Międzynarodowy Dzień Herbaty obchodzimy 21 maja zaledwie od dwóch lat. W 2019 roku bowiem ONZ odpowiedziała na prośbą Chin, by oficjalnie ustanowionym świętem podkreślić znaczenie herbaty dla wielu państw świata. Celem święta nie jest promocja zakupu herbaty, a zwrócenie uwagi na aspekty ekonomiczne i kulturowe funkcjonowania przemysłu herbacianego (tworzenie miejsc pracy w ubogich regionach świata, wyrównywanie podziałów między płciami poprzez zdominowanie branży przez kobiety, czy picie herbaty jako ważny składnik kultury wybranych państw). W herbaciane święto poświęć więc chwilę – poznaj ciekawostki na temat herbaty i uczyń ją bohaterką kulinarnych eksperymentów.
5 herbacianych faktów
Każdego dnia, popijając w ulubionej filiżance aromatyczny napar z jednej z 1500 odmian herbat zapewne nie pomyślisz o tym, że:
• Legenda głosi, że zawartość Twojej filiżanki odkrył w 2737 r. p.n.e. cesarz Szennong, któremu do dzbanka z gorącą wodą wpadły liście krzewu herbacianego. Władca zachwycony aromatem zaparzonych liści rozpowszechnił ją w całych Chinach.
• Herbatę w torebkach wymyślono dopiero na początku XX wieku w USA – początkowo herbatę parzono w torebkach z jedwabiu, później z gazy, która jednak pozostawiała nieprzyjemny posmak, dlatego też producenci przerzucili się na torebki papierowe.
• To w USA także powstała pierwsza Ice Tea.
• Tradycja mieszania herbaty z mlekiem, znanej w Polsce jako bawarka, wywodzi się z Wielkiej Brytanii, gdzie w mniej zamożnych domach używano gorszej jakościowo porcelany. Aby zapobiec więc jej pękaniu pod wpływem wrzątku, herbaciany napar schładzano mlekiem, by uchronić zastawę przed niszczeniem.
• Nie wszędzie na świecie herbata podawana jest jako napój. Tybetańczycy z jej liści gotują zupę, w Birmie stanowi składnik sałatek, a Tajowie zajadają się herbatą kiszoną jako dodatkiem do mięs i ryb.
Z okazji Międzynarodowego Dnia Herbaty nie proponujemy ani jej kiszenia ani gotowania z niej zupy. Podpowiadamy jednak jak wykorzystać ją w innych, równie ciekawych przepisach, by Five o’clock było nieco bardziej uroczyste. Skarbnicą kulinarnych inspiracji jest Cookidoo® – platforma z przepisami na Thermomix®!
Łyk herbacianych dobroci od święta
Herbaciani tradycjonaliści, którzy preferują herbatę w formie aromatycznego naparu, 21 maja mogą postawić na nieco bardziej wyszukane sposoby przygotowania herbaty. Mogą na przykład udać się w podróż do Indii i popołudniową herbatkę zastąpić Chai Masala – tradycyjnym indyjskim naparem wzbogaconym o mleko oraz aromatyczne przyprawy jak kardamon, cynamon, imbir, pieprz i goździki. Święto herbaty to także dobra okazja na spróbowanie herbaty matcha - gatunku, który w ostatnim czasie jest niesłychanie popularny, a który uzyskuje się ze sproszkowanych liści krzewu herbacianego. Z urządzeniem Thermomix® matchę przygotujecie w formie orzeźwiającego shake’a lodowego! Mamy też propozycję dla tych, którzy naprawdę zamierzają świętować! Nie znajdziecie lepszej okazji niż Międzynarodowy Dzień Herbaty, by przetestować nalewkę herbacianą na bazie Earl Grey z dodatkiem miodu, cytryny i białego rumu.
Herbaciane słodkości na wielkie okazje
Aromatyczny napar herbaciany może stanowić też ważny składnik łakoci. Najprostsza propozycja? Ciasto herbaciane, którego przygotowanie w urządzeniu Thermomix® zajmie nam dosłownie 10 minut. Równie szybkie w przygotowaniu, a niesłychanie atrakcyjnie prezentujące się na talerzu będą też omleciki biszkoptowe z matchą i malinami. Ich serce stanowi aksamitna bita śmietana wzbogacona o napar z herbaty matcha oraz skórkę cytrynową. Maliny można zastąpić dowolnymi, sezonowymi owocami. To świetna opcja na uroczyste, słodkie śniadanie. Jeśli jednak w Międzynarodowy Dzień Herbaty trudno będzie Wam zamienić ukochaną kawę na napój o chińskich korzeniach, to niech kawie towarzyszą herbaciane łakocie. Nasza propozycja to ciasteczka migdałowo-ryżowe z herbatą matcha i lukrem z awokado lub makaroniki z nadzieniem o smaku matchy także.
Te i dziesiątki innych herbacianych inspiracji znajdziecie na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.
Magdalena Kosińska
Senior PR & Influencer Marketing Specialist