Jesień to pora obfitująca w dojrzałe sezonowe warzywa i owoce, które powinny się znaleźć w codziennej diecie. Sklepowe półki uginają się od różnych odmian dyni, zielonych cukinii, dojrzałych bakłażanów, kolorowych papryk, śliwek, borówek oraz kapustnych i korzennych warzyw jak buraki. Nie możemy zapomnieć także o sezonie grzybowym: leśne borowiki, kurki, kanie czy maślaki zachęcają do przyrządzenia z nich potraw i przetworów. Jesienne bogactwa pełne witamin i minerałów nie tylko sycą, ale też wspomagają odporność. To doskonała okazja do wypróbowania wielu oryginalnych połączeń smakowych nie tylko w formie pomysłów obiadowych, ale także w postaci kanapek. Z czym najlepiej je przyrządzić, aby były pyszne i pełnowartościowe?
Pieczone i grillowane
Wieczorne kanapki z pieczonymi lub grillowanymi warzywami to doskonały przepis dla wszystkich miłośników letnich smaków, tęskniących za weekendowymi grillami z przyjaciółmi lub rodziną. Do ulubionego pieczywa przygotujmy pieczone korzenne warzywa jak burak, marchewka lub pietruszka. Także dynia hokkaido lub piżmowa w połączeniu ze świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano, będzie wyśmienitym dodatkiem. Jeśli mamy grilla elektrycznego: ugrillujmy pokrojone w paski cukinię lub bakłażana. Takie warzywne plasterki z pewnością urozmaicą, wzbogacą w witaminy i dodadzą nieco kolorów naszym kanapkom. Warzywom na ciepło może towarzyszyć tarty ser typu parmezan lub zielenina – rukola czy roszponka.
Pyszne smarowidła
W pełnych jesiennego smaku kanapkach nie może zabraknąć ulubionego smarowidła, stanowiącego doskonały podkład pod składniki. Z jarskimi dodatkami najlepiej komponują się wszelkie mięsne pasty oraz pasztety – klasyczne wieprzowe lub drobiowe, ale także wzbogacone warzywnymi dodatkami i odpowiednimi przyprawami.
– Przygotowując kanapki w jesiennym wydaniu warto skorzystać z dóbr tej pory roku: przede wszystkim warzyw korzennych, uwielbianych pomidorów i ogórków. Jako wygodny dodatek doskonale sprawdzą się pasztety w jesiennym wydaniu: z suszonymi grzybami, pieczarkami, ale też z rozgrzewającymi przyprawami, jak aromatyczny pieprz zielony czy papryczka chili. Zapewnią pyszną bazę pod dalsze składniki, jak na przykład plaster ulubionego sera – przekonuje Beata Mielcarek, ekspert marki Profi.
Na słodko i na słono
Prawdziwie jesienne kanapki nie muszą opierać się tylko na wytrawnych składnikach. Można je też przyrządzać w duecie słono-słodkim. Do tego wykorzystajmy sery miękkie jak mozzarella, feta, ricotta czy ser kozi oraz owocowe dodatki: pestki granatu, plastry dojrzałej, sezonowej gruszki, konfitury żurawinowe lub borówkowe. Słodko-wytrawne kanapki dobrze smakują też w towarzystwie orzechów włoskich i miodu. Takie kompozycje zadowolą każdego smakosza nietypowych połączeń.
Niższe temperatury, spadek energii i gorsze samopoczucie przez coraz krótsze i mało słoneczne dni zmuszają nas do zmiany lekkiej, letniej diety na typowo jesienne, obfitsze posiłki na całe dnie. Nie inaczej jest ze śniadaniami czy kolacjami: powinny być pożywne, pyszne i kolorowe. Wczesna jesień zapewnia nam różnorodne świeże składniki, z których przygotujemy mistrzowskie kanapki, pełne smaku i witamin.
Więcej o jesiennych smakach pasztetów Profi na www.profi.pl.
Hanna Krawiec
Junior PR & Content Marketing Specialist