POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [27.08.2021, 18:11:38] • Polska

Smaki wakacji bez wyjeżdżania za granicę - kulinarne inspiracje z dwóch krańców Europy

Smaki wakacji bez wyjeżdżania za granicę - kulinarne inspiracje z dwóch krańców Europy

fot. Organizator

W minione wakacje pandemia pokrzyżowała nam podróżnicze plany, a i w tym roku są tacy, którzy nie zdecydowali się na zagraniczne wyjazdy. Jeśli tęsknisz za pięknymi widokami i brakuje Ci wyjątkowych, wakacyjnych smaków, wybierz się w kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Według naszego planu wycieczki, jednego dnia odwiedzisz Turcję i Anglię – kraje, w których królują zupełnie różne, ale równie ciekawe smaki!

Przystanek na tureckie meze
Wyobraź sobie, że jesteś właśnie na tureckim bazarze. Upał, dookoła gwar, mnóstwo kolorów i unoszące się w powietrzu zapachy orientalnych przypraw. Nie pozostaje nic innego jak tuż za rogiem zatrzymać się na jedno z najpopularniejszych, tureckich dań ulicznych – Lahmacun. Ten fast food nie bez powodu określany jest jako turecka pizza, bo pod wieloma względami przypomina najsłynniejszy placek o włoskich korzeniach. Lahmacun to cieniutkie, drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem, najczęściej z jagnięciną lub baraniną, z dodatkiem czosnku lub cebuli, po wypieczeniu obficie skropiony sokiem z cytryny i posypany posiekaną pietruszką. W odróżnieniu od włoskiej pizzy nie znajdziemy w nim sera. Ten znany turecki placek wypiekany jest w specjalnych piecach, jego smak nie jest zatem łatwy do odtworzenia w domu, ale warto spróbować ze sprawdzony przepisem! Taki właśnie znajdziesz w dostępnej na platformie Cookidoo® kolekcji „Smaki wakacji”, która w całości poświęcona jest kulinarnym inspiracjom z różnych stron świata. Jeśli po zjedzeniu lahmacun wciąż mało Ci tureckich przysmaków sięgnij po drugą część kolekcji. Tam znajdziesz przepis na kisir – niezwykle kolorową, aromatyczną sałatkę, której sercem jest kasza bulgur wzbogacona o warzywa i ostre przyprawy. Tradycyjnie podawana jest jako przystawka do dań głównych, można ją zawinąć w liść sałaty i jeść palcami. Kolekcje „Smaki wakacji” dostarczą też inspiracji na potrawy o wyrazistym smaku jak chaczapuri adżarskie, szarpana wieprzowina, czy kurczak po koreańsku.

Słodkie popołudnie w angielskim stylu
Wakacje to czas kiedy w naszym menu pozwalamy sobie zdecydowanie na więcej, w tym słodkości. Nie może więc ich zabraknąć podczas naszej kulinarnej wycieczki. Z upalnej, pełnej orientalnych smaków Turcji zabieramy Cię do Anglii. Choć jest tu zdecydowanie chłodniej, to tu właśnie słodkości w połączeniu z filiżanką ciepłej, aromatycznej herbaty w pochmurne popołudnie, smakują wyśmienicie! Nasza pierwsza propozycja to absolutna klasyka, czyli pudding. Ten w wersji proponowanej na urządzenie Thermomix® to przygotowana na parze wersja o lekko kwaskowatym smaku jaki dają mango i marakuja, przełamanym słodyczą aksamitnego, waniliowego sosu. Jeśli jednak popołudniowej, letniej herbatki nie wyobrażasz sobie bez słodkiego wypieku, sięgnij po angielskie scones, czyli delikatne i chrupiące bułeczki, których korzeni należy szukać w szkockiej tradycji kulinarnej. W licznych brytyjskich herbaciarniach scones podawane są z masłem oraz dżemem, a niektórzy Brytyjczycy zamiast masła dodają do nich gęstą, słodką śmietanę. Scones są świetną propozycją na podwieczorek, ale z powodzeniem można też nimi zacząć dzień w iście angielskim stylu.

W kolekcjach przepisów na Thermomix® „Smaki wakacji” znajdziesz także pomysły na inne desery z różnych stron świata, a także na obiady, a nawet egzotyczne drinki.

