POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [16.10.2021, 12:07:42] • Polska

Warzywne przekąski do tornistra

Warzywne przekąski do tornistra

fot. Organizator

Właściwie skomponowane menu to najlepsze paliwo do zdobywania wiedzy i nowych umiejętności. Jako rodzice musimy zadbać o to, by w pudełku śniadaniowym nie zabrakło zdrowych przekąsek, bazujących na różnorodnych składnikach roślinnych. Zebraliśmy w jednym miejscu porady, dzięki którym warzywne posiłki będą wyglądać zachęcająco i wyśmienicie smakować.

Więcej warzyw! Ale jak?
Nudne kanapki z ciągle powtarzającymi się składnikami lub ograniczona oferta sklepiku szkolnego sprawiają, że dieta dzieci często jest monotonna. Jak to zmienić, kiedy nasze dziecko nie chce jeść wielu warzyw i owoców? Bardzo często problem leży w określonym daniu, sposobie podania, a nie w samym produkcie, więc wspólnie eksperymentujmy! Sprawdzajmy smak, zapach i kolor surowych produktów, a później pieczmy, gotujmy, grillujmy, miksujmy, aż znajdziemy ten ulubiony sposób przygotowania. Sok pomidorowy sam w sobie nie zachęca? Zmiksujmy go więc z pomarańczowym i obserwujmy wspólnie jak zmienia się jego kolor i smak.

Pomidorowo-pomarańczowe smoothie
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
• 200 ml soku pomarańczowego
• szczypta imbiru
• 200 ml soku pomidorowego
• 2 łyżki oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania:
Zmiksuj w mikserze sok pomarańczowy, sok pomidorowy, oliwę oraz szczyptę imbiru. Zamknij w szczelnym bidonie i zapakuj do plecaka. Smoothie możesz skropić oliwą.

Ulubione potrawy, ale inaczej
Dzieci potrafią być bezkompromisowe w kwestii żywienia. Często mają kilka swoich ulubionych produktów czy dań i kategorycznie odmawiają zjedzenia czegokolwiek innego. Zamiast walczyć z tym na siłę, lepiej wziąć pod uwagę upodobania milusińskich, przygotowując ich ulubione potrawy w zdrowej, ale nadal atrakcyjnej wersji. Nawet chipsy mogą okazać się wartościową przekąską pod warunkiem, że przygotujesz je w domu ze świeżych warzyw, bez nadmiaru tłuszczu i zbędnych dodatków. Świetnie do tego nadaje się np. jarmuż, którego liście skropić można odrobiną oliwy i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. W twoim domu mieszkają wielbiciele frytek? Do pudełka śniadaniowego zapakuj te pieczone, przygotowane z warzyw korzeniowych.

Frytki warzywne
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 300 g buraków
• 300 g marchwi
• 250 g pietruszki
• 250 g pasternaku
• 1 łyżka Przyprawy do warzyw z grilla Knorr
• pęczek natki pietruszki
• 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Obierz warzywa. Marchewkę, pasternak, buraki i pietruszkę przekrój wzdłuż na cztery części. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem i przełóż na nią warzywa.
2. Skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Wymieszaj warzywa i piecz w temperaturze 200°C przez około 35 minut. Zamieszaj od czasu do czasu.
3. Upieczone warzywa podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Pokaż dziecku, jak się je
Nie, nie chodzi o naukę posługiwania się sztućcami. Dzieci najlepiej uczą się poprzez naśladownictwo, więc przygotowując rodzinne menu, nie rób podziału na dania dla dorosłych i dzieci. Pociecha dużo chętniej zje coś, co jadają także jej rodzice, a dodatkowo może później omówić z nimi smak i zapach, wymienić się doświadczeniami. Jak skomponować uniwersalne danie do szkoły i do pracy? Polecamy przepis na domową pastę z ciecierzycy. Zrobienie porcji dla 4 osób zajmuje tylko 35 minut, więc przygotowując jeden zestaw przekąsek, zaoszczędzisz sporo czasu. A to kluczowe podczas codziennego gotowania.

Domowa pasta z ciecierzycy
Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 400 g ciecierzycy
• 50 g pasty tahini
• 40 ml oliwy
• cytryna
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżka czosnku granulowanego
• szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Zostaw na noc ciecierzycę w wodzie do namoczenia. Następnie ugotuj do miękkości tej samej wodzie. Na koniec odmierz 100 ml wody z gotowania ciecierzycy.
2. Zmiksuj ze sobą oliwę, sól, kmin rzymski i czosnek.
3. Dodaj ciecierzycę ze 100 ml wody po gotowaniu, zmiksuj.
4. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, pastę sezamową tahini i ponownie zmiksuj.
5. Podawaj na zimno do grzanek, pity lub świeżych warzyw. Pasta z ciecierzycy może być również świetnym dodatkiem do kanapek.

Spędźcie rodzinny czas w kuchni
Zaproś dzieci do wspólnego gotowania i wyznacz im zadania odpowiednie do ich wieku oraz umiejętności. Może być przy tym więcej bałaganu, ale jednocześnie więcej frajdy. Nie tylko poczują się docenione, nauczą się czegoś nowego w praktyce, ale przede wszystkim spędzicie razem czas bez pośpiechu. Pociechy zyskają wpływ na wygląd przekąsek i zapoznają się z wieloma produktami, które dzięki temu łatwiej im będzie zaakceptować na talerzu i zjadać z apetytem.

Edukacja w kuchni ma znaczenie!
Chodzi nie tylko o zdobywanie kolejnych umiejętności na temat przygotowania jedzenia. Podczas wspólnego przyrządzania warzywnych przekąsek warto spontanicznie wplatać tematy jeszcze ważniejsze. Pokaż dziecku, że codzienne nawyki każdego z nas mają ogromne znaczenie dla całego świata. Roślinne przekąski, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też lepsze dla środowiska.

Pozwalają zaoszczędzić wodę, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i przywrócić ziemi bioróżnorodność. Ta mała zmiana na talerzu, oznacza wielką zmianę dla naszej planety. Mogli się o tym przekonać uczniowie, którzy wzięli udział w programie edukacyjnym PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. Wspólnie z rodzicami i nauczycielami zamienili blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu zaoszczędzili około 83 mln litrów wody i 677 tys. kg CO2! Zgłoszenia do udziału w 2. edycji kampanii skierowanej do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych będą przyjmowane do 30 września 2021 r. na stronie: www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/.

Karolina Wojewodzic
PR Manager
Yellowcups


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■