POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [27.08.2021, 18:11:38] • Polska

Smaki wakacji bez wyjeżdżania za granicę - kulinarne inspiracje z dwóch krańców Europy

Smaki wakacji bez wyjeżdżania za granicę - kulinarne inspiracje z dwóch krańców Europy

fot. Organizator

W minione wakacje pandemia pokrzyżowała nam podróżnicze plany, a i w tym roku są tacy, którzy nie zdecydowali się na zagraniczne wyjazdy. Jeśli tęsknisz za pięknymi widokami i brakuje Ci wyjątkowych, wakacyjnych smaków, wybierz się w kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Według naszego planu wycieczki, jednego dnia odwiedzisz Turcję i Anglię – kraje, w których królują zupełnie różne, ale równie ciekawe smaki!

Przystanek na tureckie meze
Wyobraź sobie, że jesteś właśnie na tureckim bazarze. Upał, dookoła gwar, mnóstwo kolorów i unoszące się w powietrzu zapachy orientalnych przypraw. Nie pozostaje nic innego jak tuż za rogiem zatrzymać się na jedno z najpopularniejszych, tureckich dań ulicznych – Lahmacun. Ten fast food nie bez powodu określany jest jako turecka pizza, bo pod wieloma względami przypomina najsłynniejszy placek o włoskich korzeniach. Lahmacun to cieniutkie, drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem, najczęściej z jagnięciną lub baraniną, z dodatkiem czosnku lub cebuli, po wypieczeniu obficie skropiony sokiem z cytryny i posypany posiekaną pietruszką. W odróżnieniu od włoskiej pizzy nie znajdziemy w nim sera. Ten znany turecki placek wypiekany jest w specjalnych piecach, jego smak nie jest zatem łatwy do odtworzenia w domu, ale warto spróbować ze sprawdzony przepisem! Taki właśnie znajdziesz w dostępnej na platformie Cookidoo® kolekcji „Smaki wakacji”, która w całości poświęcona jest kulinarnym inspiracjom z różnych stron świata. Jeśli po zjedzeniu lahmacun wciąż mało Ci tureckich przysmaków sięgnij po drugą część kolekcji. Tam znajdziesz przepis na kisir – niezwykle kolorową, aromatyczną sałatkę, której sercem jest kasza bulgur wzbogacona o warzywa i ostre przyprawy. Tradycyjnie podawana jest jako przystawka do dań głównych, można ją zawinąć w liść sałaty i jeść palcami. Kolekcje „Smaki wakacji” dostarczą też inspiracji na potrawy o wyrazistym smaku jak chaczapuri adżarskie, szarpana wieprzowina, czy kurczak po koreańsku.

Słodkie popołudnie w angielskim stylu
Wakacje to czas kiedy w naszym menu pozwalamy sobie zdecydowanie na więcej, w tym słodkości. Nie może więc ich zabraknąć podczas naszej kulinarnej wycieczki. Z upalnej, pełnej orientalnych smaków Turcji zabieramy Cię do Anglii. Choć jest tu zdecydowanie chłodniej, to tu właśnie słodkości w połączeniu z filiżanką ciepłej, aromatycznej herbaty w pochmurne popołudnie, smakują wyśmienicie! Nasza pierwsza propozycja to absolutna klasyka, czyli pudding. Ten w wersji proponowanej na urządzenie Thermomix® to przygotowana na parze wersja o lekko kwaskowatym smaku jaki dają mango i marakuja, przełamanym słodyczą aksamitnego, waniliowego sosu. Jeśli jednak popołudniowej, letniej herbatki nie wyobrażasz sobie bez słodkiego wypieku, sięgnij po angielskie scones, czyli delikatne i chrupiące bułeczki, których korzeni należy szukać w szkockiej tradycji kulinarnej. W licznych brytyjskich herbaciarniach scones podawane są z masłem oraz dżemem, a niektórzy Brytyjczycy zamiast masła dodają do nich gęstą, słodką śmietanę. Scones są świetną propozycją na podwieczorek, ale z powodzeniem można też nimi zacząć dzień w iście angielskim stylu.

W kolekcjach przepisów na Thermomix® „Smaki wakacji” znajdziesz także pomysły na inne desery z różnych stron świata, a także na obiady, a nawet egzotyczne drinki.

Kisir
(TM6, TM5)

Składniki
500 g wody
½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
40 g koncentratu pomidorowego lub 40 g pasty ajvar
20 g oliwy z oliwek
250 g kaszy bulgur
3 cebule dymki
1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
5 g liści mięty, świeżych
1 ogórek, sałatkowy (ok. 200 g), bez skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojony na kawałki
3 pomidory, obrane, pokrojone w ćwiartki
25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, plus dodatkowa ilość do smaku
½ łyżeczki cukru
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
pieprz czarny, mielony, do smaku

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i oliwę, gotować 6 min/100°C/obr. 2.
2. Dodać kaszę bulgur, podgrzewać 10 min/80°C//obr. 1.W tym czasie zieloną część cebuli dymki drobno posiekać, białą część pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną kaszę przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białe części cebuli dymki, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
4. Dodać posiekane zielone części cebuli dymki, ogórek, pomidory, sok z cytryny, cukier i pieprz cayenne, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć do kaszy bulgur, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić na 45 min, aby smaki się połączyły. Kisir doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać jako przystawkę lub dodatek w temp. pokojowej lub schłodzony.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Wodę zagotować w garnku, dodać sól, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i oliwę, gotować ok. 10 minut.
2. Dodać kaszę bulgur, gotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zieloną część cebuli dymki drobno posiekać, białą część pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną kaszę przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
3. Białe części cebuli dymki, natkę pietruszki i miętę rozdrobnić i wymieszać w misce.
4. Dodać posiekane zielone części cebuli dymki, pokrojony w drobną kostkę ogórek, pomidory, sok z cytryny, cukier i pieprz cayenne. Przełożyć do kaszy bulgur, delikatnie wymieszać, odstawić na 45 min, aby smaki się połączyły. Kisir doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać jako przystawkę lub dodatek w temp. pokojowej lub schłodzone.