Kisir
(TM6, TM5)

Składniki
500 g wody
½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
40 g koncentratu pomidorowego lub 40 g pasty ajvar
20 g oliwy z oliwek
250 g kaszy bulgur
3 cebule dymki
1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
5 g liści mięty, świeżych
1 ogórek, sałatkowy (ok. 200 g), bez skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojony na kawałki
3 pomidory, obrane, pokrojone w ćwiartki
25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, plus dodatkowa ilość do smaku
½ łyżeczki cukru
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
pieprz czarny, mielony, do smaku

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i oliwę, gotować 6 min/100°C/obr. 2.
2. Dodać kaszę bulgur, podgrzewać 10 min/80°C//obr. 1.W tym czasie zieloną część cebuli dymki drobno posiekać, białą część pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną kaszę przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białe części cebuli dymki, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
4. Dodać posiekane zielone części cebuli dymki, ogórek, pomidory, sok z cytryny, cukier i pieprz cayenne, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć do kaszy bulgur, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić na 45 min, aby smaki się połączyły. Kisir doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać jako przystawkę lub dodatek w temp. pokojowej lub schłodzony.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Wodę zagotować w garnku, dodać sól, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i oliwę, gotować ok. 10 minut.
2. Dodać kaszę bulgur, gotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zieloną część cebuli dymki drobno posiekać, białą część pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną kaszę przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
3. Białe części cebuli dymki, natkę pietruszki i miętę rozdrobnić i wymieszać w misce.
4. Dodać posiekane zielone części cebuli dymki, pokrojony w drobną kostkę ogórek, pomidory, sok z cytryny, cukier i pieprz cayenne. Przełożyć do kaszy bulgur, delikatnie wymieszać, odstawić na 45 min, aby smaki się połączyły. Kisir doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać jako przystawkę lub dodatek w temp. pokojowej lub schłodzone.

Angielskie scones
(TM6, TM5)

Składniki
540 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
10 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli
80 g cukru
150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
2 jajka
230 g mleka, zimnego
2 żółtka, roztrzepane, do posmarowania scones

Przydatne przybory kuchenne
2 blachy i papier do pieczenia, wałek do ciasta, miska, foremka do wykrawania ciastek, pędzelek kuchenny

Części urządzenia Thermomix
miarka, kopystka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wsypać 500 g mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5.
3. Dodać jajka i mleko, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 6. Przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść. Rozwałkować na grubość 2-3 cm.
4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 40 g mąki, odstawić. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą kubka lub foremki (Ø ok. 5,5 cm) wyciąć kółka, uprzednio zanurzając brzegi foremki w mące.
5. Bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach i posmarować roztrzepanymi żółtkami za pomocą pędzelka. Piec 12-15 min (200°C). Angielskie scones podawać bezpośrednio po przygotowaniu z masłem, konfiturami lub miodem.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. 500 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sola i cukrem, dodać masło.
3. Dodać jajka i mleko, wymieszać. Przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść. Rozwałkować na grubość 2-3 cm.
4. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą kubka lub foremki (Ø ok. 5,5 cm) wyciąć kółka, uprzednio zanurzając brzegi foremki w mące.
5. Bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach i posmarować roztrzepanymi żółtkami za pomocą pędzelka. Piec 12-15 min (200°C). Angielskie scones podawać bezpośrednio po przygotowaniu z masłem, konfiturami lub miodem.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ „DIADEM 2021” Dwa dni transgranicznych ćwiczeń i finał w Świnoujściu. Od Heringsdorfu po Świnoujście polskie i niemieckie służby ratownicze ćwiczą by w sytuacjach nadzwyczajnych móc skutecznie nieść pomoc poszkodowanym. Zakończenie tego wielkiego wspólnego treningu wyznaczono na terenie Uznam Arena w Świnoujściu. W ćwiczeniach udział wzięło 120 niemieckich i polskich ratowników, kilkudziesięciu pozorantów, instruktorów oraz fachowców z zakresu zarządzania. Szczególnym kontekstem jest nadzwyczajna sytuacja związana z pandemią. Ćwiczenia rozpoczęły się przy promenadzie w Heringsdorfie. Następnie uczestnicy ćwiczenia przenieśli się pod stację Pogotowia Ratunkowego w tym mieście. Punkt mobilizacyjny oraz centrum dowodzenia akcją ulokowane zostały na parkingu przygranicznym w Ahlbeck. Działania ratowników w tym okresie wymaga szczególnej wiedzy i świetnej koordynacji. Aby więc, w sytuacji szczególnego zagrożenia nie trzeba było szukać porozumienia, przedstawiciele wszystkich służb z obu stron granicy trenują wspólnie. Ćwiczenia z pewnością mocno przyczynią się do rozwoju naszej dobrej współpracy i ustabilizuje naszą sieć kontaktów czerwonokrzyskich, znacznie wykraczających poza oba regiony transgraniczne.■