POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [17.05.2021, 00:14:59] • Polska

Czy nasze babcie były less waste? O rozsądnym gospodarowaniu jedzeniem

Czy nasze babcie były less waste? O rozsądnym gospodarowaniu jedzeniem

fot. Organizator

Less waste – trudno znaleźć osobę, która nie zetknęłaby się z tym określeniem. W dosłownym tłumaczeniu „mniej marnować”, czyli po prostu generować możliwie jak najmniejszą ilość śmieci. To podejście dobre nie tylko planety, ale i dla naszego portfela. Jak wprowadzić je w życie? Skąd czerpać inspiracje? Zamiast sięgać do Internetu, przyjrzyjmy się naszym mamom i babciom, które sztukę rozsądnego gospodarowania jedzeniem już dawno temu opanowały do perfekcji.

Ale od początku. Czym jest koncepcja less waste i dlaczego tak o niej głośno w ostatnim czasie? To filozofia, która ma na celu ograniczenie śmieci do minimum poprzez racjonalne wykorzystywanie produktów. Co to oznacza w praktyce? Przemyślane decyzje zakupowe, nabywanie mniejszych ilości żywności i wykorzystywanie w maksymalnym stopniu tego, co znajduje się w naszych lodówkach i spiżarniach. To podejście wydaje się szczególnie istotne, jeśli przyjrzymy się liczbom – zgodnie z szacunkami Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa co roku na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia, a jeśli te liczby nie robią na nas wrażenia, to warto wspomnieć, że podejście less waste to także ulga dla naszego portfela – w końcu mniej śmieci, to więcej (zaoszczędzonych) pieniędzy.

– Przekaz reklamowy i coraz większa różnorodność oferowanych produktów sprawiają, że nasz koszyk w sklepie coraz szybciej się zapełnia. Niestety niejednokrotnie kupujemy więcej niż jesteśmy w stanie przejeść, dlatego zdarza się, że pieczywo, świeże owoce, warzywa, szczególnie te liściaste, kończą na śmietniku. Mamy również problem z robieniem zapasów, nie wiemy, jak dobrze przechowywać żywność, a gotowanie z resztek nie jest powszechne. To grzeszki niemal każdego z nas – nie wynikają z umyślnego działania, w końcu nikt nie chce szkodzić sobie i planecie, jednak często brakuje nam wiedzy w tym temacie. Dlatego tak ważne jest edukowanie w duchu less waste i czerpanie z dobrych wzorców. Jakich? Nasze mamy i babcie miały swoje sprawdzone patenty na to, aby nic się nie zmarnowało. Podążajmy ich śladem – mówi Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Babcine sposoby na less waste

W czasach, kiedy każdy wartościowy produkt spożywczy był na wagę złota, a jego zdobycie było obkupione długim staniem w kolejce, trzeba było efektywnie gospodarować produktami. Jak dziś nie dopuścić do zepsucia czy wyrzucenia żywności?

• Planujmy główne posiłki i wybierajmy się na zakupy z listą – wtedy kupimy tylko to, co chcemy, bez zbędnych „zapychaczy” lodówki i nie będziemy mieć problemu z pomysłem na obiad.
• Jeśli zauważymy, że trudno nam zjeść dany produkt do końca, kupujmy mniejsze opakowania lub takie „na raz” – dobrze sprawdzi się to w przypadku warzyw konserwowych, koncentratów pomidorowych, dżemów czy past kanapkowych.
• Zorganizujmy przestrzeń lodówki i zwracajmy uwagę na daty ważności produktów – te z krótkim terminem ustawiajmy w zasięgu naszego wzroku – umieszczone na tyle lodówki mogą zostać przegapione.
• Róbmy systematyczne „czyszczenie” lodówki i wykorzystujmy resztki produktów jako dodatki do dań. Zwiędłe jarzyny wzbogacą smak domowego bulionu, czerstwe pieczywo sprawdzi się jako domowa wersja bułki tartej albo chrupiące grzanki do zupy krem. Jeśli zostało nam trochę ugotowanego makaronu, możemy go wykorzystać do zapiekanek, resztki serów czy wędlin będą dobrym dodatkiem do frittaty czy omletów, a mięso z rosołu może posłużyć jako składnik potrawki czy farsz do krokietów.
• Przetwarzajmy to, czego nie dało się zjeść – możemy wekować albo mrozić gotowe potrawy. – Do mrożenia warto wykorzystać specjalne woreczki z klipsami, które pomogą przygotować nam mniejsze porcje – idealne na pojedynczy posiłek – podpowiada Marta Krokowicz, Brand Manager Paclan i dodaje: nie zapominajmy też ich opisywać (najlepiej nazwą produktu i datą zamrożenia) – dzięki temu jeszcze lepiej będziemy mogli gospodarować zamrożoną żywnością
• Zacznijmy kompostować – w ten sposób pożytecznie wykorzystamy nawet niejadalne części roślin. – Myśląc o kompostowaniu pamiętajmy, że ważne jest też to, w czym znajdują się bioodpady – absolutnie nie mogą być to klasyczne worki foliowe, ale kompostowalne lub biodegradowalne worki – z papieru lub kukurydzy – radzi ekspertka marki Paclan.

