POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [29.09.2021, 16:15:26] • Polska

Zaskakujące kanapki w jesiennej odsłonie

Zaskakujące kanapki w jesiennej odsłonie

jesienne_kanapki_fot_mat_pras_profi(fot. Organizator )

Wakacje już za nami. Choć słoneczne dni jeszcze nas nie opuściły, już teraz warto pomyśleć o dostarczaniu niezbędnych witamin i składników odżywczych po sezonie letnim. Jest to szczególnie ważne przy zbliżającym się chłodzie i okresie wzmożonych infekcji. Doskonałym rozwiązaniem na uzupełnienie organizmu w niezbędne wartości odżywcze są pożywne kanapki. Przedstawiamy kilka kanapkowych inspiracji na poranne oraz wieczorne posiłki.

Jesień to pora obfitująca w dojrzałe sezonowe warzywa i owoce, które powinny się znaleźć w codziennej diecie. Sklepowe półki uginają się od różnych odmian dyni, zielonych cukinii, dojrzałych bakłażanów, kolorowych papryk, śliwek, borówek oraz kapustnych i korzennych warzyw jak buraki. Nie możemy zapomnieć także o sezonie grzybowym: leśne borowiki, kurki, kanie czy maślaki zachęcają do przyrządzenia z nich potraw i przetworów. Jesienne bogactwa pełne witamin i minerałów nie tylko sycą, ale też wspomagają odporność. To doskonała okazja do wypróbowania wielu oryginalnych połączeń smakowych nie tylko w formie pomysłów obiadowych, ale także w postaci kanapek. Z czym najlepiej je przyrządzić, aby były pyszne i pełnowartościowe?

Pieczone i grillowane
Wieczorne kanapki z pieczonymi lub grillowanymi warzywami to doskonały przepis dla wszystkich miłośników letnich smaków, tęskniących za weekendowymi grillami z przyjaciółmi lub rodziną. Do ulubionego pieczywa przygotujmy pieczone korzenne warzywa jak burak, marchewka lub pietruszka. Także dynia hokkaido lub piżmowa w połączeniu ze świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano, będzie wyśmienitym dodatkiem. Jeśli mamy grilla elektrycznego: ugrillujmy pokrojone w paski cukinię lub bakłażana. Takie warzywne plasterki z pewnością urozmaicą, wzbogacą w witaminy i dodadzą nieco kolorów naszym kanapkom. Warzywom na ciepło może towarzyszyć tarty ser typu parmezan lub zielenina – rukola czy roszponka.

Pyszne smarowidła
W pełnych jesiennego smaku kanapkach nie może zabraknąć ulubionego smarowidła, stanowiącego doskonały podkład pod składniki. Z jarskimi dodatkami najlepiej komponują się wszelkie mięsne pasty oraz pasztety – klasyczne wieprzowe lub drobiowe, ale także wzbogacone warzywnymi dodatkami i odpowiednimi przyprawami.

– Przygotowując kanapki w jesiennym wydaniu warto skorzystać z dóbr tej pory roku: przede wszystkim warzyw korzennych, uwielbianych pomidorów i ogórków. Jako wygodny dodatek doskonale sprawdzą się pasztety w jesiennym wydaniu: z suszonymi grzybami, pieczarkami, ale też z rozgrzewającymi przyprawami, jak aromatyczny pieprz zielony czy papryczka chili. Zapewnią pyszną bazę pod dalsze składniki, jak na przykład plaster ulubionego sera – przekonuje Beata Mielcarek, ekspert marki Profi.

Na słodko i na słono
Prawdziwie jesienne kanapki nie muszą opierać się tylko na wytrawnych składnikach. Można je też przyrządzać w duecie słono-słodkim. Do tego wykorzystajmy sery miękkie jak mozzarella, feta, ricotta czy ser kozi oraz owocowe dodatki: pestki granatu, plastry dojrzałej, sezonowej gruszki, konfitury żurawinowe lub borówkowe. Słodko-wytrawne kanapki dobrze smakują też w towarzystwie orzechów włoskich i miodu. Takie kompozycje zadowolą każdego smakosza nietypowych połączeń.

Niższe temperatury, spadek energii i gorsze samopoczucie przez coraz krótsze i mało słoneczne dni zmuszają nas do zmiany lekkiej, letniej diety na typowo jesienne, obfitsze posiłki na całe dnie. Nie inaczej jest ze śniadaniami czy kolacjami: powinny być pożywne, pyszne i kolorowe. Wczesna jesień zapewnia nam różnorodne świeże składniki, z których przygotujemy mistrzowskie kanapki, pełne smaku i witamin.

Więcej o jesiennych smakach pasztetów Profi na www.profi.pl.

Hanna Krawiec
Junior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ „DIADEM 2021” Dwa dni transgranicznych ćwiczeń i finał w Świnoujściu. Od Heringsdorfu po Świnoujście polskie i niemieckie służby ratownicze ćwiczą by w sytuacjach nadzwyczajnych móc skutecznie nieść pomoc poszkodowanym. Zakończenie tego wielkiego wspólnego treningu wyznaczono na terenie Uznam Arena w Świnoujściu. W ćwiczeniach udział wzięło 120 niemieckich i polskich ratowników, kilkudziesięciu pozorantów, instruktorów oraz fachowców z zakresu zarządzania. Szczególnym kontekstem jest nadzwyczajna sytuacja związana z pandemią. Ćwiczenia rozpoczęły się przy promenadzie w Heringsdorfie. Następnie uczestnicy ćwiczenia przenieśli się pod stację Pogotowia Ratunkowego w tym mieście. Punkt mobilizacyjny oraz centrum dowodzenia akcją ulokowane zostały na parkingu przygranicznym w Ahlbeck. Działania ratowników w tym okresie wymaga szczególnej wiedzy i świetnej koordynacji. Aby więc, w sytuacji szczególnego zagrożenia nie trzeba było szukać porozumienia, przedstawiciele wszystkich służb z obu stron granicy trenują wspólnie. Ćwiczenia z pewnością mocno przyczynią się do rozwoju naszej dobrej współpracy i ustabilizuje naszą sieć kontaktów czerwonokrzyskich, znacznie wykraczających poza oba regiony transgraniczne.■