POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [29.09.2021, 16:15:26] • Polska

Zaskakujące kanapki w jesiennej odsłonie

Zaskakujące kanapki w jesiennej odsłonie

jesienne_kanapki_fot_mat_pras_profi(fot. Organizator )

Wakacje już za nami. Choć słoneczne dni jeszcze nas nie opuściły, już teraz warto pomyśleć o dostarczaniu niezbędnych witamin i składników odżywczych po sezonie letnim. Jest to szczególnie ważne przy zbliżającym się chłodzie i okresie wzmożonych infekcji. Doskonałym rozwiązaniem na uzupełnienie organizmu w niezbędne wartości odżywcze są pożywne kanapki. Przedstawiamy kilka kanapkowych inspiracji na poranne oraz wieczorne posiłki.

Jesień to pora obfitująca w dojrzałe sezonowe warzywa i owoce, które powinny się znaleźć w codziennej diecie. Sklepowe półki uginają się od różnych odmian dyni, zielonych cukinii, dojrzałych bakłażanów, kolorowych papryk, śliwek, borówek oraz kapustnych i korzennych warzyw jak buraki. Nie możemy zapomnieć także o sezonie grzybowym: leśne borowiki, kurki, kanie czy maślaki zachęcają do przyrządzenia z nich potraw i przetworów. Jesienne bogactwa pełne witamin i minerałów nie tylko sycą, ale też wspomagają odporność. To doskonała okazja do wypróbowania wielu oryginalnych połączeń smakowych nie tylko w formie pomysłów obiadowych, ale także w postaci kanapek. Z czym najlepiej je przyrządzić, aby były pyszne i pełnowartościowe?

Pieczone i grillowane
Wieczorne kanapki z pieczonymi lub grillowanymi warzywami to doskonały przepis dla wszystkich miłośników letnich smaków, tęskniących za weekendowymi grillami z przyjaciółmi lub rodziną. Do ulubionego pieczywa przygotujmy pieczone korzenne warzywa jak burak, marchewka lub pietruszka. Także dynia hokkaido lub piżmowa w połączeniu ze świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano, będzie wyśmienitym dodatkiem. Jeśli mamy grilla elektrycznego: ugrillujmy pokrojone w paski cukinię lub bakłażana. Takie warzywne plasterki z pewnością urozmaicą, wzbogacą w witaminy i dodadzą nieco kolorów naszym kanapkom. Warzywom na ciepło może towarzyszyć tarty ser typu parmezan lub zielenina – rukola czy roszponka.

Pyszne smarowidła
W pełnych jesiennego smaku kanapkach nie może zabraknąć ulubionego smarowidła, stanowiącego doskonały podkład pod składniki. Z jarskimi dodatkami najlepiej komponują się wszelkie mięsne pasty oraz pasztety – klasyczne wieprzowe lub drobiowe, ale także wzbogacone warzywnymi dodatkami i odpowiednimi przyprawami.

– Przygotowując kanapki w jesiennym wydaniu warto skorzystać z dóbr tej pory roku: przede wszystkim warzyw korzennych, uwielbianych pomidorów i ogórków. Jako wygodny dodatek doskonale sprawdzą się pasztety w jesiennym wydaniu: z suszonymi grzybami, pieczarkami, ale też z rozgrzewającymi przyprawami, jak aromatyczny pieprz zielony czy papryczka chili. Zapewnią pyszną bazę pod dalsze składniki, jak na przykład plaster ulubionego sera – przekonuje Beata Mielcarek, ekspert marki Profi.

Na słodko i na słono
Prawdziwie jesienne kanapki nie muszą opierać się tylko na wytrawnych składnikach. Można je też przyrządzać w duecie słono-słodkim. Do tego wykorzystajmy sery miękkie jak mozzarella, feta, ricotta czy ser kozi oraz owocowe dodatki: pestki granatu, plastry dojrzałej, sezonowej gruszki, konfitury żurawinowe lub borówkowe. Słodko-wytrawne kanapki dobrze smakują też w towarzystwie orzechów włoskich i miodu. Takie kompozycje zadowolą każdego smakosza nietypowych połączeń.

Niższe temperatury, spadek energii i gorsze samopoczucie przez coraz krótsze i mało słoneczne dni zmuszają nas do zmiany lekkiej, letniej diety na typowo jesienne, obfitsze posiłki na całe dnie. Nie inaczej jest ze śniadaniami czy kolacjami: powinny być pożywne, pyszne i kolorowe. Wczesna jesień zapewnia nam różnorodne świeże składniki, z których przygotujemy mistrzowskie kanapki, pełne smaku i witamin.

Więcej o jesiennych smakach pasztetów Profi na www.profi.pl.

Hanna Krawiec
Junior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■