Less waste, niemarnowanie jedzenia czy szacunek do produktu – nieważne, jak to nazwiemy i jakich definicji będziemy się trzymać. Istotne natomiast jest to, aby mieć świadomość, jak ważne jest racjonalne gospodarowanie zasobami oraz to, co możemy faktycznie zrobić, aby marnować mniej lub wcale. Nie trzeba rewolucji – małe kroki zaprocentują!

Katarzyna Maciejewska | BUENA VISTA media group


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Wtorek [18.05.2021, 10:54:03] • [IP: 95.91.215.***]

Dobry temat dla młodych kobiet !!

Oglądasz 1-1 z 1
■ Urząd miasta Swinoujście z Prezydentem Januszem Żmurkiewiczem i grupą organizatorów zaprasza na coroczne spotkanie byłych pracowników PPDiUR ODRA 18 czerwiec 2021r Fort Anioła godz 16.00 za komitet organizacyjny st.mech. Wojciech Nitkowski ■
■ Miejscami na linii frontu atmosferycznego spodziewane są lokalne burze z intensywnymi opadami deszczu o wydajności do 10-30 mm w czasie trwania zjawiska połączone z porywami wiatru o prędkości do 40-60 km/h. ■ Czy Świnoujście płaci kary za przekroczenia dopuszczonych dla miasta limitów wodnych? Czy mieszkańcy i przedsiębiorcy mogą się obawiać, że w mieście zabraknie wody? Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Świnoujściu zapytaliśmy o koszty dwóch inwestycji: budowę ujęcia słonawej wody i stacji uzdatniania wody w Świnoujściu. Interesowało nas m. in. z czego wynika 50-procentowa różnica w oszacowaniu wartości zamówienia w stosunku do stawek uzyskanych w wyniku rozeznania rynku. ■ Bez zmian pozostaje jednak obowiązek zakrywania nosa i ust za pomocą maseczki w pomieszczeniach zamkniętych, m.in. w transporcie zbiorowym, w sklepach, w kinach, teatrach, a także w kościołach ■ Krajowa Administracja Skarbowa w Szczecinie opublikowała wstępne podsumowanie akcji PIT 2020. Mimo pandemii koronawirusa niektórym przedsiębiorcom powodzi się nad wyraz dobrze. Ilość osób deklarujących przychód / dochód na poziomie powyżej miliona złotych jest wyższa o 166 osób w stosunku do roku 2020. To dobra wiadomość, bo wielu analityków spodziewało się sytuacji sprzed ponad dekady, gdy jeden raz w historii zmniejszyła się liczba milionerów – to czas wielkiego kryzysu gospodarczego ■ Na Placu Słowiańskim doszło do makabrycznego zdarzenia - palił się człowiek! Teraz przebywa w szpitalu miejskim, jego stan wymaga intubacji. Co mogło doprowadzić do tak strasznego wydarzenia? Sprawę bada policja. Bezdomny mężczyzna, wraz z dwoma towarzyszami, siedział na jednej z ławek na Placu Słowiańskim. Około godziny 19.30 ktoś zauważył, że ten człowiek płonie! Paliła się odzież na górnej części jego tułowia. Mężczyzna miał jeszcze na tyle siły, by dojść w rejony apteki znajdującej się przy placu. Stamtąd został zabrany przez pogotowie. W chwili obecnej poparzony mężczyzna przebywa na oddziale w szpitalu miejskim, jego stan wymaga intubacji. Na miejscu pracuje teraz grupa policyjna, która bada okoliczności podpalenia, rozmawia ze świadkami i zbiera informacje, które pozwolą wyjaśnić, dlaczego doszło do tak strasznego zdarzenia ■ Na urzędowej stronie miasta pojawiło się zaproszenie skierowane do mieszkańców Świnoujścia, o wyrażenia opinii i pomysłów dotyczących nowego oblicza starego wysypiska śmieci przy ul. Karsiborskiej. To tam obecnie składowany jest urobek z budowanego tunelu pod Świną, zwiększając ciężar wysypiska, co w konsekwencji może spowodować śmiertelne zagrożenie dla czystości pobliskiego ujęcia wody. Zgoda na takie rozwiązanie to igranie ze zdrowym rozsądkiem i trudne do uniknięcia pytanie, dlaczego wykonawca tunelu sam nie rozwiąże problemu urobku, nie obciążając nim naszego miasta? ■ Łza się kręci w oku na ten widok! We wtorek dok świnoujskiej MSR odpłynął do