POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [15.05.2021, 23:51:01] • Polska

Pomysł na lekką, wiosenną przekąskę: sakiewki z szynką Dębową, gruszką i serem feta

Pomysł na lekką, wiosenną przekąskę: sakiewki z szynką Dębową, gruszką i serem feta

fot. Organizator

Po długiej zimie czas odstawić kaloryczne posiłki i zastąpić je lekkimi, pożywnymi przekąskami Nie potrzebujesz wiele – wystarczą odpowiednie produkty, odrobina fantazji i ciekawy przepis. Zainspiruj się naszą propozycją na pyszne sakiewki z szynką Dębową i gruszką, faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi.

Wiosną warto zmienić jadłospis i wprowadzić do niego więcej warzyw i owoców, które urozmaicą codzienną dietę. Możesz poeksperymentować w kuchni i sprawić, aby na Twoim talerzu zrobiło się bardziej kolorowo i różnorodnie. Jeśli lubisz wyraziste smaki to połączenie delikatnej szynki z gruszką i serem feta z kawałkami orzechów włoskich na pewno przypadnie Ci do gustu.

Pamiętaj, że potrawy powinny być nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentować, ponieważ jak głosi znane powiedzenie – najpierw jemy oczami. – Aby przekąska miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. Dębową ZM Pekpol, która jest wyjątkowo soczysta i krucha. Takie mini danie sprawdzi się o każdej porze dnia i zaspokoi niewielki głód – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Sakiewki z szynki Dębowej ZM Pekpol z gruszką faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi
Składniki:
• szynka Dębowa ZM Pekpol
• 3 gruszki
• 1 opakowanie serka feta
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 łyżka posiekanego rozmarynu
• rukola do ozdoby
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Z szynki wykroić plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ser feta wymieszać z orzechami i rozmarynem. Nadziać gruszki serem. Szynkę zawinąć wokół gruszek i spiąć wykałaczkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu udekorować rukolą. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■