Angielskie scones
(TM6, TM5)

Składniki
540 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
10 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli
80 g cukru
150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
2 jajka
230 g mleka, zimnego
2 żółtka, roztrzepane, do posmarowania scones

Przydatne przybory kuchenne
2 blachy i papier do pieczenia, wałek do ciasta, miska, foremka do wykrawania ciastek, pędzelek kuchenny

Części urządzenia Thermomix
miarka, kopystka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wsypać 500 g mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5.
3. Dodać jajka i mleko, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 6. Przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść. Rozwałkować na grubość 2-3 cm.
4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 40 g mąki, odstawić. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą kubka lub foremki (Ø ok. 5,5 cm) wyciąć kółka, uprzednio zanurzając brzegi foremki w mące.
5. Bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach i posmarować roztrzepanymi żółtkami za pomocą pędzelka. Piec 12-15 min (200°C). Angielskie scones podawać bezpośrednio po przygotowaniu z masłem, konfiturami lub miodem.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. 500 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sola i cukrem, dodać masło.
3. Dodać jajka i mleko, wymieszać. Przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść. Rozwałkować na grubość 2-3 cm.
4. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą kubka lub foremki (Ø ok. 5,5 cm) wyciąć kółka, uprzednio zanurzając brzegi foremki w mące.
5. Bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach i posmarować roztrzepanymi żółtkami za pomocą pędzelka. Piec 12-15 min (200°C). Angielskie scones podawać bezpośrednio po przygotowaniu z masłem, konfiturami lub miodem.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Na północnym - zachodzie będą występować temperatury maksymalne wzrastające do 30°C/31°C powodując upały ■ Pożar na działkach Przy ulicy Krzywej na terenie ogródków działkowych doszło do pożaru. Palił się duży kontener na śmieci po brzegi wypełniony odpadami. Na działki przyjechali strażacy. Na miejsce zadysponowano jeden wóz strażacki. Strażacy w niecałą godzinę poradzili sobie z zagrożeniem. - Podano jeden prąd wody w natarciu na palące się śmieci - poinformowała straż pożarna w Świnoujściu. Pożar wybuchł w niedzielę rano, przed godziną 6:00 ■ No i stało się to co zwykle, czy inwazja komarów na Świnoujście wystartowała. Komary równo żrą starszych i młodszych, biednych i bogatych, Polaków i Niemców. Niestety władze miasta zdają się problemu nie dostrzegać. Już w zeszłym tygodniu pojawiły się małe krwiopijcze bestie, które nie pozwalały spokojnie chodzić ulicami czy posiedzieć na plaży. Spóźnione jak co roku opryski robione „po taniości” jak widać znowu powodują, że wolny czas to teraz lepiej spędzić w domu, niż na działce czy z przyjaciółmi albo rodziną na promenadzie. W zeszłym tygodniu redakcja zadała pytanie gdzie i kiedy były ostatnie opryski i jak miasto zamierza teraz walczyć z komarami. Niestety kilka dni to za mało dla świnoujskiego magistratu, żeby dać prostą informację. Póki co mieszkańcom i turystom pozostaje wykupywanie znowu wszystkich możliwych środków na komary i pośpiewywanie znanej piosenki Crazy Boys „lato z komarami lato swędzące bez przerwy lato, komary i nerwy latoooooo”. ■ Dlaczego często do działań wyjeżdża kilka wozów strażackich? Zgodnie z ogólnokrajowymi zasadami dysponowania jednostek ochrony przeciwpożarowej do zgłoszenia o charakterze medycznym, dysponowanych jest minimum 6 strażaków Państwowej Straży Pożarnej. Ze względu na zapewnienie ciągłej gotowości do realizacji pozostałych ustawowych zadań i możliwości wystąpienia zdarzeń o innym charakterze, do większości zdarzeń dysponowane są minimum dwa bojowe pojazdy pożarnicze - wyjaśnił kpt. Paweł Piorun ■ Świnoujście najbardziej zadłużonym miastem w Polsce! 6.935 zł. tyle wynosi dług w przeliczeniu na jednego mieszkańca Świnoujścia! Taką informację podał dzisiaj Portal Samorządowy, który opisał roczne sprawozdanie Krajowej Rady Regionalnej izby Obrachunkowej. Świnoujście wyprzedziło Szczecin i Wałbrzych. Powiaty grodzkie są najbardziej zadłużoną grupą samorządów – czytamy na stronie portalu. Do tej pory słyszymy co chwilę informację prezydenta o sukcesach jego i współpracowników. Jakoś zapomniał jednak głośno powiedzieć, że te „sukcesy” opiera na zadłużania Miasta i Mieszkańców ■ W wyniku przeprowadzonych działań naprawczych, jakość wody w sieci wodociągowej w kwartale ulic Żeromskiego 31 do Żeromskiego 21, cała ul. M. Konopnickiej oraz dla budynków przy ul. B. Prusa 7 i 9 w Świnoujściu przy ul. Olsztyńskiej nie wykazuje przekroczenia norm mikrobiologicznych. Woda nadaje się do spożycia bez ograniczeń. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu w dniu dzisiejszym tj. 18.07.2022 r. wydał stwierdzenie przydatności wody do spożycia ■