Szczecina. Zobacz film! ■ Matka chłopca odnaleziona. Kilkanaście minut przed godziną 20:00 policjanci z Komendy Miejskiej Policji w Świnoujściu zauważyli chłopczyka błąkającego się przy ulicy Hetmańskiej. Chłopiec wie, że ma 4 lata, jednak nie był w stanie powiedzieć, jak się nazywa ani gdzie mieszka. Na szczęście wszystko skończyło się szczęśliwie ■ Dla Niemców nie jesteśmy już krajem wysokiego ryzyka. Są nowe regulacje dla podróżnych Niemcy przestały uznawać Polskę za kraj wysokiego ryzyka. W związku z tym od niedzieli, 9 maja do naszych niemieckich sąsiadów wjedziemy bez konieczności wykonywania testu na koronawirusa przed przekroczeniem granicy ■ Mimo kilkudniowego przestoju na początku kwietnia. Wyspiarka na szczęście drąży i nie ogląda się za siebie. Mamy już 330 metrów tunelu! ■ Tarcza antykryzysowa - zmiany od 4 maja Od 4 maja 2021 r. przedsiębiorcy z określonych branż będą mogli wystąpić o zwolnienie ze składek za marzec i kwiecień 2021 roku. Będą też mogli otrzymać świadczenie postojowe do pięciu razy ■ Zaszczepiono już ponad 100 tys. funkcjonariuszy służb mundurowych 100 171 – dokładnie tylu funkcjonariuszy służb mundurowych przyjęło już pierwszą dawkę szczepionki. Zaszczepionych zostało prawie 43,6 tys. policjantów, niemal 28,2 tys. strażaków-ochotników, prawie 10,8 tys. funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej oraz ponad 5,1 tys. strażników granicznych. Funkcjonariusze szczepieni są preparatem AstraZeneca. ■ Prawdziwy horror rozegrał się w czwartek, około godziny 1:00 w nocy w bloku przy ulicy Steyera 15 w Świnoujściu. Pomiędzy mężczyznami doszło do awantury, w trakcie której jeden z mężczyzn został ugodzony ostrym narzędziem w klatkę piersiową. 36 – latek nie żyje. Jak udało nam się ustalić policja zatrzymała już sprawcę. Na miejscu przez całą noc do rana pracowali policjanci, którzy zbierali materiały dowodowe i oględziny miejsca zdarzenia. ■ Nie będzie punktu szczepień na Prawobrzeżu Świnoujścia. O losie mieszkańców Warszowa, Przytoru, Łunowa, Ognicy i Karsibora zdecydowali bliżej nieokreśleni specjaliści w tym ze Szpitala, WSPL oraz Uzdrowiska ■ Prezydent Andrzej Duda podziękował pracownikom szpitala w Świnoujściu za ich wytężoną pracę. Zobacz film! ■ Wielkanoc - czas nadziei i budzenia się do życia W tym roku, z racji na pandemię koronawirusa, życzenia zdrowia niech będą najważniejsze. Spokoju, pięknych chwil spędzonych w gronie najbliższych, nadziei na lepszy czas, miłości wobec wszystkiego, co nas otacza oraz radości ze zmartwychwstania Chrystusa. Wszystkim Czytelnikom życzymy, aby te w święta docenili najdrobniejsze okruchy dobra i optymizmu ■ Niepokojąca cisza zapadła nad miejscem budowy tunelu. Od wtorku, pod placem budowy stałej przeprawy pod kanałem, zapadła martwa cisza. I nie wiadomo jak długo potrwa, ani jakie są jej przyczyny? Tak czy inaczej, czujemy się zaniepokojeni tą ciszą. I będziemy nasłuchiwać odgłosów z placu budowy sztandarowej narodowej inwestycji, która w końcu przyłączy Świnoujście do Polski ■ Łączność z bliskimi tylko przez telefony i komunikatory W związku z sytuacją epidemiczną nie można odwiedzać swoich bliskich hospitalizowanych w Szpitalu Miejskim. Jest z nimi jakiś kontakt? - W związku z sytuacją epidemiczną nie ma odwiedzin w szpitalu - informuje Dorota Konkolewska, prezes zarządu Szpitala Miejskiego im. Jana Garduły w Świnoujściu. - Pacjenci kontaktują się z rodziną telefonicznie, wykorzystując telefony komórkowe własne lub stacjonarne szpitala. W szpitalu jest ogólnodostępny internet. - Istnieje możliwość nawiązania kontaktu za pomocą komunikatorów zainstalowanych na laptopach, tabletach, telefonach. Personel pomaga obsłużyć urządzenia – zapewnia prezes. ■