoujściu funkcjonują obie przeprawy promowe. O godz. 9 pierwszy prom Karsibór skierowany został na przeprawę Centrum. Na przeprawie Warszów wciąż kursują cztery promy, by jak najszybciej rozładować kolejki. Już o godz. 9.20 sytuacja po stronie zachodniej przeprawy Warszów jest opanowana, kolejki zostały rozładowane. Samochody ciężarowe przekierowane zostały na przeprawę Centrum. Normuje się również sytuacja na wyspie Wolin. Kierowcy przez CB Radio nadają komunikaty, by kierować auta na przeprawę Centrum, do działań włączyła się również Straż Miejska. ■ Ze względu na trudne warunki atmosferyczne, od czwartku (20 stycznia) od godz. 21.30 nie pływają promy Karsibór w Świnoujściu. Woda w kanale portowym przekroczyła stan alarmowy. Taki stan może utrzymać się nawet do godzin popołudniowych. Na przeprawie Warszów pływają obecnie trzy promy Bielik i jeden Karsibór. Ruch jest spory, wciąż ustawiają się kolejki, przede wszystkim dlatego, że na miejską przeprawę kierowane są wszystkie samochody ciężarowe. Według informacji od dyrektora Żeglugi Świnoujskiej Pawła Szynkaruka, taka sytuacja może utrzymać się nawet do godz. 14 w piątek. ■ Mieszkaniec podzielił się swoimi spostrzeżeniami z przechadzki po mieście. Jego uwagę zwrócił zły stan nawierzchni Placu Wolności. - Przechodząc przez centrum miasta (plac Wolności) i widząc odpadnięte duże płyty, należałoby zadać pytanie, czy w miejscu tym nie powinno się przeprowadzić kontroli stanu płytek i innej infrastruktury i zaplanować remont, zanim nastanie sezon letni, zanim tłumy turystów zapełnią plac? Do tego brudny wręcz zasyfiony. ■ Nowy Rok 2022 witamy w domach, wśród najbliższych, z nadzieją na lepsze 365 dni! ■ Dokładnie 15 minut trwała 57 sesja Rady Miasta. Po krótkiej dyskusji radni zatwierdzili wykaz wydatków, które nie wygasają z końcem roku budżetowego ■ Dwa tysiące dwadzieścia jeden lat mija od cudu Betlejemskiej Stajenki. Boże Narodzenie upływa nam w cieniu obostrzeń i informacji o kolejnych ofiarach koronawirusa. Mimo wszystko to najcieplejsze święta w roku. Świętujmy radośnie i… rozważnie! ■ Mieszkańcy Świnoujścia dołączyli do ogólnopolskich manifestacji przeciw Lex TVN - apel.tvn.pl ■ Mimo wątpliwości- radni przyjęli prezydencki projekt budżetu miasta na 2022. Poparcie rajców zyskał też projekt wieloletniej prognozy finansowej miasta do roku 2035 ■ Rada Miasta Świnoujście przyjęła apel do Sejmowej Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi o wsparcie polskiej branży rybackiej w negocjacjach Rządu RP z Komisją Europejską w sprawie rekompensat za obecny oraz przyszłe zakazy połowów ryb. Przyjęcie apelu poprzedzone zostało wysłuchaniem przedstawicieli rybaków ■