POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [24.10.2021, 09:56:24] • Polska

Zjedz różowy obiad i pamiętaj, by w październiku zbadać się dla mnie!

Zjedz różowy obiad i pamiętaj, by w październiku zbadać się dla mnie!

fot. Organizator

Każdy sposób jest dobry, by przypomnieć bliskiej osobie jak ważne są badania profilaktyczne. Zwłaszcza w przypadku raka piersi, którego wczesne wykrycie to ogromna szansa na wyleczenie. Dlatego też w październiku, który od ponad 30 lat przybiera odcienie różu i staje się miesiącem świadomości profilaktyki nowotworu piersi, choć jeden obiad w Twoim domu niech będzie różowy! Niech zachęci bliską Ci kobietę, by zbadała się – jeśli nie dla siebie, to dla Ciebie!

Taka też idea przyświeca marce Thermomix®, która z okazji różowego października zorganizowała w tym roku akcję pod hasłem #zbadajsiedlamnie! Punktem wyjścia jest tu codzienność kobiet – mam, babć, córek, żon, partnerek, przyjaciółek, zajętych domem, pracą, rodziną, dbających o wszystkich wokół... tylko nie o siebie. Skoro więc nie masz czasu, by badać się dla siebie #zbadajsiedlamnie! Zbadaj się, bo mi na Tobie zależy, bo Cię kocham, bo nie chcę żebyś zachorowała, bo… Powodów jest mnóstwo!

Jednym z elementów akcji jest publikacja na platformie Cookidoo® wyjątkowej kolekcji różowych przepisów, które w sposób symboliczny mają przypominać o profilaktyce i samobadaniu. Wśród nich znalazł się przepis na makaron z pesto z buraka – idealny, różowy obiad dla najbliższych!

Makaron z pesto z buraka
(TM6, TM5)

Składniki
1500 g wody
45 g oliwy z oliwek
1½ łyżeczki soli
2 łyżki migdałów, w płatkach
1 cytryna, ekologiczna
320 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti lub 320 g makaronu orkiszowego, typu spaghetti
250-280 g czerwonego buraka (ok. 1 średnia szt.), pokrojonego na kawałki
30 g orzechów włoskich, łuskanych
1 ząbek czosnku
10 g płatków drożdżowych, nieaktywnych
4-5 liści bazylii, świeżych
liście bazylii, świeże, do dekoracji

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 5 g oliwy i 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić.

2. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, nie zakładać miarki, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C//obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.

3. Do naczynia miksującego włożyć burak, orzechy i czosnek, zmiksować 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować 15 s/obr. 8. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać kopystką. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić.

2. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 5 g oliwy. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce.

3. Buraka, orzechy i czosnek, zmiksować w blenderze

4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować na wysokich obrotach. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii.

Wskazówka
• Płatki drożdżowe nieaktywne nadają potrawie delikatnie serowy smak. Dostarczają organizmowi wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, są doskonałym źródłem witamin z grupy B (niekiedy są wzbogacane także witaminą B12). Płatki drożdżowe nieaktywne można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.
Wariant
• W wersji niewegańskiej, płatki drożdżowe można zastąpić startym parmezanem. Gotowe danie można również podać posypane pokruszonym serem feta lub z łyżką sera ricotta.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■