Składniki:
• 400-450g bezglutenowej mieszanki piekarniczej uniwersalnej (np. marki Ocelio) lub 500g mąki pszennej (wersja z glutenem)
• 250g gorącej wody
• 40g oleju
• 200g kaszy gryczanej Halina
• 1 cebula posiekana
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany
• 100g twarogu
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Metoda:
1. Mieszankę piekarniczą lub mąkę wymieszać z gorącą wodą i olejem. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać więcej mieszanki/mąki.
2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Cebulę i czosnek smażyć na oleju przez 2 minuty. Wymieszać z kaszą, cebulą i czosnkiem oraz z twarogiem i natką pietruszki. Farsz doprawić solą i pieprzem.
4. Z ciasta uformować 3cm wałek, wycinać 1cm plastry. Każdy plaster rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierożki. Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist